Nya Lerumskören sjunger med hjärtats röst

På Hela Människan saknas varken idéer eller kapacitet att förverkliga dem. Senaste projektet för att skapa glädje och samhörighet är en kör – ledd av hitmakaren Janne Lucas Persson.

ANNONS

Det hela började med att Christine Jomansson, verksamhetsledare på Hela människan i Lerum, satt och pratade med deltagarna Ari Verho, Janne Trä och en annan man.

– Ari föreslog att vi skulle starta en kör och jag och de andra tyckte att det var en jättebra idé. Ju mer man fyller på med glädje desto bättre är det, och musik är både något som stärker och svetsar samman. Tillsammans är vår grej och kören är verkligen en sak att göra tillsammans, säger Christine Jomansson.

Hon visste att Janne Lucas Persson, musiker som bor i kommunen och som bland annat är känd för hitlåten Växeln hallå från 1980-talet, hade lett en kör i Onsala.

– Hans sambo Susann är anställd här och jag tänkte att jag frågar, är det någon som kan få till det bra så är det han. Han sa ja. Så kul, säger hon med ett stort leende.

Sedan var det bara att fråga deltagarna om de ville vara med, och det ville en hel del. De bestämde sig för namnet Hjärtats kör. Och nu har repeterat cirka åtta gånger, det har varit två till tretton deltagare vid de olika tillfällena.

Senaste reptillfället var i onsdags i Hela människans lokal på Södra Långvägen. Körledare och sångare sjöng med hjärta, känsla inlevelse och eftertryck. Låtarna var Växeln hallå, Blueberry Hill och Finns det lite stolthet kvar finns det också hopp om bättring.

Hur tycker du det är på kören?

– Jättebra. Alla är glada när de går härifrån, säger Ari Verho.

Janne Trä instämmer, skrattar stort och tillägger med glimten i ögat:

– Jag är alldeles bubblig i magen. Det här är något av det roligaste jag har gjort.

– Jag tänker ”varför har jag inte gjort det här tidigare?”.

Roger Jönsson är en annan medlem i kören.

– Det här betyder jättemycket för mig. Jag har varit så dålig att jag inte klarade av att ta mig hit. Först gick jag i stort sett bara hemifrån och till soptunnan och tillbaka, sedan kunde jag åka till Lerums station men inte ta mig längre, men till slut kunde jag komma hit. Och det känns jättebra, säger han och fortsätter:

– Jag tror att behovet att ställen som Hela människan bara ökar och ökar. Tyvärr. Men det är fint att de finns.

Nu har kören övat cirka åtta gånger. På måndag kväll sker premiären, och det blir en riktigt stor föreställning i Equmeniakyrkan i Lerum. Förutom Lerumskören deltar kören Gatans röster, tidigare kallad Gatans kör och känd från en dokumentär på SVT. Med är även körer från Hela människan i Kungälv och Mölndal.

På dagen innan det stora framträdandet blir det workshops. Körerna kommer också göra en pop-up-föreställning på Bagges Torg.

LÄS MER:Tors liv blir film – visar glädjen, kärleken och sorgen

LÄS MER:Festival på Nääs i Floda hedrar kvinnor världen över

LÄS MER:Solskenshistorien: Hundra år gammal T-Ford tar plats på Solkatten

Hela Människan

Hela människan bedriver socialt arbete på kristen grund. Caféet och secondhandbutiken är viktiga pelare i verksamheten, och i båda är det tydligt att medkänslan står starkt i centrum.

Syftet med verksamheten är att motivera till ett alkohol- och drogfritt liv. Detta sker bland annat genom att erbjuda en varm gemenskap, som fungerar som ett steg mot ett mer fungerande socialt liv.

Samtliga kyrkor i kommunen är huvudmän, och utser ordinarie och ersättare i styrelsen.

ANNONS