Politikern larmar: Kris i äldreomsorgen – vill tillsätta sommarbonus

Det är kris inom äldreomsorgen i Lerums kommun, det menar Lerumspolitikern Mirjam Lilja (KD). Sommarbemanningen är fortfarande inte löst – trots att semestertiderna redan är här. Nu föreslår hon att erbjuda extra lön för personal som kan rycka in på somrarna.
– I det här akuta läget är det tydligt att det inte gjorts tillräckligt, säger Mirjam Lilja.

ANNONS

Det är ett dystert läge i hela Sverige när det gäller personal inom äldreomsorgen – något som också syns i Lerums kommun.

Läget har varit så akut att politikerna själva fått i uppdrag att höra i sina bekantskapskretsar om någon kan tänka sig ett sommarjobb inom Lerums äldreomsorg.

Mirjam Lilja (KD), andre vice ordförande i stöd- och omsorgsnämnden, riktar nu skarp kritik mot de styrande partierna Moderaterna och Socialdemokraterna – för att de inte tagit tag i frågan tidigare.

– I det här akuta läget är det tydligt att det inte gjorts tillräckligt, säger hon.

Hon menar att oppositionspartierna löpande har ställt frågor för att få reda på hur bemanningen och sjukfrånvaron ser ut i kommunens äldreomsorg. Men de har blivit nedröstade hela tiden, berättar hon.

ANNONS

– Sedan det nya styret tillträtt har man konsekvent röstat ner alla förslag och frågor från oppositionen. Så det har varit en väldigt tydlig linje från styret, säger Mirjam Lilja och tillägger att det har varit frustrerande.

Så fortsätter hon:

– Det gör också att vi har en väldigt begränsad insyn i hur det ser ut i kommunen.

Vill att Lerum ska öppna för beprövad metod

Först i juni blev hon och övriga oppositionspolitiker varse om det bistra läget inför sommaren, berättar hon.

Nu vill Mirjam Lilja att personal inom äldreomsorg ska erbjudas extra lön för jobb över sommaren – för att på så vis locka fler till jobben. Förslaget lyder att kommunen i så fall ska använda fem miljoner kronor från kommunstyrelsens reserv och göra en tillfällig lönetillökning över sommaren.

Hon har gjort ett hypotetiskt exempel, som LT får via mejl:

”En grov kalkyl visar att om 500 anställda inom äldreomsorgen skulle få en bonus på 5 000 kronor i månaden i 1,5 månader (de största semesterveckorna) skulle det kosta kommunen drygt 5,6 miljoner kronor inklusive sociala avgifter.”

Hon förtydligar samtidigt att det är upp till förvaltningen att avgöra hur man bäst gör nytta för pengarna, och att exemplet bara är hypotetiskt.

Bland annat Mölndal stad har höjt lönerna för sjuksköterskor över somrarna, till 50 000 kronor om månaden, berättar Mirjam Lilja.

– Lerums kommun har inte gett sådana bonusar tidigare, men det finns andra kommuner som har gjort det tidigare. Så vi tänker att det är nästa steg för att lösa den akuta krisen som är just nu, säger Mirjam Lilja.

Brist på utbildad personal att få tag på

Lerums kommun har en mycket god ekonomi, det visar den senaste tertialrapporten. Medan flera andra kommuner i hela Sverige går back miljontals kronor är Lerums kommun en av dem som sticker ut – med ett nästan 30 miljoner kronors överskott.

Också därför menar Mirjam Lilja att kommunen borde ha råd att höja äldreomsorgens löner över somrarna.

– Det vi ser är att det är en svårare situation än kanske någonsin tidigare. Och vi måste göra vad vi kan för att det ska finnas personal i äldreomsorgen i sommar. Vi kan liksom inte vänta ett år. Situationen är nu och då ser vi att vi kanske får ta till nya och extraordinära åtgärder, säger hon och tillägger:

– Om man hade skjutit till mer pengar i ett tidigare skede hade vi kunnat vara i en annan situation nu.

För att det ska vara möjligt att genomföra Mirjam Liljas förslag måste kommunstyrelsens ordförande kalla in till ett extra styrelsemöte, fortsätter hon.

– Vi vet att det är lite sent, det är vi medvetna om. Men det är ett ansvar som ligger på kommunstyrelsen och vi har legat på dem hela våren med frågor, säger hon.

Viktor Lundblad (M), kommunstyrelsens ordförande, värjer sig för kritiken från Mirjam Lilja. Han menar att problemet ligger i att det inte finns någon personal.

– Vi har samma utmaningar som resten av kommunsverige, det vill säga att vi har en äldreomsorg som skriker efter arbetskraft. Problemet med den här typen av yrken är att det inte finns människor som är utbildade till dem, säger han.

Kommunen ska hålla ett vakande öga

Han håller inte med Mirjam Lilja om att en högre sommarlön kommer att locka fler till äldreomsorgen i kommunen. I stället är det bättre arbetsvillkor och arbetsmiljö generellt som drar arbetskraft, menar han – och en konkurrenskraftig lön över hela året.

– Det kommer inte lösa någonting. Det handlar främst om arbetsvillkor och kompetensförsörjning. Jag köper inte verklighetsbeskrivningen att det är pengar det handlar om, säger Viktor Lundblad.

Han fortsätter:

– På den här typen av yrken ligger vi på en lön som vi anser attraherar. Men det ska fortfarande sägas att personalen inte finns.

Han menar också att läget överdrivs av meningsmotståndarna.

– Jag vill vara tydlig med att vi får en patientsäkerhetsberättelse levererad till oss. Om vårt ansvar som myndighet inte hade tillgodosetts med anledning av att vi skulle ha brist på personal, skulle det naturligtvis ha adresserats där. Där är vi inte. Det vill säga: vi når det som krävs av oss. Men vi ska givetvis hålla ett vakande öga på detta.

Gör ni det omöjligt för oppositionen att få insyn i kommunens verksamheter genom att systematiskt rösta ner deras frågor?

– Det är inte sant, så är det inte. Utifrån majoriteten har vi ingen fastställd princip att avslå någonting. Den informationen de begär kommer först senare, så den kan inte fastställas när de begär den. Men om det är något särskilt man undrar är det bara att ringa mig, och det noterar jag att det gör de inte, svarar Viktor Lundblad.

Tycker att regerande parti måste ta ansvar

Viktor Lundblad går hårt åt Kristdemokraternas gruppledare Christian Eberstein, som förra mandatperioden var kommunalråd med särskilt ansvar för stöd- och omsorgsfrågor.

Lundblad berättar att Lerums kommun gick plus 200 miljoner kronor under pandemin, tack vare statens pandemistöd. Det innebär att en stor del av medlen aldrig omsattes i kommunen.

– Det här är ett problem som i grund och botten har behövt adresseras under en längre period och jag vill gärna spela tillbaka den bollen. 200 miljoner kronor i överskott hade kunnat användas på annat sätt och nu har vi inte samma utrymme som tidigare, säger Viktor Lundblad och tillägger:

– Saker och ting uppstår inte ur ett vakuum och där tycker jag man ska vara lite självkritisk inom det partiet som hade ansvaret för de här frågorna inom alliansen.

Christian Eberstein tycker att Viktor Lundblad skyller ifrån sig. Han rasar:

– Då säger jag att det är skitprat, säger Christian Eberstein och fortsätter:

– Det är ungefär som att säga att jag är ansvarig för världens klimat för att jag satt fyra år vid makten. Det är samma typ av dumma argumentation. Den här problematiken handlar inte om tidigare år, utan det här handlar om just nu. Sedan får man gärna skylla ifrån sig på allt och alla om man vill. Men jag tycker att om man regerar så tar man ansvar. Och jag tycker att det blir ganska skevt när man skyller på alla andra när man sitter i regeringsmakt. Skyller man ifrån sig kan man lika gärna avgå, det är min åsikt.

Politiker har en skyldighet att agera

Han uttrycker också en frustration över att oppositionen inte har fått insyn i personalfrågor när de har begärt det. Han menar att information om personal visst finns tillgänglig och att Viktor Lundblads förklaring är falsk.

– Jag har full respekt för att man avslår våra idéer, oavsett hur bra vi tycker att de är. Men att man avslår en begäran om information, det är allvarligt tycker jag.

Hade man känt till det kärva läget innan hade man också krävt åtgärder tidigare, menar Christian Eberstein.

– Här flaggar förvaltningen för en uppenbar risk för en kvalitetsförsämring och här måste vi som politiker agera. Därför riktar vi en offentlig uppmaning till majoriteten att agera.

Mattias Johansson, vid fackförbundet Kommunal i Lerum, bekräftar att det är svårt att få in utbildad personal, och har inget emot extra lön över sommaren – så länge pengarna inte innebär nedskärningar på andra områden inom äldreomsorgen.

– Det är många kommuner som tillämpar en extra ersättning när du går in och jobbar extra. Vi har inget att motsätta oss. Men Kommunal som förbund värnar våra yrkeskårer och vi ser gärna att man tar utbildad personal. Någonstans blir det ett problem om man bara tar in outbildade personal bara för att få in händer, säger han.

Han tycker dock inte att det inte är någon långsiktig lösning. På längre sikt behövs yrket bli mer attraktivt i stora drag, så att fler väljer att utbilda sig, menar han.

– Det är konstgjord andning, det är inget som är hållbart över tid. Det är en kortsiktig lösning så man roddar sommaren. Det funkar en stund, men det är ingen långvarig lösning.

LÄS MER:Förslaget: ny påfart till E20 i centrala Lerum

LÄS MER:Torarica tar form – med stor uteservering, spel och dans

LÄS MER:Kravet på danstillståndet tas bort – firas i unik kvarn

ANNONS