Niklas från Floda blir ansvarig för Sveriges bistånd till Ukraina

Niklas Nordström är tacksam för sin trygga uppväxt i Floda – men inte alla har fått en lika tursam lott, det har han sett med egna ögon.
– Det är det som driver mig att vilja hjälpa till, säger han. Nu är Flodabon samordnare för Sveriges bistånd till Ukraina.

ANNONS
|

Flodabördige Niklas Nordström, 33, sitter i ett skyddsrum i Kiev när LT når honom över telefon.

– Larmet gick i morse när vi satt i möte med EU. Då visade en vakt oss till ett gammalt gym som blivit skyddsrum, säger Niklas Nordström.

Han jobbar för Sida, Sveriges biståndsmyndighet, och har tillbringat de senaste dagarna på resande fot i städer i östra Ukraina, nära fronten. Där har han träffat hjälporganisationer som Sida ger bistånd till.

– Vi vill ta del av hur läget ser ut, vad organisationerna gör och hur vi på bästa sätt kan bidra med vårt bistånd, säger han.

ANNONS

Specialist i Ukraina

Niklas Nordström är en så kallad programansvarig specialist och är därmed myndighetens ansvarige för ett utpekat krisområde i världen, för Sidas räkning. Sedan denna månaden är Ukraina hans ansvarsområde – innan dess var det Syrien.

En av hans uppgifter är att bestämma vart de svenska biståndsmedlen ska gå.

– Jag kommer att samordna Sidas humanitära stöd till Ukraina från och med första februari. Det innebär att jag kommer att jobba från Stockholm mestadels, men det blir också fler resor till Ukraina under året.

Han förklarar:

– Vi ska avgöra vilka hjälporganisationer här som förvaltar svenska medel på bästa sätt.

Nära kontaktlinjen

Niklas Nordström har varit på Sida sedan sju år tillbaka. Därefter har han också tjänstgjort en period på Sveriges ambassad i Afghanistan, innan han började på Sida igen.

Du måste ha sett en del?

– Mycket har man sett. Det har varit många hjärtskärande resor och många intryck. Men det är också väldigt fint att se hur svenska skattemedel gör nytta och att det finns så många humanitära organisationer och humanitära arbetare som ställer upp och arbetar med de här frågorna 24 timmar om dygnet, svarar Niklas Nordström.

Under sin vistelse i östra Ukraina, i städerna ”nära kontaktlinjen”, reagerade Niklas Nordström på vardagslivet han såg där. Den var i skarp kontrast till bilden han har fått i svenska nyhetsmedier.

– Bilden i media är ofta missvisande. Det här är fullt fungerande städer, med aktivt restaurang- och kaféliv. Livet för invånarna fortsätter, medan larmen går regelbundet. Många har kommit till den punkten att de inte orkar gå ner till skyddsrummen längre, säger han och fortsätter:

– Det är trafikerade vägar och bra uteliv i största allmänhet. Så det är ganska märkligt att vara nära en så intensiv konflikt och inte se den. Människor är anpassningsbara helt enkelt, reflekterar han.

Starka känslor

Jobbet handlar om grundläggande mänskliga rättigheter, förklarar Niklas Nordström. Alla människor ska ha förutsättningar för att kunna leva ett gott liv och där kan bistånd göra skillnad.

Under vistelsen i östra Ukraina träffade han flera ur den krigsdrabbade befolkningen.

– Det har varit ganska omtumlande, emotionellt. Just att sitta ner och prata med människor som har lämnat allt de har byggt upp bakom sig. De har tvingats fly och hur mycket man försöker kommer man aldrig exakt förstå hur de mår och hur de har drabbats. Man blir extremt emotionellt berörd.

Hur kommer det sig att en kille från Floda blir Sveriges biståndsansvarige i Ukraina? Niklas Nordström avslöjar att Lerums kommun har spelat roll för honom i yrkesvalet.

– Jag tror aldrig att jag hade hamnat på den här banan om jag inte hade fått den utbildning jag fick, och där har Floda och Lerum bidragit, säger han och nämner samhällsprogrammet på Lerums gymnasium som en viktig faktor.

Har du alltid känt att du vill hjälpa andra?

– Jag tror alltid att det har funnits där, men det har vuxit över åren. Jag har nog alltid sett livet som ett lotteri där man själv ska vara väldigt tacksam för den bakgrund man har och hur tryggt man hade det under sin uppväxt i Floda, svarar Niklas Norström.

Så fortsätter han:

– Men alla är inte lika lyckligt lottade. Och det jag kan bidra med för att jämna ut livets lotteri, det är väl det som driver mig.

Hälsar på i Lerum

Niklas Nordström bor i Stockholm tillsammans med sin hustru och två hundar. Det är också mestadels därifrån han arbetar, men han kommer att vara också i Ukraina fler gånger under året, berättar han.

Ibland kommer han hem till Lerums kommun för att hälsa på sina föräldrar och sin bror.

I fjol bistod Sida med 545 miljoner kronor i humanitärt stöd till Ukraina. Några exempel på organisationer som pengarna går till är Rädda barnen, UNHCR, World food programme och Internationella Röda kors-kommittén.

ANNONS