Viktor Lundblad, M, i samspråk med Reza Alizadeh, som av deltagare i integrationsrådet fick god hjälp med att få jobb.
Viktor Lundblad, M, i samspråk med Reza Alizadeh, som av deltagare i integrationsrådet fick god hjälp med att få jobb. Bild: Carina Svensson

Politikerna lade ner råd utan att prata med deltagarna

Politikerna i majoriteten lägger ner en rad råd där engagerade invånare har arbetat ideellt med bland annat HBTQ-, integrations- och funktionshindersfrågor. Och beslutet fattades utan att prata med deltagarna i råden.

ANNONS
|

Moderaterna och Socialdemokraterna har beslutat att avsluta flera råd som ideellt har arbetat tillsammans med politikerna i sina respektive frågor. Det har handlat om frågor gällande kultur, funktionshinder, HBTQ, integration, fritid och idrott, myndighet och upphandlingar. Dessutom har Lerums naturskyddsförening också haft en rådfunktion.

När deltagare i integrationsrådet fick höra talas om det kommande beslutet kontaktade de politikerna. De skrev dels en skrivelse och ringde också upp ledamöterna. I skrivelsen undrar de om det inte blev fel när beslutet att lägga ner rådet ska fattas utan att invånare har fått veta det. Medlemmarna beskriver att de under många år arbetat tillsammans med kommunen i ett förtroendefullt och framgångsrikt samarbete.

ANNONS

De lyfter bland annat Rådrum, där 61 av 63 ungdomar som kom som ensamkommande flyktingar nu har en tillsvidareanställning. De konstaterar ”detta hade aldrig varit möjligt utan civilsamhällets medverkan.” Och poängterar ”tillit är alltid ömsesidigt. Stavas alltid samma framlänges och baklänges.”

– Vi blev väldigt överraskade. Men vi ger inte upp, vi kommer hitta en organisation för att arbeta vidare, säger Yvonne Karnlind Börjesson, Rädda Barnen, som har varit med i integrationsrådet.

Spelade en stor roll

Beslutet fattas som ett led av omorganisationen med nya nämndsystem. Viktor Lundblad, Moderaterna, är ordförande för kommunstyrelsen. Han förklarar att råden har haft en viktig roll.

– Integrationsrådet spelade till exempel en jättestor roll 2015-2016 när vi fick en stor mängd flyktingar till kommunen. Deras insats var ovärderlig. Och ledde bland annat till att kommunen startade enheten för mottagning och integration, säger han och fortsätter med att poängtera:

– Att avsluta råden innebär inte att kommunen slutar arbeta med frågorna. Det innebär inte heller att vare sig förvaltningen eller vi politiker slutar ha kommunikation med civilsamhället.

Men tycker du att beslutsgången har skett på ett bra sätt?

– Nej, vi har haft möte med integrationsrådet och jag har även tidigare pratat med en av deltagarna och jag säger nu som jag sa till dem: Jag skulle ha kontaktat dem tidigare.

Startar ett trygghetsråd

Det blir dock inte helt rådlöst i Lerum. Näringslivsrådet och pensionärsrådet kommer att finnas kvar, och så ska ett helt nytt trygghetsråd inrättas.

– Vi vill bredda vårt engagemang. I trygghetsrådet kan till exempel personer från fältarna, polisen och grannsamverkansgrupper delta. Frågor som behandlas där kan handla om saker som högljudda ungdomar i motorfordon på parkeringar eller när det har varit mycket stök i något specifikt område, säger Viktor Lundblad.

LÄS MER:Tillsammans gick det – nästan alla flyktingar har jobb

LÄS MER:Nyanlända i Lerum ska få hjälp med svenskan och att få jobb

LÄS MER:Beslut i het fråga – bostadsrätter blir en ny marknad för Förbo

ANNONS