Lerums tidning för 50 år sedan.
Lerums tidning för 50 år sedan. Bild: Jonas Rindefjell

Jonas Rindefjell: Så mycket kostade falukorven för 50 år sedan

Tycker du att det är dyrt att handla mat? Tänker du att det var bättre förr? Men var egentligen falukorven så billig och åt verkligen folk Nattkorv på burk? Lerums Tidnings chefredaktör har dykt ner i tidningsarkivet för att se hur matpriserna såg ut för 50 år sedan.
– Resultatet är väldigt överraskande, skriver Jonas Rindefjell.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

På Lerums Tidnings redaktion har vi en guldgruva. Gamla inbundna tidningar från en tid när tidningen gavs ut i broad sheet. Ja, alltså den där vansinnigt stora papperstidningen som få i dag vill eller kan minnas.

Jag drog ner ett 50 år gammalt tidningslägg från hyllan och fastnade omedelbart på matannonserna. För att ni ska förstå att det var länge sedan kan jag berätta att topprubriken på sidan löd: ”Herrljunga-familj i Etiopien förestår farm för leprasjuka”. Det är en rubrik man inte stöter på så ofta i dag och definitivt inte i Lerums Tidning. Här har vi ju numera landat i slutsatsen att det är lokala nyheter som är grejen. Och vår bevakning av leprasjuka – spetälska – är i dag i det närmaste obefintlig.

Hur som helst. I annonsen från Ica får vi en inblick i hur prisbilden såg ut för 50 år sedan. Med tanke på den nutida debatten om stegrande matpriser är det en intressant jämförelse. Vid en första anblick ser det snorbilligt ut. Ett paket spagetti för 1,95 kronor, falukorv för 9,98 kronor kilot och fläskkarré för 11,95 kronor kilot. Mitt bland alla dessa matvaror saluförs strumpbyxor för knappt sex spänn och min favorit: Nattkorv i burk för 2,95 kronor kilot.

Falukorven dyrare för 50 år sedan

För att omsätta priserna till dagens värde har jag använt prisomräknaren på SCB – Statistiska centralbyrån – där man kan se hur inflationen påverkat penningvärdet genom åren. Ungefär handlar det om att priset för en vara från 1973 måste multipliceras med 7,8 för att motsvara vad det skulle ha kostat i dag.

Då blir inte spagettin i en knapp halvkilosförpackning så billig längre utan kilopriset skulle ligga på över 30 kronor (i dag kan du köpa en pastaförpackning för runt 20-lappen). Falukorven från förr hade ett kilopris på 78 kronor vilket nästan är dubbelt så mycket som Icas egna falukorv kostar i dag. Vidare konstaterar jag att den rabatterade fläskkarrén på 94 kronor kilot kanske inte kan ses som ett klipp i dag om du jagar extrapriser.

Vad lär vi oss av detta? Det kanske inte var bättre förr med prislapparna hos livsmedelshandlaren. Att man saluförde strumpbyxor tillsammans med matvarorna kan ge en indikation på vem som brukade handla i familjen.

Korv i burk slutligen. Vad var det för en delikatess? Om jag forskat rätt var det vanlig grillkorv.

LÄS MER:Öppnar ny krog på Nääs fabriker i vår

LÄS MER:Röda prislappar och mindre grönt när matpriserna stiger

LÄS MER:Inget företag i branschen hade större omsättning än Sparköp i Lerum AB i fjol

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på Lerums Tidning i Appstore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på "hämta" eller "installera".
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på "öppna" för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

ANNONS