Ny yta och nytt innehåll i Ljungviks industriområde

Det händer grejer i Ljungviks industriområde – just nu arbetas det för fullt med renovering av byggnader och snart ska ett nytt torg växa fram.
– Tanken är att det ska bli en plats där folk kan umgås – vare sig det är vardag eller helg, dag eller kväll, säger Mats Johansson, som äger två fastigheter i industriområdet.

ANNONS
|

Mats Johansson har en vision för området i Ljungviks industriområde, som enligt hans planer ska bli Ljungviks torg.

– Det ska bli liv och rörelse här, en plats där det är härligt att vara. Och vi ska ha butiker med rätt innehåll, det viktigaste är att det blir något som passar in och som inte finns på så många andra ställen. Det är viktigare att det blir rätt typ av butiker än att det går snabbt, säger fastighetsägaren.

Han äger dels det stora huset där bland annat Arrak Outdoor säljer friluftskläder och dels det mindre huset med Evolution väskshop. I det senare huset ska en av verksamheterna vara en restaurang. Arbetet med att färdigställa restauranglokalen är i full gång. Vem som ska driva restaurangen är dock ännu inte klart.

ANNONS

– Vi har inte hittat rätt ännu. Vi har sagt nej till några som har varit intresserade, för att även här är det viktigt att det blir rätt. Vi vill till exempel ha någon som har öppet för både lunch och à la carte på kvällstid, säger Mats Johansson.

Det är flera butikslokaler som ännu inte har fyllts. Klart är dock att en servicebutik ska etablera sig i området, den ska finnas i hörnet av det stora huset.

Men en servicebutik har väl inte ett särskilt ovanligt utbud?

– Nej, men den ska vara öppen kvällstid så att ungdomarna har någonstans att vara, den kommer tillföra något som behövs i området, säger Mats Johansson.

Kunder från när och fjärran

Utanför de olika butikerna kommer det finnas bord och stolar.

– Det ska bli ett bra område där man ska trivas, man ska inte bara köpa grejer utan också kunna sätta sig ner och koppla av, säger Jan Ekman, som driver Arrak Outdoor.

Butiken öppnades i våras.

Hur har det gått?

– Jo tack, det har gått väldigt bra, svarar han och fortsätter:

– Vi har haft många kunder från närområdet men också folk som kommer hit från andra orter. I förra veckan hade vi till exempel några från Linköping och några från Danmark. De säger att de vill prova kläderna som de har sett i onlinebutiken.

En kundgrupp är hundförare, det finns exempelvis jackor med speciella fickor för hundgodis, och när renoveringen av området är färdig är det tänkt att det ska vara evenemang, som bland annat hundklubbar anordnar, på gräsytan intill torget.

Det här ska bli bra

Marken mellan byggnaderna kommer asfalteras om, och längs med huskropparna ska det bli stenbeläggning. Byggnadernas ytterväggar kläs med rockpanel av sten.

– De ska hålla i 100 år, säger Mats Johansson.

På taken kommer det sättas upp solpaneler. Och så ska bra belysning och markiser också på plats.

– Det är riktigt roligt att arbeta utifrån en vision, slår Mats Johansson fast.

Arbetet med det stora huset beräknas vara klart om en och en halv månad. Sedan sätter de igång med det mindre huset. Och grönområdet ska få sin uppfräschning till våren.

Innan arbetet drog igång estimerade han att kostnaden skulle hamna på någonstans mellan fem och sex miljoner kronor.

Håller du budgeten?

– Äsch, vi kör bara, svarar han med ett skratt och fortsätter:

– Nja, budgeten ska väl hållas rätt så bra, men det är också viktigt att göra rätt med en gång. Det här ska bli bra.

LÄS MER:Från lyckad webbshop till fysisk butik i Gråbo – med hundförarkläder

LÄS MER:Ett nytt Ljungviks torg ska växa fram – med udda butiker och en restaurang

LÄS MER:Elaka sprattet – gömde världens starkaste chili i skollunchen

ANNONS