För snart tio år sedan opererades 53-åriga Marie-Louise Johansson för urininkontinens. Operationen fungerade utmärkt – tills en kortisonbehandling fick vikten att pendla kraftigt. Återigen fick hon gå upp flera gånger per natt för att kissa. Dagtid sprang hon ideligen på toaletten – för säkerhets skull. Ibland hann hon inte.
– Jag har känt mig som en hanhund helt enkelt.
När Marie-Louise såg en annons för en nyöppnad klinik hemma i Lerum, som erbjöd en ny metod för att behandla inkontinens, nappade hon direkt. Med hjälp av en stol, som kallas Emsella, skickas elektromagnetiska impulser till bäckenbottenmusklerna. De triggar 12 000 muskelknip på 28 minuter, vilket resulterar i starkare bäckenbottenmuskler. Det ger i sin tur bättre kontroll över blåsan.
Fick omedelbar effekt
Nu har Marie-Louise Johansson genomgått en så kallad kur om sex behandlingar.
– Den största effekten fick jag efter första behandlingen. Då blev det jättestor skillnad. Det kom nästan med en gång, att jag inte behövde springa på natten. Jag fick en kickstart.
Sedan dess har hon upplevt en långsammare, men successiv förbättring.
– Jag är inte helt hundra, men i alla fall 90 och lite till kanske. Det har varit några mindre tillfällen med olyckor.
Det har tagit tid för att ställa om mentalt, påpekar Marie-Louise.
– Men nu har hjärnan kopplat om från att leva i rädsla för att det ska hända någonting, till att sluta springa i förebyggande syfte.
Hon skiner upp.
– Jag var på aw fredags. Det gick jättelångt mellan toabesöken. Det var riktigt häftigt faktiskt. Jag känner att jag fått min frihet tillbaka.
”Många lider i det tysta”
Marie-Louise Johansson är en av de första kunderna på ANL´s klinik i Lerum, som sedan en månad tillbaka drivs av Lerumsbon Pär Lindholm. Hans fru Anette genomgick även hon en kur häromåret, och inspirerad av de goda resultaten började Pär fundera på om han själv kunde få hjälp med ”gubbkissandet” – och hjälpa andra.
– Jag har förstått att det är enormt många människor som i det tysta lider av inkontinens av olika slag. Det är lite pinsamt och lite skämmigt.
Nu leasar han en stol från den svenska leverantören Victus, och erbjuder behandlingen i en avskild del av hemmet. Någon tidigare erfarenhet av att driva en klinik har inte Pär och Anette, som arbetar inom byggbranschen respektive vården. Båda har dock genomgått en utbildning i att hantera stolen.
– Vi kände väl bägge två att man inte direkt behövde ha någon bakgrund inom andra kliniker. Det handlar mest om att möta kunder. Sedan sätter man igång stolen, och så får den jobba.
– Och den kan inte skada någon. Det är ingen laser, ingen värme, tillägger Anette.
Kvinnor som nyligen fött barn bör dock ha varit på efterkontroll och hittat sin knipmuskel innan de testar behandlingen.
– Om man har en hel muskulatur, så kan den stärkas. Men om man har en skadad muskulatur kan vi ju inte läka den.
Gör inga fysiska undersökningar
Då det inte görs några fysiska undersökningar på kliniken, är det upp till kunden att först undersöka vad deras inkontinens kan bero på, menar Pär.
– Om jag som man har problem med kisseriet, så får jag ju först och främst vända mig till vården för att ta reda på att det inte är något annat som är fel.
Själv gick han till en urolog efter att ha tröttnat på nattliga uppvaknanden, och på att inte våga gå på sportevenemang av rädsla för att inte kunna hålla sig i de långa toaköerna. Han blev rekommenderad att göra knipövningar.
– Jag kom hem och undrade hur fasen gör jag det? Var sitter de där musklerna. Jag stod som ett fån härhemma. Så det blev ingenting. Sedan gick det ett par år. Sedan fick vi den här, säger han och pekar på Emsella-stolen.
– Nu sover jag hela fulla goda nätter.
Har begränsad hållbarhet
Paret rekommenderar att man fortsätter göra knipövningar efter behandlingen, eller kommer på återbesök inom sex till tolv månader.
– Den här kuren är inget som håller livet ut, utan man måste fortsätta knipa eftersom det är en muskel. Annars blir den slapp igen, säger Anette.
Leverantören Victus har satt 12 000 till 18 000 kronor som rekommenderat pris för en kur om sex behandlingar. Behandlingen är godkänd av läkemedelsverket i USA och medicinskt CE-märkt av EU. I flera länder erbjudes den av sjukvården, men i Sverige finns den ännu inte tillgå då det först krävs svenska studier om resultaten. En sådan studie pågår dock just nu, under ledning av distriktssköterskan och forskaren Lena Rindner i Borås.
Själv undersöker Pär Lidholm just nu om stolsbehandlingen skulle kunna omfattas av friskvårdsbidraget.
– Då skulle man i alla fall kunna få ett avdrag.
Ger en ”trevlig biffekt”
Anette Lindholm startar maskinen. Marie-Louise Johansson sätter sig i stolen. Man ska sitta med knäna i axelbredd, förklarar Anette. Helst i bara trosor, med en handduk över knät.
Först hörs, och känns, ett pickande ljud på stolssitsen.
– Fäll bäckenet så du verkligen kommer ner. Nu ska du bara hitta de här lilla pickandet. Det ska komma mitt i slidan, inte i urinröret och inte i analen, säger Anette.
Apparaten har två program, och båda kan ställas in på allt från 0 till 100 procent. Kunden får alltid börja på det lägsta programmet.
– Har man en ganska stark muskel och kommer hit för att man fått barn, men inte har jättestora problem, då kan man gå på lite hårdare. Men är muskeln väldigt svag och man kör på för hårt, då kan den skadas. Muskelfiber kan gå sönder. Så man börjar ganska försiktigt, och sedan får man öka helt enkelt. Och vi frågar alltid kunden hur det kändes efter förra gången.
På en plansch på väggen uppges 85 procent av kunderna inte bara uppleva att inkontinensproblemen minskat, utan även en ”förbättrad intim tillfredsställelse”.
– Stolen används mer i USA av den anledningen. I Sverige får vi inte marknadsföra oss på det sättet. Utan det ses mer som en trevlig bieffekt, säger Anette.
LÄS MER:Flera vinnare och en förlorare bland Lerums vårdcentraler
LÄS MER:Lerums kommun kraftsamlar mot mäns våld mot kvinnor
LÄS MER:Så ska kommunen lösa brister i omsorgspersonalens språkkunskap och kompetens