Nya Växtrum ska bli ett ansiktslyft för Lerum

För första gången på fyra år ska Lerum få ett helt nytt växtrum. På ”triangeltomten” vid Lerums station ska den nya anläggningen charma såväl invånare som besökare i kommunen – med en speciell odlingsteknik.
– Det är ett bra skyltfönster, säger Mattias Christensson, Växtrumsgeneral.

ANNONS

Det är nästa vecka som första spadtaget tas för ett nytt växtrum i centrala Lerum – åtminstone äger den officiella ceremonin rum då. Men den uppmärksamme Lerumsbon har nog märkt att ytan mittemot Lerum station redan nu är en byggarbetsplats.

– Här har vi en yta som inte har någon speciell funktion, det är lite av en död plätt. Men det är ett för fint läge för att inte göra något bra utav, konstaterar Mattias Christensson, Växtrumsgeneral vid Lerums kommun.

Den kallas för ”triangeltomten” bland kommunarbetare – ytan mellan bilvägen och parkeringsområdet mitt emot godisaffären Sött och salt.

I flera år har ytan inte tjänat till något syfte alls. Nu ska den bli grogrund för ett nytt växtrum som ska bli ett ansiktslyft för Lerum.

– Det är ett bra skyltfönster för kommunen att ta i besittning. Vi tänker att vi gör en snyggare entré till Lerum, säger Mattias Christensson.

En speciell odlingsmetod i nya Växtrum

Det är trädgårdsdesignern Peter Korn som med hjälp av en mycket speciell odlingsteknik ska lägga grunden för Växtrums mest centrala avknoppning. Han hyllas av Mattias Christensson.

– Han är kanske en av våra mer välrenommerade svenska trädgårdsdesigners. Han är ute och anlägger trädgårdar runtom i Europa och är väldigt anlitad och respekterad, säger han.

Peter Korns metod går ut på att plantera växter i natursand i stället för jord. På så vis blir växterna mer robusta och tåliga, menar Mattias Christensson.

– Det ska vi göra på den här platsen, den kommer att vara helt gjord i natursand, säger han.

Den kanske mest intressanta fördelen med natursand är att växterna inte kräver lika mycket vatten – något som är högaktuellt för Lerums kommun, som sett bevattningsförbud och uppmaningar att spara på kommunens vatten.

– Vi har väldigt mycket växter som behöver överleva också under en torr sommar, så den här typen av klimattänk skulle kunna vara ett strå till den stacken, säger Mattias Christensson.

Växtrum i Lerum prisades i Europa

Han vill vidare lyfta värdet av de 30 volontärer som han beskriver som oumbärliga för Växtrums fortlevnad.

– Det finns väldigt många som tycker att det är skojigt och angeläget att jobba med Växtrum. Då är det kul för volontärerna att ge dem ett nytt växtrum.

I fjol vann Växtrumsprojektet i Lerums kommun ett prestigefyllt pris i EU, när de kammade hem en tredjeplats i Green cities europe award. Den nya växtrumsplatsen är ett sätt att fortsätta den resan.

– Det här är ett sätt för oss att utforska hur vi kan jobba mer effektivt med stadsutveckling, som till exempel grönytor, säger Mattias Christensson.

LÄS MER:Kungen i Icabutiken – hyllas på Tiktok

LÄS MER:Trots framgångarna – Mugwort BBQ Shack i Gråbo flyttar

LÄS MER:Beskedet: Flera av Lerums kommuns skyddsrum underkänns

ANNONS