Mugwort BBQ laddar inför SM i hamburgare: ”Femårsjubileum”

Söndagen den 3 september anländer 60 hungriga lag från hela Sverige till Gråbo. Det har nämligen blivit dags för den femte upplagan av SM i hamburgare. Arrangerar gör BBQ-haket Mugwort som drivs av paret Kullberg.
– Vi räknar med omkring 5000 besökare, säger Johan Kullberg.

ANNONS

Nästa helg kommer grilloset ligga tätt över Gråbo när Sveriges hamburgeelit kommer göra upp om det svenska guldet.

– Vi har cirka 60 lag som kommer från hela Sverige. Den som kör längst kör från någonstans långt upp i Norrland och har 90 mil enkel väg för att komma ner, berättar Johan Kullberg.

I olika kategorier kommer lagen försöka blidka juryernas smaklökar med allt från bröd, köttpuckar och tillbehör. Kategorierna är freestyle, där lagen får göra sin signaturburgare, vegetariskt, där proteinet ska vara just vego, och mystery box:

– Gren tre är en hemlig låda som innehåller mängder med roliga råvaror där alla måste användas. Alla tävlar på exakt lika villkor, säger Johan Kullberg.

I samtliga juryer sitter profiler från bland annat hamburgebloggar, restauranger med mera.

– Juryn för kötthamburgarna består av en samling med väldigt sköna människor som kan mycket om burgare. Bland annat Sveriges och världens största burgarblogg burgerdudes.se. Vi har även Ludvig Jureskog som representerar Jureskogskedjan och en kille som heter Mikael som har vunnit Burgare-SM 2019 och 2020, sammanfattar Johan Kullberg.

Vass jury i kategorin vegetarisk

I år skruvas ambitionen upp i kategorin vegetarisk. Johan berättar att de vill fokusera lite extra på hållbarhetstänket och för att göra det så rättvist som möjligt har de samlat en vass jury.

– Den består av Gustav Johansson som driver Instagramkontot Jävligt Gott. Vi har Lisa Laurell som är medgrundare till Oh mun good och David och Jacob från Rollin Bistros som vann SM-kategorin vegetariskt förra året, säger Johan Kullberg.

Utöver fler spännande namn i den vegetariska juryn så finns det även en gren som heter peoples choice:

– Där sitter de absolut folkligaste människorna som vi har hittat i hela Västra Götaland, säger Johan Kullberg.

Det lag som har bäst poäng i alla kategorierna tillsammans kommer koras till vinnare. Sedan kommer det även bli vinnare i samtliga kategorier och peoples choice:

– Den som vinner SM-guldet går hem med en Kamado Sumo Signature Pro (grill reds.anm) samt ett cash prize, säger Johan Kullberg.

Femte och sista gången i Gråbo

Lerums Tidning har tidigare rapporterat att Mugwort BBQ Shack lämnar kommunen i september. Det blir alltså sista året för SM i hamburgare i Gråbo. Men Johan Kullberg meddelar glatt att nästa års SM är under projektering.

Hur känns det nu inför flytten?

– Hela september känns ju ganska vemodig och det är mycket känslor inblandat. Vi har ju byggt upp en verksamhet och verkligen satt Gråbo på kartan. Vi har under den här sommaren haft mängder med tillresta besökare och besökarantalet har ökat med 20 procent.

Han fortsätter efter en paus:

– Hela det här projektet startades som en hobbyverksamhet som nu är en heltidsbusiness. Totalt i år har vi haft 38 anställda.

LÄS MER:Mugwort BBQ tipsar: Så lyckas du med smashed burger till sommarfesten

LÄS MER:Mycket burgare för pengarna på ICA Kvantums Hamburgeria

ANNONS