Nu rivs Häggen på Lerums gymnasium – så reagerar tidigare eleverna

Nu rivs skolbyggnaden Häggen, vid Lerums gymnasium, som i 20 år var hem åt eleverna på estetiska programmen. Samtidigt minns fyra ex-elever och två lärare tillbaka på åren i skolan som regelbundet kollades efter gift.
– Det här med marken var ganska läskigt, säger Ditte Hesslegård, tidigare lärare.

ANNONS
|

Det var år 2000 som Lerums gymnasium gjorde anspråk på byggnaden Häggen för sina estetiska program.

– Att det skulle bli en bra skollokal, det trodde jag inte från början. Men det blev ju fantastiskt bra, säger Anders Hesslegård, som varit lärare i fotografi i Häggen i nästan 20 år.

Byggnaden utmärkte sig för sitt generösa utrymme och höga tak. Snart fanns här teaterscen, fotorum, musikstudio och reprum, föreläsningssalar, brännugnar och bildsalar.

Eleverna utsmyckade lokalerna för egen hand, med färggranna banderoller och självframkallade fotografier på väggarna. Fasaden utanför pryddes av målningar.

– Lokalerna var makalösa, säger Anders Hesslegård.

Giftiga kemikalier under skolbyggnaden Häggen

Inte sällan hördes distade elgitarrer, bas och trummor som en stängd dörr inte lyckades hålla inne.

ANNONS

Så för fyra år tvingades eleverna flytta ut från Häggen. Undervisningen förlades i stället till gymnasieskolans huvudbyggnad, Eken.

– Det var mycket sorg bland eleverna. Det var inga glada miner då, säger Anders Hesslegård.

Inte heller han själv njöt av ombytet.

– Jag jobbade ett år därinne, det var inte kul, säger han och ler.

För trots alla sina fördelar fanns det också något annat med Häggen – en sjukdom nedärvd genom historien. På platsen låg tidigare en kemtvätt, och i marken under Häggen fanns de giftiga kemikalierna hela tiden kvar.

”Hela gymnasiet hängde vi där, det var vårt lilla tillhåll.”

Anders Hesslegård minns hur tjänstemän från kommunen besökte skolbyggnaden med jämna mellanrum för att läsa av mätdosorna i taken, så att giftnivåerna inte hade överstigit gränsvärdet.

Före detta elever förstår att Häggen måste bort

Så en dag under 2019 visade plötsligt mätarna på för höga värden och alla fick med ens flytta ut.

Nu jämnas byggnaden med marken.

– Det har diskuterats i många, många år att den skulle rivas. Vi var väl lite luttrade och beredda på att det skulle hända någon gång. Till slut blev det så, säger Anders Hesslegård.

Hur sentimentalt är det för dig?

– Jo, lite grann. Visst är det så. För det är den period i livet jag har jobbat som lärare. Tidigare jobbade jag som fotograf. Så det känns ju lite vemodigt.

Hur många elever har du sett komma och gå genom åren?

– Det är ju tusentals elever som har strömmat förbi, säger Anders Hesslegård och skrattar.

Den tidigare eleven Mikael Palmqvist, 33 år, gick musikprogrammet i Häggen och tog studenten för 15 år sedan. Nu får han se bilder av hur Häggen ser ut i dag, när rivningen har börjat.

Hur känns det att se?

– Det är lite konstigt. Det är som ett dockhus som är skuret i bitar. Jag tycker att Häggen har varit mysig, jag har många fina minnen därifrån. Hela gymnasiet hängde vi där, det var vårt lilla tillhåll. Så det är tråkigt att se. Men det är klart, man kan inte vara där om det är förorenat, det är helt logiskt, svarar han.

Slutet på en era när Häggen försvinner

En annan Häggenbördig är Izabella Hyving, 27 år. Hon gick teaterprogrammet i skolbyggnaden och tog studenten för nio år sedan.

”Det känns så klart lite vemodigt att se bilderna när det rivs. Finns en massa minnen som skapats innanför dom väggarna. Tycker dock det är bra att saker förnyas och att byggnader är i bra skick”, skriver hon i ett mejl.

Vad minns du speciellt med Häggen?

”Jag minns att Häggen var en plats där man kunde låta kreativiteten flöda och man hade mycket människor runt sig som inspirerade.”

Douglas Woodbridge, 30 år, gick musikprogrammet och spelade tidigare bas i bandet Dismissed, som har varit med i Melodifestivalen. Också han minns tillbaka på skoltiden med glädje.

– Det känns väl som att det är slutet på en era som har varit. Jag ser på Häggen med glädje, nu var det några år sedan jag gick på gymnasiet men för mig var gymnasietiden riktigt trevlig och Häggen i sig kändes lite som en frizon från det hela. Så det är klart det känns tråkigt, säger han när han får se bilderna.

Sandra Lindholm, 24 år, gick också musikprogrammet.

– Det känns tråkigt. Häggen var ju väldigt speciellt för att alla esteterna fick vara ifred. Det blev en väldigt tajt stämning, säger hon.

Vad minns du mest med Häggen?

– Det bästa med Häggen var att det var så stort, det fanns replokaler och studios så att man alltid hade möjlighet att öva. Och just att man hängde med alla årskullar, man hängde inte bara med sin klass utan även tvåorna och treorna. Häggen var ett safe space, svarar Sandra Lindholm.

När LT träffar Anders Hesslegård vid Häggen i Lerum är hustrun Ditte Hesslegård med på plats. Hon var också lärare på Lerums gymnasium och undervisade i bild.

”Det här med marken var ganska läskigt.”

Ditte Hesslegård var också ansvarig för teknik-designprogrammet, där eleverna fick prova prova på koppartryck, glas- och keramikhantverk.

Ingen koppling till Häggen längre

De inrasade väggarna har blottlagt hennes tidigare undervisningssal.

– Här står den ensamma ugnen, säger Ditte Hesslegård och pekar.

Så fortsätter hon:

– Det här med marken var ganska läskigt. Att vi visste att det inte var bra värden och att vi samtidigt jobbade där.

Vad henne själv anbelangar kom inte rivningen en dag för tidigt.

– Jag tycker tvärtom. Att de borde ha gjort det för längesedan så att det hade blivit en ny skola. Men det var väldigt fina lokaler så man är väldigt dubbel, svarar hon.

De båda förra lärarna pekar också ut det gemensamma personalrummet, nu i ruiner.

Eleverna som i dag går på Lerums gymnasium har ingen relation till Häggen, det berättade skolchef Göran Carborg i våras.

Ny gymnasieskola ska uppföras på platsen

Under pandemin användes skolbyggnaden i stället som vaccinationssal, och den har också varit plats för en filminspelning (därav den falska skylten ”Holmaredsskolan”, som fortfarande syns ovanför entrén i dag).

Senast i augusti ska Häggen vara helt borta. Därefter ska kommunen göra provtagningar av föroreningarnas utbredning innan ett långt saneringsarbete kan påbörjas.

Det hela ska vara klart först om tre och ett halvt år – därefter ska en ny skola byggas på platsen. Därefter ska också huvudbyggnaden Eken rivas.

LÄS MER:Giftiga gymnasiebyggnaden rivs: ”Äntligen”

LÄS MER:Gymnasiebyggnad sjunker – ska rivas: "Dåligt byggt"

LÄS MER:Beskedet – skolan i Norra Hallsås får klartecken att byggas: ”Överkörd”

ANNONS