Norrskensfest i Lerums kommun – invånare flockas till utkiksplatserna

Invånare har flockats till kommunens sjöar och öppna vidder under de senaste kvällarna för att få en glimt av norrsken. Vissa beskriver ett trafikkaos på de bästa platserna och invånare har fått agera trafikpoliser.
– Det gick ett ”oooooo” bland folkmassan när det väl lös upp, säger Johan Rapakko, Gråbobo, och skrattar.

ANNONS
|

Den senaste veckan har norrsken rapporterats från flera orter i Lerums kommun. Även i andra delar av södra Sverige och i Europa har fenomenet beskådats där det inte brukar synas, något som uppmärksammats i flera andra medier.

Händelserna har väckt ett stort engagemang bland invånare i Lerums kommun, som har lockats ut till sjöar i stora grupper.

I förrgår, måndag, kulminerade hajpen, vad LT erfar.

– I natt var vi åttio personer som var ute vid Hjällsnäsviken och trängdes. Det var trafikkaos. Folk fick dirigera bilar. Jag fick vänta 10-15 minuter innan jag fick plats, säger Johan Rapakko, som fotograferade norrskenet över Mjörn i Gråbo.

ANNONS

Kommer farande mot jorden

Hjällsnäsviken vid Mjörn beskrivs som en av de hetaste platserna för att kunna se norrskenet. Även området kring Nääs slott och Nääs fabriker i Floda och Tollered har varit populärt.

Också där ska det ha varit folktätt under måndagen – och bilar fick parkera utmed Nääs allé.

– Jag trodde att man skulle vara ganska ensam, men det var folk överallt, säger Erik Kjellberg, Tolleredsbo.

Dag Hanstorp är atomfysiker vid Göteborgs universitet. Han har också sommarstuga i Lerum. Han förklarar att det är solens partiklar som orsakar skådespelet.

– Från solen sprutar det ut en massa laddade partiklar som kommer farande mot jorden. Jordens magnetfält gör att de partiklar som kommer mot ekvatorn böjs av och aldrig kommer in i atmosfären, där blir magnetfältet som en skärm. Men de partiklar som kommer längs axeln på jorden, upp emot nordpolen, de partiklarna kommer in, säger han.

Magnetfält i gungning

Dag Hanstorp berättar att det är mötet mellan solens partiklar och jordens syre- och kvävemolekyler som orsakar ljusshowen. Atmosfärens molekyler ”exciteras”, får mer energi, och de gör sig genast av med den – varpå det alstras ljus. Olika molekyler avger olika färger.

”Just nu är det exceptionella förhållanden.”

De dominerande färgerna vid i Lerums kommun har varit grön och röd. På planeten mars, där atmosfären består mest av koldioxid, hade det blivit en annan färg, förklarar han.

Varför är det så mycket norrsken just nu?

– Aktiviteten på solen ökar och minskar cykliskt. Just nu är det ganska mycket aktivitet på solen så då kommer det ut mycket partiklar, då finns det möjlighet att se det här norrskenet, svarar Dag Hanstorp och tillägger:

– Hur mycket norrsken det blir är också väldigt mycket en väderfråga. Ska vi se det ska det vara mörkt och molnfritt. Och just nu är det ett sådant tillfälle där det kommer ut ovanligt mycket partiklar från solen, svarar Dag Hanstorp.

Dag Hanstorp, atomfysiker vid Göteborgs universitet.
Dag Hanstorp, atomfysiker vid Göteborgs universitet. Bild: Malin Arnesson

Han berättar att jordens magnetfält ”gungar”, vilket gör att norrskenet ibland kan ses ovanligt långt söderut – som nu.

– Det är fortfarande så att det är mycket oftare i norr. Men just nu är det exceptionella förhållanden så det når hela vägen hit ner, säger Dag Hanstorp.

Entusiastiska kommunbor

LT har tidigare berättat om norrsken i Lerums kommun, senast i fjol. Då startade Gråbobon Johan Rapakko en chattgrupp på mobilappen messenger, för alla lokala norrskensentusiaster. Sedan dess har intresset exploderat.

– Jag tror vi är uppe i över tvåhundra personer nu från runtom i kommunen, säger han.

Johan Rapakko tror att den hugade får vänta till söndag och måndag innan norrsken kan ses tydligt i kommunen igen. Då ser prognosen för solförhållandena bra ut, menar han – men ibland vet man bara en timma innan.

Hur är det att se norrsken?

– Hela grejen med att stå och titta på norrsken handlar om tålamod, för det kan skilja minut från minut vad som händer, svarar Johan Rapakko.

När det väl smällde till under tisdagen gick det ett sus genom skaran som stod vid Hjällsnäsviken.

– Det gick ett ”oooooo” bland folkmassan när det väl lös upp, säger Johan Rapakko och skrattar.

LÄS MER:Färghandeln i Lerum gick från konkurshot till dygnetruntöppet

LÄS MER:Kulturarvet på väg att raseras – nu ska Nääs slott räddas

ANNONS