Nytt fängelsestraff för Lerumsbo med central roll i knarksmugglarliga

Två män i 25-årsåldern som växte upp i Lerums kommun har dömts för att ha smugglat hundratals kilo cannabis från Spanien till Sverige. Straffet för duon bestämdes till flera års fängelse. En av dem överklagade, men nu har den högre instansen fastställt domen mot honom.

ANNONS

De två 25-åringarna hade en central roll i en stor knarkhärva som nystades upp av tullkriminalen, polis och åklagare. Båda dömdes i Göteborgs tingsrätt för synnerligen grov narkotikasmuggling. Tingsrätten bestämde påföljden till fängelse i fyra år och fyra månader för en av männen och fängelse i fem år och tio månader för den andra. Den senare överklagade. Han ville att Hovrätten för Västra Sverige skulle ogilla delar av åtalet och döma honom för grov narkotikasmuggling istället för synnerligen grov narkotikasmuggling. Han ville också att den högre instansen skulle ogilla förverkandeyrkandet av 172 000 kronor samt beslaget av en klocka och smycken. Och hoppades att hovrätten lindrade straffet. Så blev det dock inte. Hovrätten fastställde domen mot honom i sin helhet, och beslutade också att han ska vara fortsatt häktad till dess fängelsestraffet får verkställas.

ANNONS

Ändrat straff för flera

Ytterligare elva personer dömdes för inblandning i härvan, påföljden blev i tingsrätten fängelse för samtliga utom en äldre man, som dömdes till skyddstillsyn. Dessa elva har haft olika roller i mottagandet av narkotikan i Sverige. Hovrätten fastställde domarna mot sex personer samt ändrade påföljden för tre av de inblandade till skyddstillsyn med behandling. Den äldre mannen, som dömdes till skyddstillsyn, frias nu helt.

Över en halv miljon

Männen från Lerum, varav en fortfarande är skriven här, döms för att under två datum, i maj och juli förra året, ha skickat cirka 275 kilo cannabis från Spanien till Sverige. Narkotikan skickades i 66 olika försändelser till olika mottagare i Sverige. 19 av paketen beslagtogs av tullen efter att misstanke hade fattats av tullkriminalen då en stor mängd liknande paket skickades till en postterminal i Skåne.

Det är cannabis som är värd mycket pengar som har hanterats av ligan. En av Lerumsborna har sagt att det för hans del handlade om 20 000 euro som skulle fördelas mellan honom och en annan person. I domen står det: ”Av utredningen framgår väsentligen att 4,6 kg cannabis var värt cirka 230 000 kronor i grossistledet och mellan cirka 520 000 kronor och 575 000 kronor ’på gatan’”.

Inte de som bestämde

Domstolen konstaterar att verksamheten bedrivits i stor utsträckning och att det handlat om en mycket stor mängd cannabis. Det konstateras dock att det inte verkar som att 25-åringarna har bestämt över verksamheten.

I domslutet från tingsrätten står det att rätten bedömer att de båda tillsammans har haft en viktig, vinstgivande och självständig roll genom att ta fullt ansvar för att ta emot och därefter skicka narkotikan i totalt 66 försändelser till olika mottagare i Sverige. Även om det inte är utrett varifrån Lerumsborna har fått narkotikan tycker tingsrätten att verksamheten ska anses ha utgjort ett led i en särskilt kvalificerad form av organiserad brottslighet.

Ingen kommentar

En av de forna Lerumsborna berättade först inte mycket om sin inblandning. När polisen frågade honom om en insättning som var betalning för narkotikavederlag svarade han:

– Vad sade du, narkotika..?

Polisen förtydligade: Det som kommit in från narkotikaförsäljning.

Den forna Lerumsbon sa:

– Eh, ingen kommentar.

Varpå advokaten frågade: Vet du inte eller vill du inte svara?

Och 25-åringen svarade:

– Jag vill inte svara.

Senare blev han dock lite mer pratsam och erkände också delaktighet i brottsligheten. Han berättade bland annat att han fick kontanter i betalning och att det var olika personer som levererade cannabisen. Han förekommer under fyra avsnitt i belastningsregistret sedan tidigare och nu bestämdes påföljden till fängelse i fyra år och fyra månader.

Den andre mannen, som är uppvuxen i Lerums kommun och fortfarande är skriven här, har nekat till brott och svarade ingen kommentar på i stort sett varje fråga som ställdes i förundersökningen. Han har dömts två gånger tidigare och påföljden bestämdes den här gången till fängelse i fem år och tio månader.

LÄS MER:Smugglade hundratals kilo knark – döms till fängelse

LÄS MER:Lerumsmän i centrum för stor knarkhärva

LÄS MER:Högre instans mildrade domen – från fängelse till vård

ANNONS