Oskar från Lerum leder laget som vill bli bäst på Counter Strike

De är drivna, disciplinerade och menar att de har en självklar plats bland det bästa. Det handlar om e-sport i form av Counter Strike och de unga männen bakom skärmarna tillhör nystartade laget Länsförsäkringar Academy FC. I höst ska de kvala in till Elitserien.
– Vi spelar samtidigt i ESEA som är den internationella liga där proffsen spelar, säger coachen Oskar Strömberg, 19 år, som är från Lerum.

ANNONS

I detta nu ägnar sig miljontals människor åt e-sport, det vill säga tävlingar, matcher och hela ligor i att tävla i tv- eller datorspel.

På Länsförsäkringar e-sport arena på Kyrktorget i Partille har det länge samlats folk för att spela den uppsjö av spel som proffsen tävlar i.

Nu har man valt att ta nästa steg genom att starta upp elitverksamhet i Counter Strike: Global Offensive. Laget går i dagsläget under namnet Länsförsäkringar Academy FC och består av unga talanger från hela regionen.

När tidningen besöker laget spelar de träningsmatch mot ett annat lag. Runda efter runda fortgår och killarna i laget kramar om varandra och peppar på både vid vinst och förlust. I sista rundan bjuds vi åskådare på en riktig nagelbitare när 17-åriga Liam Lindström blir ensam kvar mot tre motståndare. Han lyckas döda två av dem, innan han stupar efter att ha blivit skjuten av den tredje.

Talanger från hela regionen

Liam är ungtuppen i gänget, där snittåldern med vuxna mått mätt är låg. Han bor i Partille. De övriga kommer från andra delar av Västra Götalandsregionen.

Deras coach Oskar Strömberg, 19, är från Lerum och har hoppat in som spelare dagen till ära eftersom ordinarie lagmedlemmen Oskar Granered fått förhinder.

Strömberg berättar att laget tränar fyra gånger i veckan och att man har tydliga målsättningar.

– I dagsläget spelar vi i två ligor parallellt. Dels den svenska där vi ska kvala in till högsta Elitserien, som är den högsta ligan under hösten. Vi spelar samtidigt i ESEA som är den internationella liga där proffsen spelar, säger han och fortsätter:

– Varje onsdag träffas vi här och det är en av de fyra träningstillfällen vi har varje vecka. Det blir ganska långa pass, men vi har i framtiden diskuterat om vi ska skruva ner på antalet timmar per tillfälle. Less is more ibland, det handlar om effektiv träning.

Laget och deras roller

Hampus Alvarsson, 19, Landvetter: Lagkapten och Awper.

Oskar Granered, 20 , Hisingen: Entry.

Max Jacobsson, 18, Utby: Support.

Viking Skoglund, 18, Stenungsund: Rifler.

Liam Lindström, 17, Partille: Rifler.

Oskar Strömberg, 19, Lerum: Coach

ROLLERNA:

Awper: Expert på att använda sig av det dyra men kraftfulla prickskyttegeväret som i spelet kallas för AWP. AWP:n dödar en motståndare på ett skott och har ett kikarsikte monterat. Awperns roll är att använda vapnet för att hålla viktiga vinklar och flaskhalsar på kartan, vilket tvingar motståndaren att tänka om.

Entry: Är den lagmedlem som går in först på spelets bombplatser eller i områden som behöver erövras av laget. Entryn är i regel beväpnad med automatkarbin. Entryns roll är att inleda attacken så att resterande lag kan manövrera bakom och sätta sin plan i verket, medan motståndaren är fokuserad på att få bort honom eller henne.

Support: Förstärker Entryn genom att ge support i form av mer eldkraft och utgör ett extra mål för motståndaren att behöva hantera. Den här rollen har också som uppgift att kasta både spräng- och shockgranater för att få ett övertag mot motståndaren.

Rifler: Är de spelare som är allra bäst på att hantera spelets vanligaste och effektivaste vapen automatkarbinen. Dessa spelares uppgift är att döda motståndaren genom list och snabba reaktioner. Många av sportens stora stjärnor är riflers.

Coach: Kallas ibland för den sjätte spelaren. Vankar av och an bakom sitt lag under match och ger stöd i både med och motgång. Coachen har också till uppgift att innan match ta reda på så mycket som möjligt om motståndaren och hur de hanterar olika situationer i spelet för att det egna laget ska få ett taktiskt övertag. Detta uppnår coachen bland annat genom att gå igenom inspelningar på de matcher motståndarlaget tidigare spelat.

Konkurrensen för att bli bäst är benhård och pressen stor. Counter Strike är en stor publiksport och under förra året ägnade fansen tillsammans totalt 448 miljoner timmar på att kolla på matcher och turneringar. De främsta spelarna i världen är storstjärnor och miljonärer. En av dem är danske 29-åringen Peter Rasmussen som bara under förra året spelade in två miljoner dollar i prispengar och han är inte ensam. Ytterligare nio andra spelare tjänade var och en över tio miljoner kronor under 2022. Utöver prispengarna är också många av spelarna på den högsta nivån avlönade för att vara med i laget.

I konversationen med Oskar Strömberg och de andra blir det snabbt tydligt att pressen gör att man måste göra mer än att bara spela dygnet runt för att komma någonvart.

– Funkar inte livet utanför och man bara spelar cs dygnet runt riskerar man att gå in i väggen. Det finns många exempel på det. Vi jobbar jättemycket med den mentala biten och 100 procent öppna med varandra. Är man nere eller känner att det blir för mycket så har vi den kulturen att det är okej att bromsa. Vi pressar inte varandra på fel sätt, säger han.

Måste tro på sig själv

18-åriga Max Jacobsson från Utby förklarar att det är en kombination av många saker som gör att man kan uppnå framgång.

– För att bli bra måste man tro på sig själv, för gör man inte det så kommer ingen annan heller att göra det. Det är viktigt att man är disciplinerad och har en stark vilja att uppnå sina mål, säger han och fortsätter:

– Det gäller att göra det mesta av de timmar man avsätter och för att bli riktigt bra gäller det precis som Oskar säger att livet i övrigt också fungerar. Man måste ha en balans.

Killarna i laget umgås också utanför spelet och några av dem tränar på gym tillsammans varje vecka.

Höga toppar och djupa dalar

Det mentala styrkan krävs för att klara av de känslor som man går igenom under en match, menar Liam Lindström.

– Det är ett jäkligt roligt spel, men det kan också vara jävligt. Det är mycket blandade känslor att navigera mellan för att hålla sig på topp, säger han.

När laget inte är på plats i e-sportarenan för träningsmatcher ägnar man sig åt analys av tidigare matcher och andra typer av övningar, förklarar coachen Oskar Strömberg.

– Vi kollar på våra tidigare matcher för att lära oss av både framgångar och misstag. Vi kör också dryrounds, eller torra rundor där vi spelar mot varandra inom laget och övar på olika moment baserat på vad vi har kunnat se att vi behöver förbättra. Har vi haft problem att försvara en bombplats på en specifik karta är det ett bra sätt att bli bättre på det, exempelvis, säger han.

Ser ni det här som en framtida karriär som ni kan leva på?

– Jag vet att jag kommer att kunna leva på det här i framtiden, det finns inget annat. Det gäller bara att fortsätta träna, säger Liam.

– Jag håller med, fast jag som tränare och coach istället för spelare. Jag är av åsikten att alla kan bli proffs om man har den rätta motivationen. Det handlar om att med hjälp av sin egen motivation kunna ta sig mot toppen när man är nere i de djupaste dalarna, säger Oskar.

Alla i laget brinner också för att öka kunskapen om e-sport och få bort de fördomar som bland annat menar att spelare är lata, osunda och att man inte kan göra karriär.

– Det är jättekul att e-sporten växer och att föräldrar till barn som sysslar med det här börjar få större insikt i vad det är. Vi känner att vi har ett självklart ansvar att ha den dialogen och sprida mer kunskap, därför kan man alltid komma hit när vi är här och fråga oss om det är något man undrar. Vi vill väldigt gärna hjälpa till.

Counter Strike: Global Offensive

Counter Strike spelas i olika rundor, där två lag som består av fem personer vardera turas om att agera terrorister och insatsstyrka. Matcherna spelas på olika banor och för att vinna en runda måste man slutföra ett uppdrag som skiljer sig beroende på vilken sida man tillhör under den givna rundan. För terroristernas del gäller det att placera och aptera sprängladdningar på olika på förhand bestämda platser och försvara platsen tills bomben detonerar. För insatsstyrkan gäller det att förhindra att bomben sprängs. Detta kan uppnås genom att desarmera bomben innan det är för sent eller genom att döda alla terrorister. Terroristerna kan också vinna om de hinner döda alla i insatsstyrkan innan bomben har detonerat.

En match pågår över 30 rundor och den som vinner flest vinner matchen. Efter varje avslutad runda delas pengar ut i spelet. Vinnarna av föregående runda får mer av kakan och båda lagen använder sedan pengarna för att köpa vapen i början av nästa runda. Det innebär att ett lag som dominerar sin motståndare har ett övertag eftersom de kan köpa mer effektiv utrustning i form av bättre vapen, granater och skyddsvästar.

ANNONS