På jakt efter trollsländorna

Vid Kullsjöns parkering står en grupp utrustade med håvar, kikare, stövlar och kameror med närbildsobjektiv. De har samlats här idag av en enda anledning – det gemensamma intresset för trollsländor. I helgen arrangerades Trollsländeföreningens årliga sommarläger i Lerum.

ANNONS
|

I samlad trupp går gruppen upp för en grusväg. Man kan skymta trollsländor på deltagarnas örhängen, halsband och ryggsäckar. Så plötsligt viker vi av den större vägen in på en smal tätbevuxen stig. Efter en kortare vandring uppenbarar sig Lilla Kullsjön framför oss, en mindre tjärn omgiven av en stig. I vattnet guppar näckrosor och flera små bryggor ligger längst kanten.

Genast splittras gruppen. Det är dags att lokalisera trollsländorna. Det tar inte många minuter innan den första trollsländan är hittat och infångad för inspektion.

– Du kan hålla den i vingarna, säger en av deltagarna och räcker över en blå slända till reportern som förskräckt tar emot den.

ANNONS

Det är en flickslända. De känns bland annat igen på att de har vingarna bakåt i viloläge. När alla som vill har tagit sig en titt på sländan får den flyga fritt igen.

Det årliga sommarlägret

Trollsländeföreningen är en nationell förening med runt 270 medlemmar i skrivande stund. Varje år anordnar de sommarläger på olika ställen i Sverige där medlemmar från hela landet deltar. De olika entusiasterna samlade vid tjärnen idag har bland annat rest från Malmö, Örnsköldsvik och Uppsala. Alla har de sammanstrålat här i Lerum där lägret anordnas i år.

Lena Jernehov från Lerum är en av arrangörerna denna sommar. Hon berättar att det bara är halva gruppen som är ute just här för tillfället. På grund av antalet deltagare behövde de dela upp sig i två grupper. Årets läger på fyra dagar har 40 deltagare. Det är det största lägret sen Trollsländeföreningen bildades 2015.

– Det som är roligt när man träffas så här är att det är en sådan bred kunskap bland de som är med, så man lär sig hela tiden. Vi tittar på allt som dyker upp av intresse, även om det är fokus på trollsländor, säger Lena Jernehov.

– Igår gick vi 25 meter innan vi stannade för att titta på något, vi kom ingenstans, tillägger deltagaren Christina Sandgren.

Den yngsta deltagaren är 15 år gammal, den äldsta är omkring 70. De alla har olika bakgrunder och sysselsättningar. Runt vattnet står det nu bland annat en ingenjör, en förskolelärare, en skolungdom, en veterinär och en pensionerad kyrkvaktmästare.

De samlas i det gemensamma intresset för de flygande insekterna. Det är god stämning runt tjärnen, alla pratar med alla och kunskaper utbyts.

– Många av oss har kommit från fågelskådningen. Under sommaren är fågelskådningen lite tråkigt eftersom det inte finns några flyttfåglar. Då vill man ha något annat att göra och nu är det den perfekta tiden för trollsländor, säger en av deltagarna.

Solen dyker upp

Trollsländor är lättare att skåda när det är varmt. De gillar inte fukt och regn. När vi först anländer till gläntan med den lilla sjön gömmer sig solen för oss. Alla i gänget väntar förväntansfullt på att den ska dyka upp bakom molnen. Det är nämligen då trollsländorna är ute och flyger. Det finns ingen poäng med att ge sig ut när det regnar.

– När de väl vaknar kommer det att vara fullt av dem, då behöver man inte leta efter dem, säger Magnus Billqvist, ordförande i föreningen.

Så plötsligt spricker det upp och trollsländorna börjar flyga omkring oss. Tillsammans står alla och spanar ut över sjön. Det är som magi när de plötsligt visar sig, vart kom de ifrån?

– Framförallt hannarna flyger där ute och har revir, de hoppas på att det ska komma en hona, säger Magnus.

En trollslända flyger förbi honom och med ett enda knyck fångar han den i sin håv. Han håller den i vingarna och visar upp den.

– Det är en fyrfläckad trollslända, Sveriges vanligaste trollslända. De finns i hela landet och flyger hela sommaren, förklarar Magnus.

Han visar att man kan ta trollsländan och placera den på näsan. Ibland sitter de där ett tag innan de flyger vidare.

Noga med att inte skada

Den som själv vill börja leta trollsländor behöver egentligen bara gå ut i skogen en solig dag. Magnus tipsar vad man behöver ha för att skåda trollsländorna på bästa sätt.

– En håv är praktiskt för att fånga in med, om man vill se detaljerna. Sen är en digitalkamera bra så man kan ta närbilder och titta på bilderna efteråt. När man börjar kunna arterna så räcker det med en kikare.

Trollsländeföreningen är noga med att inte skada trollsländorna under sin expedition. De understryker att man ska visa hänsyn mot trollsländorna och hålla en fångad trollslända fången så kort tid som möjligt.

Man kan hålla en trollslända försiktigt i vingarna. Större trollsländor går att hålla mjukt och försiktigt i kroppen. Vill man titta lite längre på kan man lägga trollsländan i en plastbehållare.

En nykläckt trollslända där vingarna inte torkat helt än.
En nykläckt trollslända där vingarna inte torkat helt än. Bild: Nanna Stenhede

En nykläckt trollslända har hittats. Det kan man se på de näst intill transparenta vingarna som glittrar i solljuset. Man ska alltid vara extra försiktig gentemot nykläckta trollsländor och aldrig hålla dem i vingarna. Då kan de klibba ihop.

Nu börjar gruppen röra sig mot vindskyddet beläget vid vattnet, det är dags för en lunchpaus i skådandet. Senare idag ska de vidare till en sjö i Alingsås för att förhoppningsvis se ännu fler trollsländor.

LÄS MER:Miljöministern Romina Pourmokhtari nekar upphävt strandskydd vid Aspen

LÄS MER:Skärpta eldningsförbudet i Lerum hävs

LÄS MER:Ber allmänheten skicka in ovanliga fästingfynd

ANNONS