Scoutkårer, barnkörer och fritidsgårdar – totalt deltar cirka 600 barn och unga i de fritidsaktiviteter som drivs av den kristna organisationen Equmenia i Lerums kommun.
I Floda finns till exempel fritidsgården Fredax, dit äldre barn kan gå på fredagar.
– För mig och mina kompisar betyder Fredax väldigt mycket, för det är en plats man kan komma till om man till exempel tycker något är jobbigt eller bara för att vara med människor, säger Flodabon Ester Brandström, 16 år, till LT.
Våfflor i Skallsjö skogar
Men det hänger ett orosmoln över de ungdomar och ideella krafter som i dag driver frikyrkans fritidsaktiviteter i kommunen. Ett nytt politiskt förslag i Lerums kommun stipulerar att inga föreningar som bedriver religiöst arbete ska kunna söka föreningsstöd.
”Den som vill delta, den deltar.”
För de föreningar som har koppling till kyrkan kan det bli en direkt dödsdom om de snuvas på bidraget, berättar Johan Norrfjärd, ledare i scoutföreningen Equmenia scout.
– En del kommer att ha svårt för att ha råd med fritidsaktiviteter för sina barn. För när vi räknar på vad vi skulle förlora intäktsmässigt ser vi att vi kommer att behöva fyrdubbla medlemsavgiften, säger han.
Hans scoutkår i Floda tar emot omkring 28 000 kronor per år från Lerums kommun – det täcker lokalkostnader, material och andra verksamhetsutgifter, berättar han.
– Sedan är det ideella krafter. Ingen ledare får någon ersättning.
Varje tisdag tar sig cirka 70 barn ut till Skallsjö skogar i Floda för att delta i Equmenias scoutkår. Bara några timmar efter intervjun med Johan Norrfjärd ska scouterna lära sig röka kött och tillaga våfflor på scoutgården, i närheten av sjön Uspen.
Religiöst inslag måste vara frivilligt
Den kristna organisationen har scoutkårer också i Gråbo, Sjövik och Lerum – och på flera av orterna finns barnkörer och fritidsgårdar för äldre barn. Därtill ordnar de skidresor och sommarläger.
– Vi gör en samhällsinsats, säger Johan Norrfjärd och fortsätter:
– Vi tar emot ganska många barn som inte får plats i de vanliga idrottsföreningarna, där fokus är prestation och att passa in i en mall. När samhället skriker efter proaktiva åtgärder mot ungdomskriminalitet, är vi öppna för alla.
Vincent Nordgren (M), ordförande i kultur- och fritidsnämnden, har röstat för det nya förslaget.
– Man har inte heller tidigare fått stöd för verksamheter som har religiösa eller politiska inslag, nu har man bara förtydligat det, säger han.
Han vill emellertid understryka att scoutföreningen kommer att få fortsatt bidrag – så länge de religiösa inslagen är frivilliga.
– Så länge man kan välja bort det religiösa inslaget. Det kan vara så att man har aktiviteten först och gudstjänsten efteråt, så att man separerar de två, säger Vincent Nordgren.
Sjunger kristen sång och ber en bön
Det nya förslaget har redan passerat två nämnder och kommunstyrelsen – på torsdag nästa vecka fattas beslut i kommunfullmäktige.
– Man kan inte ha en ungdomsgudstjänst och få verksamhetsbidrag för den. Men scouterna kommer att vara fortsatt bidragsberättigade, så länge de inte har påtvingande konfessionella inslag, upprepar Vincent Nordgren.
Så fortsätter han:
– Rätten till religionsfrihet säger ju också att du ska vara fri att inte behöva utöva religion.
Men det finns också direkt religiösa inslag inom Equmenias scoutföreningar. I slutet av varje scoutmöte ber de en gemensam bön och ibland sjunger de sånger med kristna budskap.
”Rätten till religionsfrihet säger ju också att du ska vara fri att inte behöva utöva religion.”
Johan Norrfjärd vill dock betona att aktiviteterna på ingalunda sätt är betvingande för barnen att delta i.
– Vi är väldigt noggranna med att det är frivilligt, säger han.
Hur enkelt är det för ett barn att värja sig från påverkan när man ser de vuxna och alla andra delta i en religiös aktivitet?
– Vi har ledare i den här scoutkåren som är med i Equmeniakyrkan och vi har ledare som inte är det. Vi säger alltid att den som vill kan sitta och lyssna. Och det har aldrig varit ett ifrågasättande och inte så mycket frågor kring det, svarar Johan Norrfjärd.
Brukar det vara barn som avstår?
– Absolut, och det här utgör en otroligt liten del. Här pratar vi fem minuter på tisdagskvällarna. Det erbjuds också andakter. Vi sitter här ute, den som vill delta, den deltar.
En hetlevrad debatt om religion och bidrag
Även fritidsgården Fredax inleds med en frivillig andakt. 16-åriga Ester Brandström berättar att hon har flera kompisar som inte beskriver sig själva som troende, men som också besöker kyrkans fritidsgård.
– Det är en andakt i början av varje Fredax, men den är inte obligatorisk. Man kan gå dit om man vill, och jag brukar gå dit för jag tycker det är skönt att få en paus. Sedan är det lite häng och spel och sånt, säger hon och fortsätter:
– Jag har flera kompisar som inte är troende som kommer dit, för andakten är inte obligatorisk. Men då kan man komma dit efteråt och bara hänga med sina kompisar.
Frågan om förslaget har debatterats på LT:s debattsida, där Kristdemokraterna uttryckt en oro över förslaget – och Moderaterna menat att KD vill låta skattepengar finansiera religiösa aktiviteter.
– Det stämmer ju verkligen inte, säger Miriam Lilja (KD) och fortsätter:
– Ingen av oss vill att föreningsstöd ska gå till gudstjänster och ramadanfirande. Däremot vill vi inte slå sönder ett fungerande föreningsliv som finns i dag, som till exempel scouterna.
”Kommer deras föräldrar att ha råd?”
Till skillnad från Vincent Nordgren oroas Miriam Lilja över förslaget. Hon tror att det kan slå fel – och menar att förslaget lämnar för mycket utrymme för tolkning. Därför behöver den formuleringen förtydligas, menar hon.
– Vi vill att man förtydligar vad man menar med skrivelsen ”religiöst arbete” och att man förtydligar var gränserna går, så att det inte riskerar att bli en godtycklig bedömning från enskilda tjänstepersoner.
Miriam Lilja berättar att det har varit frågestunder med kommunens förvaltning när förslaget har varit uppe i de olika politiska instanserna. Hon har då frågat flera gånger, berättar hon, om var gränsen går för vad som får anses vara religiöst arbete.
Men svaren har inte varit tillräckligt tillfredsställande.
– Huvudsyftet har hela tiden varit att skydda till exempel scouterna och liknande verksamheter som bedrivs av kyrkor, men som inte har med gudstjänstlivet att göra, säger hon och fortsätter:
– Gudstjänster och religiösa högtider ska givetvis inte ha föreningsstöd, men den öppna verksamheten, som är väldigt stor i vår kommun och som driver ett bra arbete, den ska ha det.
Vincent Nordgren menar att föreningsstöd fortsatt kan delas ut till scouterna om de religiösa inslagen är frivilliga. Vad tänker du om det?
– Jag tänker att det är jättebra, det är något som vi kan stå bakom. Men det behöver förtydligas i riktlinjen. För det står inte i riktlinjen i dag, så det är öppet för tolkning för tjänstepersoner som skulle kunna göra en annan bedömning, svarar Miriam Lilja.
Kräver ett skriftligt besked
I Skallsjö skogar i Floda har scoutföreningens senaste ledarmöten upptagits av oro, berättar Johan Norrfjärd. Utöver de 600 barnen uppskattar ledarna att omkring 2 000 vuxna personer i kommunen berörs av förslaget.
– De barn och ungdomar som är med i vår verksamhet, kommer de att kunna fortsätta? Kommer deras föräldrar att ha råd att betala en avgift som är fyra gånger så stor? För deras ungdomar behöver det, säger Johan Norrfjärd.
Vad hade fått er att slappna av?
– Det behövs ett skriftligt besked att vi kommer att vi kommer att få behålla de här bidragen. Jag har så svårt att se att en kommun som går så mycket plus inte kan betala ut de här, för kommunen, småsummorna i bidrag, svarar Johan Norrfjärd.
Kommunens fyra Equmeniaföreningar (i Floda, Gråbo, Sjövik och Lerum) har skrivit ett gemensamt brev till de beslutande politikerna, där de uttrycker sin oro och argumenterar för att få behålla sitt bidrag.
Equmenia
Equmenia är en kristen barn- och ungdomsorganisation inom frikyrkan Equmeniakyrkan. Till organisationen hör scoutföreningen Equmenia scout, som har omkring 10 000 medlemmar i hela Sverige.
På sin hemsida beskriver sig Equmenia som Equmeniakyrkans barn- och ungdomsarbete. Organisationen påstår sig vara fristående från kyrkan, men samtidigt ha en nära koppling till den. En av anledningarna till frikopplingen är att barn ska kunna vara fullvärdiga medlemmar utan att vara bekännande kristna, skriver organisationen på sin sajt.
LÄS MER:Så vill Lerumspolitikerna rädda Aspedalen station
LÄS MER:Annica från Gråbo räddar julen för de för tidigt födda barnen
LÄS MER:Lungsjuke Lennart, 67, kunde inte boka tid för covidvaccin