Hans Hellberg och Viktor Lundberg (M) vill se mer liv och rörelse på Mjörnbotorget.
Hans Hellberg och Viktor Lundberg (M) vill se mer liv och rörelse på Mjörnbotorget. Bild: Rebecca Hådell

Ny centrumförening vill se liv och rörelse på Mjörnbotorget

Större trygghet, mer aktiviteter och fler butiker på Mjörnbotorget. Det är målsättningen för nystartade Gråbos centrumförening som nu planerar att tillsätta en centrumledare.

ANNONS

Som Lerums Tidning tidigare skrivit om har den numera nedlagda Medskapandegruppen ersatts av Gråbo centrumförening, som nu börjar ta form. Medan den förra främst bestod av ideella föreningar, ska den nya föreningen även inkludera kommunen, fastighetsägare och företagare.

Störst tillväxt i kommunen och nya förutsättningar i form av nya skolor, bostäder och företag kräver ett omtag, menar Hans Hellberg, nu ordförande i både centrum- och företagarföreningen.

– Nu har vi planterat blomman, nu ska den skötas, vattnas och kultiveras. Då kan vi inte längre utesluta de som är ansvariga och ägare till allt detta.

För att kunna driva igenom de beslut som föreningen fattar ska en centrumledare tillsättas, på deltid.

ANNONS

– Vi har inga andra operativa, alla andra har ju arbeten. Det har varit en begränsning tidigare, att allt ska göras på kvällstid, säger Hans Hellberg.

Vem det blir är ännu inte klart, men bestämt är att centrumledaren ska sitta i just centrum.

– Vi tittar på möjligheterna att ha en egen lokal borta vid Parasollen så man väldigt enkelt kan vända sig till den personen, säger kommunalråd Viktor Lundblad (M), en av kommunens två representanter i föreningen.

Vill ha fler butiker

Ledorden för nysatsningen på Mjörnbotorget är ”rent, snyggt och tryggt”.

– Det har varit väldigt framgångsrikt i bland annat Lerum, att jobba med attraktiva miljöer. Det skapar rörelse. Och när rörelse skapas, kommer det naturligtvis att skapas affärsmöjligheter. Trygghet är också viktigt, att man vågar vara här på kvällarna. Där har kommunen ett ansvar, säger Viktor Lundblad.

Bland annat skulle han vilja anta en policy gällande klottersanering.

– Klotter ska tas bort så snabbt som möjligt, helst inom 24 timmar. Företagare och fastighetsägare kan anslutna sig till den policyn, och i det arbetet blir ju Gråbo centrumförening en viktig knytpunkt.

Att fylla de tomma lokalerna runt torget är prioriterat, och både Lundberg och Hellberg välkomnar mer detaljhandel. Scenen på torget borde också utnyttjas oftare och bättre menar kommunalrådet, som även vill se att fler aktiviteter arrangeras i centrum.

– Det ska kännas som att det är här det händer.

ANNONS