Kniven som mannen hade på sig när han försökte ta sig in i skolan.
Kniven som mannen hade på sig när han försökte ta sig in i skolan. Bild: Polisens förundersökning

Påverkad man med kniv kom till högstadieskola – döms till vård

När det var fullt av elever i högstadieskolan försökte en knarkpåverkad man med kniv ta sig in i skolan. Han begick brottet när han var på rymmen från rättspsykiatrisk vård, vilket blir påföljden nu också.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Det var en morgon i mars förra året, när det var fullt av barn i skolan, som mannen i 30-åldern kom till Alléskolan i Floda och försökte ta sig in i skolan. Han var tydligt påverkad och hade en kniv med sig.

I förundersökningsprotokollet står det om 30-åringen:

”Han är efterlyst, då han avvikit från en psykiatrisk klinik, samt kraftigt påverkad av narkotika. I höger benficka har han en skalkniv, lättillgängligt, utan slida.”

Båda var rymlingar

30-åringen var tillsammans med en kompis och båda hade rymt från Rågårdens rättspsykiatriska enhet och tagit sig till Floda och högstadieskolan.

Enligt polisen som larmades till platsen var båda männen väldigt påverkade men det var mestadels 30-åringen som var motsträvig när de skulle ta honom från platsen. Polismannen beskriver 30-åringen som omväxlande i lynnet, att han var lugn och aggressiv om vartannat.

Gärningsmannen själv säger i polisförhör:

”Ja, jag minns kniven och sådant men jag skulle aldrig gå in på någon skola så det är falska anklagelser.”

Enligt egen utsaga var han påverkad efter att ha tagit många sömntabletter.

Risk för fler brott

Mannen åtalades för brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål, grovt brott, vilket han också döms för.

Tingsrätten anser att det finns en risk för att 30-åringen till följd av sin allvarliga psykiska störning återfaller i brottslighet av allvarligt slag. Domstolen bestämmer därför påföljden till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Det var inte första gången han dömdes till rättspsykiatrisk vård. 2014 dömdes han av hovrätten för Västra Sverige för grov stöld vid två tillfällen, snatteri, olaga hot och våld mot tjänsteman till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Vården är alltjämt pågående.

LÄS MER:Lerumsbo döms för inlägg där han sa att en polis var mördare

LÄS MER:Man döms till fängelse efter köttstöld i affär i Lerum

LÄS MER:Därför lanserar Lerums Tidning en nyhetssajt

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på Lerums Tidning i Appstore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på "hämta" eller "installera".
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på "öppna" för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

ANNONS