Flera personer som bor i gränslandet mellan Alingsås och Lerum har hörsammat räddningstjänstens förfrågan om att få fler civila insatspersoner (CIP) i området. En CIP är en frivillig person som efter en kort utbildning kan hjälpa till vid exempelvis bränder, olyckor eller hjärtstopp till räddningstjänsten är på plats.
En av dem är 73-årige Kjell Carlsson på Brännabbenvägen, som bland annat utbildats i hjärt- och lungräddning (HLR). Där fick han lära sig att fokus numera ligger på bröstkompressionerna.
– Och om inte de betalar sig, så rekommenderas det att man har en hjärtstartare. Den är en naturlig del i behandlingen. Men inga hjärtstartare ingick i det hela. Då insåg vi att vi måste ha det här, säger han.
Startat en ny förening
Först sökte Kjell Carlsson och hans grannar bidrag från Lerums och Alingsås kommun. Men det avslogs, bland annat i brist på en organiserad förening. Nu har de boende och representanter från flera byalag och vägsamfälligheter samlat sig under namnet Hjärtsignal-44896.
För en vecka sedan startade de en insamling.
– Facebook och anslagstavlor har gjort underverk, säger Kjell Carlsson.
På tisdagskvällen hade sammanlagt 36 000 kronor inkommit till insamlingen, och ytterligare 3 000 utlovats av ett Lerumsföretag.
En av de första givarna var Alingsås energi.
– Men merparten är från privatpersoner, och det är bidrag mellan 1 500 och 100 kronor per person. Det är många som har varit väldigt generösa, säger Kjell Carlsson.
Han betvivlar inte att de snart kommer att uppnå deras mål på 65 000 kronor.
– Vi räknar med att beställa två av hjärtstartarna inom kort, jag väntar två offerter de närmaste dagarna.
Här ska hjärtstartarna placeras
En av hjärtstartarna ska placeras där linjebussen vänder i Lövhult, som ligger längst ifrån sjukhus och räddningstjänst. Den andra vid Agnsjön skola. Den tredje kommer att sättas upp i korsningen vid Runnshultsvägen och Brännabbenvägen i Tollered.
Där bor också två initiativtagarna, Emil och Karolina Källström, som är brandman respektive akutsjukvårdare.
– Händer det något i området, så är det ju bara för dem att greppa den och åka iväg, säger Kjell Carlsson, och påpekar samtidigt att det också ligger endast 800 till 900 meter från den populära badplatsen vid Torskabotten.
Alla hjärtstartare behöver tillgång till en strömkälla för att hålla temperaturen i skåpen ovan frostgränsen. Men själva apparaterna är batteridrivna.
– Batterilängden beräknas vara fyra, fem år. Sedan behöver man byta batterier och kanske elektroder. Men förhoppningsvis behöver vi inte använda dem.
LÄS MER:Andrews hjärta stannade efter ritten på hopptävlingen
LÄS MER:Kommunen: Exceptionellt höga vattennivåer i Ömmern
LÄS MER:Här är höstens motionslopp i Lerum – triathlon först ut