Polisens slutsats: Busskraschen i Lerum en tragisk olycka

Det var halt väglag som orsakade den våldsamma kraschen mellan en personbil och en buss i december i fjol, det slår polisens utredning fast. Nu friskrivs den 18-årige bilföraren från brottsmisstankar – samtidigt vårdas en av de skadade pojkarna fortfarande för svåra skador.
– Det här är konsekvenserna av en tragisk olycka, säger Catharina Lidén Gustring vid polisen.

ANNONS

Det var under onsdagsförmiddagen den 7 december i fjol som Lerum skakades av nyheten att fyra ungdomar hade skadats i en allvarlig trafikolycka utanför Lerums kyrka.

– Vid den här dagen då var det väldigt halt och väldigt isigt på vägen, säger Catharina Lidén Gustring, förundersökningsledare vid Trafikpolisen i Göteborg.

I en bil av småbilsklass färdades fyra ungdomar, samtliga elever på Lerums gymnasium, varav tre minderåriga pojkar och en 18-årig man som nyss hade fått körkort. De åkte i riktning mot Stenkullen när bilen kom över en hal fläck på Alingsåsvägen – och fick sladd.

– Han har haft maximal otur och fått sladd, säger Catharina Lidén Gustring, som har utrett flera svåra trafikolyckor tidigare.

ANNONS

Mycket svårt skadad efter busskrasch i Lerum

Bilen fick spinn och snurrade över i fel vägbana, där en tung linjebuss kom i motsatt körriktning. Det blev en våldsam krasch, förklarar Catharina Lidén Gustring, där bussen kom in i sidan på den snurrande bilen.

– G-krafterna blir oerhört höga i en kollision. Och med de tyngre fordonen blir det ordentliga smällar, även om hastigheten inte är så hög, säger hon.

När räddningstjänsten kom till platsen fördes samtliga ungdomar till sjukhus, med varierande omfattning på kroppsskador.

”Han är mycket svårt skadad.”

Den 18-åriga föraren klarade sig med en armfraktur, medan övriga tre fick föras till Sahlgrenska universitetssjukhuset för allvarligare skador.

En av pojkarna i småbilen, en av passagerarna, ådrog sig såpass svåra skador att hans tillstånd bedömdes som livshotande, enligt Sahlgrenska.

I dag, nästan ett halvår efter kraschen, beskrivs pojkens läge som fortsatt kritiskt.

Hur mår han i dag?

– Jag kan egentligen bara säga att, eller jag väljer att bara säga att, han är mycket svårt skadad fortfarande. Mycket svåra hjärnskador och fortfarande på sjukhus, svarar Catharina Lidén Gustring.

De övriga pojkarna lämnade sjukhuset för vård i hemmet veckan efter olyckan.

Olycka i Lerum kan bedömas som oaktsamhet

Kort efter olyckan startade polisen en utredning av olyckan. Den har nu nått sin ände.

– Vi har tankat ur färdskrivaren på bussen där vi har en exakt hastighet och vi har räknat fram den ungefärliga hastigheten på personbilen, säger Catharina Lidén Gustring och tillägger att de har gjort en rekonstruktion av hela olycksförloppet.

Bussföraren står utan skuld och har av allt att döma bara hållit sig på sin del av vägen, menar hon. Men trots att polisen nu kan konstatera att det var personbilen som vållade kraschen, är det inte säkert att den 18-åriga föraren kan klandras.

– Det finns inga bevis för att han har framfört sitt fordon i hög hastighet eller varit påverkad av någonting, det är oftast de kriterierna som behöver uppfyllas för att det ska kallas vårdslöshet, säger Catharina Lidén Gustring.

Det är emellertid 18-åringen som har varit i luppen för polisens brottsutredning.

”Det är oerhört tragiskt.”

Catharina Lidén Gustring berättar att det eventuellt kunde handla om oaktsamhet.

– Det är upp till åklagaren att bedöma om den här oaktsamheten är så pass stark att han eller hon vill gå vidare och väcka åtal.

Vad är det som kan betraktas som oaktsamt?

– Det är inte lätt att svara på, men det kan finnas en oaktsamhet i grunden här. Man kanske går mer på faktum att konsekvensen av händelseförloppet blev att personer blev allvarligt skadade med men för livet och det var trots allt han som körde som satt bakom ratten, svarar Catharina Lidén Gustring.

Falska rykten om pojkes död

Det finns fler faktorer som eventuellt kunde anses vara oaktsamt i en åklagares ögon, menar hon. Bland annat hade 18-åringen nyligen tagit körkort, vilket kan innebära en brist på erfarenhet att hantera i svåra väglaget.

– Han kanske hade behövt köra ännu mer långsammare för att inte hamna i den här situationen. Så det kan finnas en oaktsamhet där i. De här killarna som drabbades var dessutom minderåriga. Då har vi också en skyldighet att gå vidare med vållande-delen.

Under torsdagen meddelade åklagare Mattias Sjösten att 18-åringen inte ska åtalas.

”Det går inte att bevisa att den misstänkte har visat sådan oaktsamhet (vårdslöshet) som krävs för att förfarandet ska vara brottsligt”, skriver Mattias Sjösten i beslutet.

Människor med hela livet framför sig

Efter olyckan cirkulerade rykten om att den värst skadade pojken hade dött av sina skador, något som senare fick dementeras av både polis och skolpersonal på Lerums gymnasium inför varje klass. Till och med Västtrafiks talesperson meddelade felaktigt till LT att pojken hade dött.

Catharina Lidén Gustring har tidigare berättat att det inte är ovanligt med ryktesspridning efter allvarliga olyckor, men att det nu var av en ”anmärkningsvärd” omfattning.

Hon sammanfattar busskraschen som en tragisk olyckshändelse som fick ödesdigra följder:

– Det är oerhört tragiskt. Det här är unga människor med hela livet framför sig. De är vänner och han som framförde fordonet har ju inte haft någon avsikt att orsaka detta, så det här är konsekvenserna av en tragisk olycka.

LÄS MER:Pojke på sjukhus efter busskrasch i Lerum – skola i chock

LÄS MER:Efter livsfarliga takraset i Lerum – de tar på sig ansvaret

LÄS MER:Lerums kommun vräker 61 flyktingfamiljer – riskerar bli bostadslösa

LÄS MER:Dom efter skjutning i Lerum: samtliga frias för mordförsök

ANNONS