Det är inte lätt att hitta kantareller i skogen om man inte känner till de hemliga ställena, anser chefredaktör Jonas Rindefjell.
Det är inte lätt att hitta kantareller i skogen om man inte känner till de hemliga ställena, anser chefredaktör Jonas Rindefjell. Bild: Jonas Rindefjell

Jonas Rindefjell: Den tröstlösa jakten på det gula guldet

Fullt med kantareller i skogen – bara att plocka korgen full! Lättare sagt än gjort, menar Lerums Tidnings chefredaktör efter ett liv av tröstlösa försök att bärga skogens guld: ”Det finns ett idiotsäkert tips men det betackar jag mig för”.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Jag läste häromdagen i en lokal facebookgrupp i Lerum om en kvinna som plockat 50 kilo kantareller – så mycket att allt inte får plats i frysen. Jättekul givetvis – för henne. Men när det gäller just kantareller har jag svårt att glädjas över andras framgång. Och det beror till hundra procent på att jag har levt ett liv som kantats av tröstlösa försök att få jackpot på skogens gula guld.

Hela uppväxten plockades det svamp i min familj. Jag älskade det – även om vi med kantarellmått mätt var högst mediokra spårhundar. Vi hade våra ställen att gå till men det var med så kallad skral utdelning när det kom till kantareller. Hur vi än lirkade med vänner och bekanta blev det vaga och ärligt talat värdelösa tips på var de gula fyndigheterna fanns. Det är ju en oskriven regel att inte avslöja sina kantarellställen. En mycket dålig regel ...

ANNONS

När andra hittat hinkvis med kantareller åkte vi till samma skog, och kom hem utan gult i korgen. Tröstpriset blev att vi hittade en mängd andra svampar som åkte i korgen: Stolt fjällskivling, champinjoner, taggsvamp, citrongul slemskivling (inte så god men ett roligt namn), Karl Johan, trattkantarell och till och med fårticka. Inte fy skam men de guldgula kantarellerna lyste med sin frånvaro.

På ostkusten under uppväxten kammade jag i princip noll. Efter över 20 år på västkusten kan jag konstatera att det går lika illa här. Detta trots att jag försöker läsa på och gå ut och leta där fyndigheterna sägs vara rika.

I veckan hängde jag i skogarna i Partille där den blandade löv- och barrskogen borde vara gynnsam efter senaste tidens nederbörd. Det guldgula resultatet: En stor kantarell och några bebiskantareller. Blandat med taggisar, en Karl Johan och några trattisar räckte det till en fattig svamptoast.

Det finns ju ett idiotsäkert sätt att bärga kilovis av kantareller på. Men det betackar jag mig för. Att betala 350 kronor kilot i frukt- och gröntdisken i en välsorterad livsmedelsaffär för något som är gratis i skogen finns inte på min småländska karta. Även om jag ska erkänna att det varje gång är nära att jag faller för frestelsen.

LÄS MER:Nu har matsvampsäsongen dragit igång – experten tipsar

LÄS MER:Nu börjar säsongen för trattkantarellerna

LÄS MER:Här är sommarens ätbara växter och svampar – i Partille

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på Lerums Tidning i Appstore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på "hämta" eller "installera".
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på "öppna" för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

ANNONS