På klostret får både kvinnor och youtubern Mauri hjälp

Hos nunnorna på Klaradals kloster i Sjövik är hjälpen nära – vare sig du är kvinna i nöd eller youtubern Mauri Hermundsson i jakten på mening.

ANNONS
|

På Klaradals kloster lever systrarna med Gud som huvudperson.

– Det står i bibeln att Guds kärlek uppfyller hela världen. Genom bönen kommer vi i kontakt med Gud och hans kärlek. Kärleken till Gud och människor är det viktigaste i klosterliv, säger syster Lena.

Hon förklarar att de därför ägnar stor tid åt gemensam bön, studier och bibelläsning.

De har arbetat med både samtal och att hålla föredrag. Basen i arbetet är dock en gästverksamhet för kvinnor. Det kvinnor av alla sorter som kommer till klostret för mat, logi och samtal i en stressfri värld. Besökarna kan vara glada eller ledsna. Och de kan vara vana eller ovana gudstjänstdeltagare, de behöver inte ha varit i kyrkan alls eller bara några gånger. Enligt syster Lena finns det ett sug efter samtal om existentiella och etiska frågor samtidigt som det också finns en nyfikenhet på den kristna tron, och en undran över nunnors livsval.

ANNONS

Det är en stiftelse som förvaltar Klaradals kloster. Systrarna vill leva enkelt och tar inte betalt för arbetet. Huset måste dock gå runt och därför betalar gästerna för mat och logi, men det är inte ett högt pris.

– Då kan även de med små inkomster komma. De rika får ge mycket och de fattiga mindre – så har ekonomin gått ihop.

Det kommer också stora och små gåvor från enskilda människor, bland annat i kollekten.

– På 90-talet ville inte socialtjänsten betala för rehabiliteringsplatser. En dag när vi bodde i Lerum på Svederna gård som det ett brev adresserat till Valdemor, klostret Lerum. Valdemor var vår katt. I det låg det 500 kronor som startkapital för de kvinnor som inte hade råd att betala. Valdemor har alltid haft pengar på sitt konto, säger systern.

Kändis på besök

Men det är inte bara kvinnor som får hjälp här. När Mauri Hermundsson, youtuber, journalist och tv-personlighet, skulle göra ett inslag om andlighet besökte han Sjöviksklostret. Han var med en dag och lärde sig ett och annat om hur systrarna tillbringar sina dagar och varför de har valt det liv de har gjort. Dagen avlutades med ett spännande parti fia med knuff.

Varför valde ni att tacka ja till besöket?

– Det var pandemi. Man skulle bli digital och vi hade mindre sociala kontakter och en viss social överskottsenergi.

Hur var Mauri?

– Han var en härlig, glad person som hade med sig ett par smygande fotografer hela dagen på klostret. Det handlade om mat, och vid middagen hade vi ett fint samtal om vad kristen tro är. Det skulle kunna bli ett fint fördjupnings-TV-program om vad kristen tro kan vara och klosterlivets plats i kyrka och samhälle

Vad tog du med dig från mötet?

– Glädje. Förundran. Trevlighet.

– Vi visste inte vem Mauri var och att detta program kunde ses av 800 000 människor. Det var vinterlov när det spelades in och byns ungdomar hände hela dagen vid båda ingångarna kring klostret. På slutet av inspelningen gick Mauri ut och hälsade på dem och tog selfies med dem.

Vad hoppas du att han tog med sig?

– Det får han svara på själv. Vi ville dela med oss något av vårt liv, vår tro. Sedan är det personens ansvar, att svara på den frågan.

Mauris youtubeinslag heter Lever en dag som nunna i ett svenskt kloster. För två år sedan hade det 1,2 miljoner visningar, det finns ingen uppdaterad siffra. Inslaget har närmare 28 000 gillamarkeringar.

Lite av en krisbransch

Gården i Sjövik, som Klaradals kloster huserar i idag, byggdes på 1870-talet. Det var en rad olika ägare fram tills Frälsningsarmén tog över och hade sommarläger här.

2007 köptes gården av systrarna från Klaradals kloster i Rävlanda. Och sedan dess har de successivt gjort om fastigheten, som nu innehåller kapell, klosterbyggnad och det stora gästhuset. På gården finns också ett mindre hus som volontären Mona Jaburek bor i. Det finns också en stor trädgård där de bland annat har bikupor.

På klostret lever och arbetar Helige Franciskus systraskap ett klosterliv inom Svenska kyrkan. Det är alltså ett protestantiskt kloster och inte ett katolskt, som de flesta andra. Det är en något tynande verksamhet, i den mening att det inte har kommit några unga systrar till klostret.

– Det är lite av en krisbransch, säger syster Lena med ett skratt.

Det är nu endast tre systrar och en volontär som bor på klostret. De skulle gärna se fler systrar och fler volontärer.

– Vi tar tacksamt emot hjälp från volontärer. Om de ska övernatta ska de vara kvinnor, men män som kommer dagtid kan hjälpa till med trädgård och annat, säger syster Lena.

Vad innebär det att vara en nunna?

– En nunna sätter Gud främst, i ett kloster som en familj med gemensam ekonomi, inget eget ägande. För att gruppen skall fungera och vara samstämmiga med Guds vilja finns lydnaden till Gud och gruppens gemensamma beslut, som skapar kraft men i denna gemensamma inriktning, svarar hon och fortsätter:

– Eftersom vi avstår från från vanlig familjebildning får systern hitta sitt sätt att hantera sin livsenergi och sexuella energi.

– Kärleken vidgas inte bara till familj och vänner utan till alla människor, ett litet annat sätt att sätta kärleken främst

Nunnornas dag

De går upp klockan 6:00.

Den gemensamma morgonbönen börjar klockan 6:45. Sedan har de tid för enskild bön, bibelläsing och andlig läsning. Och därefter äter de enskild frukost.

På torsdag och fredag har de nattvardsgudstjänst klockan 8:00. Då kommer bland annat präster från församlingen. Gudstjänsten är öppen för alla. De är tysta fram till klockan nio då deras arbete börjar.

De jobbar bland annat med gästverksamheten för kvinnor. Och annat arbete består av att sköta om klostret med vanlig marktjänst. De har mer sömnad än i ett vanligt hem då de syr sina dräkter själva, det finns också en trädgårdsarbete att göra.

Klockan 12.00 är det middagsbön och de äter middag kl 12:30.

Efter maten är det tyst fram till halv tre då de jobbar med en fikapaus fram till vesper, eller aftonsång på svenska, som sker klockan 17:30. Bönen tar en halvtimme. Sedan har de en timmes tystnad igen fram till kvällsmaten klockan 19:00.

20:30 har systrarna sin sista bön, aftonbönen.

Sjöviksnunnornas historia

Helige Franciskus systraskap startade 1979 när tre unga kvinnor började prova ordenslivet under ledning av Franciskanbröderna i Jonsered.

1983 blev systraskapet självständigt i samband med att bröderna konverterade till Katolska kyrkan, medan systrarna stannade kvar i Svenska kyrkan.

1985 flyttade systraskapet till Svederna gård i Lerum och började en egen gästverksamhet där.

1996 gick vägen vidare till Rävlanda, där Klaradals kloster etablerades i Storåns dalgång och förblev där fram till 2007, när klostret flyttade till sin nuvarande plats i Sjövik.

2010 invigdes kapell- och klosterbyggnad och gästverksamheten kunde starta igen.

Källa: klaradalskloster.se

ANNONS