Katarina Kuzmanovic är ett av toppnamnen inom Miljöpartiet i Lerum. Hon menar att civil olydnad varit en viktig del av kampen för demokrati.
Katarina Kuzmanovic är ett av toppnamnen inom Miljöpartiet i Lerum. Hon menar att civil olydnad varit en viktig del av kampen för demokrati. Bild: Jonatan Gernes/Lerums kommun

MP i Lerum stöttar åtalad partimedlem

Under torsdagen åtalades Lerumspolitikern Annelie Ängdervik (MP) misstänkt för ohörsamhet mot ordningsmakten. Nu meddelar Miljöpartiet i Lerum att de stödjer sin partikollega.
– MP står bakom det Annelie och Fredrik gör, säger Katarina Kuzmanovic (MP).

ANNONS
|

Det var under torsdagen som Lerumspolitikern Annelie Ängdervik (MP) stod åtalad i Alingsås tingsrätt, misstänkt för att inte ha flyttat sig när polis bad henne, under en sittdemonstration i Stockholm i fjol.

LT:s artiklar om åtalet har rört upp känslor från både invånare och politiker, något som märks på insändarsidan. En del tycker att Lerumspolitikern gjorde rätt och en del tycker att hon gjorde fel.

Alexander Abenius (M), tidigare ordförande i kommunstyrelsen, är en av de som har uttryckt sig kritiskt mot Ängdervik. Men under torsdagskvällen fick han mothugg på sociala medier.

Civil olydnad

I en kommentar skrev Miljöpartiet i Lerum att de stöttar Annelie Ängdervik och hennes partner Fredrik Ängdervik, som tidigare dömts. Ställningstagandet bekräftas under fredagen av Katarina Kuzmanovic (MP), ett av partiets lokala toppnamn.

ANNONS

– Vi ställer oss inte bakom när man stoppar ambulanser eller utsätter andra människor för fara, men det har varken Fredrik eller Annelie gjort, säger hon till LT.

Hon hänvisar till partiets partiprogram där det står att civil olydnad har varit en viktig del i kampen för demokrati.

”Med civil olydnad menas handlingar som i dag är förbjudna, men som uppmärksammar orättvisor och samhällsproblem enligt principerna om ickevåld, öppenhet, strävan efter dialog och beredskap att ta sitt straff”, står det i partiprogrammet.

Katarina Kuzmanovic berättar att det inte finns några andra partimedlemmar i Lerums kommun som deltar i samma typ av demonstrationer.

Ett förtroende

Men det finns en del äldre medlemmar i partiet som deltog i demonstrationer mot kärnkraft under föregående sekel – något som ofta framförs med stolthet, berättar hon.

– Vi har förtroende för våra medlemmar och deras förmåga att utföra sitt uppdrag på rätt sätt och att privat engagera sig i politiska frågor som passar dem, så länge det sker fredligt och öppet, säger hon och fortsätter sedan:

– Kontentan är att man inte utsätter andra folk för fara.

Ser du ingen risk för att man kan utsätta andra för fara när man blockerar trafiken?

– Ja, jag vet inte hur jag ska svara på det. Jag kan inte med säkerhet säga att det inte finns en risk. Men deras avsikt är inte att skada andra utan bara att uppmärksamma, svarar Katarina Kuzmanovic.

LÄS MER:Politiker i Lerum åtalas – stoppade biltrafik i Stockholm

LÄS MER:Dom mot lerumspolitiker i Extinction rebellion

LÄS MER:Demonstration vid tingsrätten när politiker står inför rätta

ANNONS