Musik och fest när Tuvängens äldreboende invigde sin nya dansbana

Under onsdagseftermiddagen invigde Tuvängens äldreboende sin nybyggda dansbana. Det blev en fest för både boende och personal – med dans, musik och bubbel till alla.
– Det är varmt i hjärtat nu, säger Marita Persson, boende på Tuvängens äldreboende.

ANNONS

Det har pyntats med blåa och gula ballonger, solrosor och färgglada vimplar. På Tuvängens äldreboende sitter ett stort gäng samla med bubbelglas i handen. Personalen har klätt upp sig i festliga hattar och går glatt omkring bland de boende och delar ut bullar och korv med bröd. I ett av hörnen står en popcornmaskin.

Det är äldreboendet Tuvängen som inviger sin alldeles egna nybyggda dansbana. Enhetscheferna Ingrid Gutenius och Heléne Stenberg står och delar ut glas med bubbel (alkoholfritt) vid ett bord.

– Det är fantastiskt, hur det riktigt har gått till vet vi inte men vi hade våra visioner och våra drömmar, säger Ingrid Gutenius och tillägger:

– Vi har varit lite eftersatta och försummade här har vi tyckt, men så satt vi en dag och drömde och så var det någon som hörde det. Det ena har gett det andra och så har det blivit så här fantastiskt.

Just musik är något som är väldigt populärt på Tuvängens äldreboende. De som är väldigt sjuka kan inte åka ifrån boendet för att få höra musik. Då kan dansbanan fungera lite som en scen och man kan i stället ha framträdanden på boendet.

Politiker på plats

Även politiker från Lerums kommun hade tagit sig till Tuvängens äldreboende, kommunalrådet Viktor Lundblad (M) sågs mingla bland de boende och Jon Haraldsson (S), ordförande i stöd och omsorgsnämnden, höll tal under invigningen.

– Det är viktigt att kunna erbjudas möjligheten att kunna röra sig och att kunna ta del av kultur oavsett ålder och funktionsnedsättning. Därför är det så kul att de har kunnat bygga den här och fått till det, säger Jon Haraldsson.

Lerums kommunalråd Viktor Lundblad (M) och Jon Haraldsson (S) ordförande i stöd och omsorgsnämnden besökte invigningen av Tuvängens nya dansbana.
Lerums kommunalråd Viktor Lundblad (M) och Jon Haraldsson (S) ordförande i stöd och omsorgsnämnden besökte invigningen av Tuvängens nya dansbana. Bild: Nanna Stenhede

Viktor Lundblad nickar instämmande och tillägger:

– Man kan ju bli tråkig som vi gärna blir och prata om en massa altruistiska saker som friskvård och liknande, men jag tänker att i grund och botten är det det lilla som spelar roll, och därför är sånt här viktigt.

”Det är varmt i hjärtat nu”

Det var Eyvor Lundkvist, boende på Tuvängen, som fick äran att klippa bandet och inviga dansbanan officiellt. När LT får en pratstund med henne sitter hon tillsammans med sin väninna Marita Persson som också bor på Tuvängen, de har kaffe och bullar framför sig på bordet.

Marita Persson är uppklädd i en sprakande färgglad cerise blus. Hon var först lite tveksam till firandet.

– Personalen var inne och sa till mig: ”Marita kom nu!”, man har ont lite här och där och det hade jag i dag. Men så tänkte jag så här, har de nu ordnat så får jag ju gå, och det gjorde jag och nu är jag här, säger hon och skrattar.

Marita Persson bor på Tuvängens äldreboende.
Marita Persson bor på Tuvängens äldreboende. Bild: Nanna Stenhede

Hur känns det nu när du är här?

– Det är varmt i hjärtat nu. Vädret är perfekt, ingen sol och inget regn, kan det bli bättre? Det har vart toppen, jag är jätteglad att jag kom hit.

Det finns redan fler konserter inbokade på den nya dansbanan. Marita Persson kommer definitivt att gå när det vankas musik på Tuvängen nästa gång.

– Det är så trevligt, för det första att de anordnar, det är inte dåligt. Sen är jag såpass piggelin, jag är 80 år. Då gäller det att passa på, en vacker dag är det slut, säger hon.

LÄS MER:Ungdomar lyser upp tillvaron på Sävegårdens äldreboende

LÄS MER:Cecilia startar tant- och gubbparkour i Lerum

LÄS MER:Marie Franzén går i dotterns fotspår – har tusentals följare på Instagram

ANNONS