Ny rapport: Lerums centrum blir ”stadskärna”

Centrala Lerum är numera att klassificera som en egen stadskärna, det slår branschorganisationen Fastighetsägarna fast i en ny rapport.
– Det här är jättestort för oss, säger Marianne Sörling i Lerums Centrumförening.

ANNONS
|

Det må knappast vara Avenyn eller Nordstan – men centrala Lerum är att klassificera som en stadskärna i sin egen rätt, det visar en ny rapport från Fastighetsägarna och HUI research.

– Det här är ett kvitto på att vi har gjort ett bra jobb, säger Marianne Sörling, centrumutvecklare i Lerums Centrumförening.

Näringsidkare från köpcentret Solkatten, från restauranglivet kring Bagges torg, från Vattenpalatset och från andra butiker i centrumområdet kan alla gå rakryggade efter beskedet, menar Marianne Sörling. Det är deras gemensamma ansträngningar som har burit frukt.

– En förklaring kan vara att vi klarade av pandemin väldigt bra. Det var tufft, men inget företag behövde lägga ner sin verksamhet, vilket är ganska unikt. På andra orter såg verkligheten väldigt annorlunda ut, säger Marianne Sörling.

ANNONS

En täthet av butiker och bostäder

Nu ska Centrumföreningen ansöka om att få bli årets stadskärna, avslöjar hon – en utmärkelse som delas ut varje år av organisationen Svenska stadskärnor. I år gick utmärkelsen till Malmö, och för två år sedan till Helsingborg.

Under måndagen kallade Centrumföreningen till pressträff, där också Viktor Lundblad (M), kommunens högsta politiker, deltog.

– Jag tycker det är väldigt roligt. Jag är uppvuxen i Lerum tätort och har alltid fått höra att Lerums kommun är en pendlarkommun, att det är här man sover men åker och jobbar någon annanstans. Och jag tycker att det alltmer börjar gå åt ett annat håll, att man kan arbeta på hemmaplan och fler arbetstillfällen skapas lokalt. Det är något som den här rapporten också visar tecken på, så jag tycker det är jätteroligt, säger han.

För att få kallas för stadskärna måste ett område uppnå en viss täthet av kombinerade kommersiella aktiviteter och bostäder, skriver Fastighetsägarna i ett pressmeddelande.

”Med kommersiella verksamheter menas butiker, kaféer och restauranger, hotell och annan kommersiell service”, heter det i pressmeddelandet.

Grundas på siffror från SCB

Om det är ett område med enbart stor befolkningsmängd, då kallas det för bostadsområde. Är det ett område med rejäl tyngdpunkt på kommersiella aktiviteter kallas det handelsområde eller köpcentrum.

Förutom centrala Lerum tillkommer också de centrala delarna av tätorterna Kumla, Märsta, Mölnlycke och Staffanstorp som nya stadskärnor i rapporten. Underlaget i rapporten kommer från 2021 års befolkning och butiksdensitet enligt Statistiska centralbyrån (SCB).

LÄS MER:Efter striderna: Politiker möter Västtrafik – för öppen ridå

LÄS MER:Gråbos enda cykelverkstad stänger ner

LÄS MER:Fynda och gör en välgärning på Röda Korsets auktion i Lerum

ANNONS