Man ljög om att ha blivit skjuten – polis beslagtog luftvapen

Polisen fick larm om att en man i 25-årsåldern från Lerums kommun hade blivit skjuten. När patrullen kom fram visade det sig att så inte var fallet. Han hade dock en soft-air gun, som beslagtogs.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Det var i januari i år som polisen fick larm om att en man som befann sig på en adress i Göteborg hade blivit skjuten. Tre gärningsmän skulle finnas kvar på platsen.

– Men när polisen kom fram visade det sig att han inte alls hade blivit skjuten, säger Maria Thorell, som är åklagare.

Vet du varför han sa så?

– Nej, jag har ingen aning. Det kan finnas flera orsaker till varför en person ringer polisen och säger en sådan sak, svarar hon.

Ville skydda sig

Mannen som larmade dit polisen är i 25-årsåldern och är hemmahörande i Lerums kommun. Han hade en soft air gun och ammunition i en väska, och polisen beslagtog vapnet och ammunitionen.

Enligt 25-åringen hade han vapnet för att kunna skydda sig mot folk som var ute efter honom. Han anmälde missnöje mot polisens beslut att ta vapnet, och därför har polisen lämnat över ärendet till åklagare, som har gjort en framställan hos Göteborgs tingsrätt om förverkande. Nyligen fattade tingsrätten beslutet att beslaget ska bestå, alltså att 25-åringen inte ska få tillbaka vapen och ammunition.

Kräver tillstånd

Enligt polisen är luft-, airsoft- och paintballvapen som huvudregel tillståndspliktiga. Dessa typer av vapen, vilka oftast drivs med kolsyra, luft eller fjäder och skjuter iväg kula, pil eller färgampull, kan i vissa fall anses effektbegränsande enligt vapenlagen.

LÄS MER:Tio män ställs inför rätta efter skjutningen på Brobacken i Lerum

LÄS MER:Chef på kommunen dömd för att ha lurat skattebetalarna

LÄS MER:Sambon hittades avliden – man dömd för grov misshandel

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på Lerums Tidning i Appstore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på "hämta" eller "installera".
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på "öppna" för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

ANNONS