Bilder från förundersökningsprotokollet.
Bilder från förundersökningsprotokollet. Bild: Foto: Polisen

Man som åtalas för att ha smugglat 400 kilo kokain har koppling till Lerum

En av männen som misstänks för delaktighet i en av Sveriges största knarkkupper har koppling till Lerums kommun, enligt utredningen har husrannsakan genomförts på två adresser i Lerum och orten omnämns i flera sms.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

400 kilo oerhört rent kokain, i hög grad 95-procentig renhet, kom den 25 till 26 maj 2020 med ett fartyg från Brasilien. Det menar åklagaren som nyligen lämnade in en stämningsansökan till Göteborgs tingsrätt angående fyra män, som misstänks för bland anat synnerligen grovt narkotikabrott och medhjälp till synnerligen grov narkotikasmuggling.

Narkotikan hittades senare på olika adresser, och allra mest i ett förråd i Landvetter. Under utredningen har polisen gjort husrannsakan på två adresser i Lerum, men där hittades varken den misstänkta som de letade efter eller knark.

Kallades kaptenen

I en artikel i Göteborgs-Posten beskrivs mannen som har koppling till Lerum som: "Kaptenen", en 30-årig man som ingår i den så kallade A-falangen i Biskopsgården.”

Kaptenen var, enligt åklagaren, en av dem som under dramatiska former hämtade kokainet ute till havs. Misstanken är att han och hans kumpan lyckades få med sig 330 av de totalt 400 kilo kokainet som kom med fartyget. De resterande kilona försvann ute till havs, och flöt upp på olika ställen i skärgården. Ytterligare tre män har åtalats, en man i 50-årsåldern, som ska ha varit med på motorbåten, en man i 40-årsåldern och en man i 30-årsåldern, åtalas också.

”tbx i Lerum”

Kaptenen har åtminstone en mycket nära vän i Lerums kommun och har också vistats här en hel del. Det är dock så att han inte är skriven någonstans, han har inga bankkonton, ingen adress, inga fordon och inga registrerade fastigheter skrivna på sig.

I utredningen finns sms från honom där Lerum finns nämnt. Dagen efter de skulle ha hämtat knarket, 27 maj, skrev han i sms: ”Ska man inte lägga den i Lerum i sjön då” och ”Kan gömma nyckel i Lerum om du vill”. Några dagar senare, den 6 juni, skriver han i sms: ”Är i knas område idag imorgon är ja tbx i Lerum”, ”Blir de av idag?? Då ja åker till Lerum” och ”Bror är påväg mot Lerum nu vad gör du”

Ville hjälpa mamma

Knarket beräknas ha ett försäljningsvärde på 366 miljoner kronor, och ett grossistvärde på drygt 148 miljoner kronor.

Kaptenen skulle få 1 500 000 kronor för sin medverkan. Det finns i utredningen dokumenterat att han har fått 1 080 000 av pengarna. I ett sms skickar han en bild på kontanter och skriver att han bara har fått 760 000 kronor. Summan justerar han senare, till 860 000 kronor. I nästa meddelande skriver han att han hade fått ytterligare 220 000 kronor. Han ska bland annat ha velat hjälpa sin mamma att betala hennes skuld till kronofogden.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på Lerums Tidning i Appstore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på "hämta" eller "installera".
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på "öppna" för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

ANNONS