Ny mottagning för unga män från Lerum öppnar i Alingsås

Många unga män vet inte vart det ska vända sig med sina frågor kring sexualitet och relationer, men nu öppnar en ny mottagning i Alingsås som vänder sig till just dem.
– Om det är en mottagning som riktar sig specifikt till unga män så kan de vara mer bekväma i att söka vård, säger Linda Ödman, enhetschef.

ANNONS

Liknande mottagningar för unga män, så kallade MUM-mottagningar, finns redan på andra håll i regionen. 20 april har turen kommit till Alingsås.

Den nya mottagningen riktar sig till personer mellan 18 och 30 år som identifierar sig som män. Det planerade upptagningsområdet är Alingsås och Lerum.

– Det är en grupp som är svår att fånga in, säger Linda Ödman som är enhetschef både för den befintliga ungdomsmottagningen och den nya MUM-mottagningen.

Det är inte alla som förstår att de kan söka hjälp för sina sexuella eller relationella problem.

Bakgrunden till satsningen är att det är betydligt färre unga män än kvinnor som söker vård. Exempelvis står män för endast 10-15 procent av besöken på ungdomsmottagningarna.

ANNONS

– Killar söker vård betydligt senare än tjejer. Det är inte alla som förstår att de kan söka hjälp för sina sexuella eller relationella problem, säger Angelica Lohman, socionom.

Öppet en kväll i veckan

Den nya MUM-mottagningen ligger i samma lokaler som ungdomsmottagningen på Göteborgsvägen i Alingsås och har också samma personal.

En kväll i veckan är dock vikt endast för MUM-mottagningen. Då går det att boka in sig för samtal och stöd i alla frågor som rör sexualitet och relationer.

Det kan till exempel handla om svartsjuka, ilska, bristande lust eller andra oroskänslor som är svåra att hantera i en relation.

Det går också att vända sig till mottagningen med frågor om kroppen eller för att testa sig för könssjukdomar.

Även transpersoner kan vända sig hit. För många kan det vara en väldigt svår process.

Medan ungdomsmottagningen riktar sig till både tjejer och killar i åldrarna 12 till 25 år har MUM-mottagningen en lite äldre målgrupp, 18 till 30 år. För kvinnor finns även barnmorskemottagningar som de kan vända sig till men för män finns ingen lika tillgänglig arena där de kan prata om sexuell hälsa.

– Även om man är 30 år kan man vara nybörjare på att bilda familj. Det kan också vara samtal som handlar om att bli förälder utan att man vill det. Då kan vi vara behjälpliga och stötta, säger Johanna Elmenhoff, kurator.

Jobbar förebyggande mot våld

Mottagningen ska även jobba förebyggande för att motverka våld i nära relationer.

– Det är unga män som oftast både utsätter andra och är mest utsatta för våld, säger Linda Ödman.

Det går också att boka in sig för parterapi, men terapin måste då ha initierats av mannen i relationen.

MUM-mottagning kommer ha öppet en kväll i veckan. Maja Gaudet är barnmorska, Linda Ödman, enhetschef, Angelica Lohman, socionom och Johanna Elmenhoff, kurator.
MUM-mottagning kommer ha öppet en kväll i veckan. Maja Gaudet är barnmorska, Linda Ödman, enhetschef, Angelica Lohman, socionom och Johanna Elmenhoff, kurator. Bild: Jenny Förander

Angelica Lohman poängterar att mottagningen riktar sig till alla som identifierar sig som män.

– Även transpersoner kan vända sig hit. För många kan det vara en väldigt svår process, säger hon.

Hon lyfter fram att det finns en stor psykisk ohälsa bland män.

– Det är fler män som begår suicid. De fångas inte upp och vet inte vart de ska vända sig, säger Angelica Lohman.

Även om mottagningen inte specifikt riktar sig till personer som lider av psykisk ohälsa så har personalen möjlighet att lotsa personer vidare.

– Det viktiga är att man vågar söka, säger Johanna Elmenhoff.

Finns även på andra orter

I Göteborg har det funnits en MUM-mottagning sedan 1999.

– Där var det ett högt tryck från start, säger Johanna Elmenhoff.

Sedan dess har det öppnats mottagningar i Borås, Skövde och Trollhättan och nu alltså även i Alingsås och Kungälv som drar igång samtidigt. Det går att söka sig till vilken mottagning man vill i regionen.

– Det här är ett projekt som regionen satsar pengar på och som pågår 2022 till 2023, men vi hoppas ju att det ska fortsätta. Det är en väldigt viktig jämställdhetsfråga, säger Linda Ödman.

LÄS MER:Lerum hamnar långt ner i ekonomisk ranking om jämställdhet

LÄS MER:Lerums kommun kraftsamlar mot mäns våld mot kvinnor

LÄS MER:Här är yrkesgrupperna där fler sjukskrivs – av stress

ANNONS