Mystiskt vägarbete i Floda förbryllar – detta händer

Flodabor har i veckan förbryllats över varningsskyltar utmed vägar på orten. Information om eventuella arbeten har lyst med sin frånvaro, heter det – och när LT försöker luska ut vad som försiggår på platsen visar det sig inte vara helt lätt att ta reda på.

ANNONS

I veckan har Flodabor kunnat uppmärksamma ett pågående arbete utmed huvudlederna Brovägen och von Proschwitz väg i Floda. Kanske har det snarare varit svårt att missa.

– Jag förstår att folk klagar, säger en Flodabo när LT besöker platsen under fredagen.

De båda vägarna förbinder orten med motorvägen och är därmed väl trafikerade. LT har tidigare i veckan fått frågande mejl från läsare och på sociala medier har invånare undrat vad som egentligen händer. Skyltarna försvårar framkomligheten.

– De höll på att värmespola, sen har de bara lämnat kvar de här skyltarna på vägen. Det är ju jobbigt för trafiken, för det har varit så i typ två dagar sedan de var där, säger en Flodabo i telefon till LT.

ANNONS

På platsen vittnar en annan Flodabo om att det har varit någon form grävarbete tidigare. Därefter har de gul-röda skyltarna på vägbanan blivit kvar.

– Det är kommunens ansvar att ta bort dem, det sa han som jobbade här till mig, intygar Flodabon.

Förvirring om vägarbete i Floda

Det finns ingen synlig information på kommunens hemsida som kan avslöja vad som händer på platsen. Inte heller Trafikverkets kartsystem över pågående arbeten ger några ledtrådar. En läsare skriver till LT:

”Det etableras ett stort jobb, med avspärrningar med mera vid Flodamotets norra sida. Kommunen har ingen info publicerad och har ingen aning.”

En fjärde kommuninvånare föreslår på sociala medier att det kanske är det planerade rondellbygget i Floda som har kommit igång. Men kommunens invånarservice verkar klia sig på huvudet när de får frågan, eftersom det bygget fortfarande inväntar klartecken.

– Vi är lite förvirrade här själva, erkänner den anställde på kommunen, och berättar att också de har fått frågor från allmänheten om vägskyltarna.

Redan under torsdagen försökte LT få tag i någon på kommunen som kunde ha kännedom vad som försiggår vid det mystiska arbetet i Floda – men gick bet. Ringsignalerna tjöt obesvarade i telefonerna hos de ansvariga för rondellbygget.

LT söker ansvarig på Lerums kommun

Men så under fredagen får LT ett mejl från en kommunanställd. Det visar sig att vara något helt annat:

”Nu har jag fått klarhet i vilka det är som är vid Flodamotet och det är VA-enheten som utför relining av dag- och spillvatten.”

Simon Fröjmark, VA-ingenjör i Lerums kommun, svarar på mejl under fredagseftermiddagen. Han berättar att kommunen arbetade på platsen från tisdag till torsdag.

”Vad jag vet så har skyltarna plockats bort i dag. De skulle dock flyttats undan en bit redan i går i väntan på upphämtning.”

Skyltarna har inte flyttats från vägbanan under fredagsförmiddagen, något som framgår under LT:s besök i Floda.

Simon Fröjmark berättar vidare att arbetet är renovering av avloppsledningar.

”Det innebär att vi gjorde ett kortare arbete under tre dagar. Vissa avstängningar krävs då för personalsäkerhet för de som arbetar på plats”, skriver han.

Varför har inte information gjorts tillgänglig för allmänheten om att trafikstörande arbete ska pågå?

”Vi brukar normalt kommunicera med Lerums kundcenter KomIn när vi utför den här typen av arbete. Men på grund av att arbetet sköts på tiden vid några tillfällen så missades tyvärr detta när det väl blev dags att utföra arbetet. Därför kunde de initialt tyvärr inte ge några fullständiga svar när undrande invånare först hörde av sig”, svarar Simon Fröjmark.

LÄS MER:Tävlingen för unga med a-traktorer i Lerum flyttas fram

LÄS MER:Förslag om barnfamiljer fick över 500 röster – måste tas upp av Lerums politiker

LÄS MER:Här spelas SVT-serien Familjen Andersson in i Lerums centrum

ANNONS