Prisraset: Tio procent billigare bostadsrätter i Lerum

Två av tre bostadsrätter som sålts senaste året i Lerum har gått för under utgångspriset. Färre personer på visningar och ensamma budgivare är en vanlig syn i inflationens spår. Men lokala mäklare tror på nya tider.

ANNONS

Bortsett från Skara har ingen annan kommun i Västsverige upplevt ett större prisfall på bostadsrätter än Lerum. Detta sett till det senaste årets utveckling, enligt siffror från Svensk mäklarstatistik.

Den negativa prisutvecklingen bland bostadsrätter i Lerum på 10,5 procent kan jämföras med grannkommuner som Partille, där priserna gått ner 5 procent, och Härryda där priserna i stort legat oförändrade under samma tid.

De senaste ett till två åren har det varit betydligt färre köpare ute på marknaden, menar Carina Jönsson på Fastighetsbyrån i Lerum.

– Förr var det kanske tre till fyra personer som budade. Nu är det oftast en person som budar, då lägger man sig ofta under utgångspriset, berättar hon.

Majoriteten går för under utgångspriset

Resultatet har blivit att absoluta majoriteten av bostadsrätterna som sålts i Lerum det senaste året har gått för under utgångspriset. Av 151 bostadsrättsförsäljningar mellan den 15 november ifjol och samma datum i år gick 101 av dem för under utgångspriset, visar bostadssajten Boolis siffror som Lerums Tidning gått igenom.

I grunden beror det på det allmänna ekonomiska läget. Inflation, höjda boräntor, tuffare amorteringskrav och banker som i allt högre grad kräver att du säljer din nuvarande bostad innan du köper nästa gör sammantaget att fler väljer att hålla i plånboken idag.

– Många fick ett lånelöfte för ett år sedan och ett helt annat idag som är betydligt lägre. Det är svårare att få igenom lån, förklarar Carina Jönsson.

Hon betonar att många vill köpa, men väljer att vänta tills världsekonomin är stabilare. I vissa fall kan det handla om en äldre köpgrupp som bor i hus och vill köpa en mindre bostad men avstår tills läget ljusnat.

– En del sitter inte i sjön utan väljer att vänta, förklarar hon.

Slår hårt mot förstagångsköpare

Trots att marknaden lokalt upplevt ett prisfall senaste tiden slår dagens bostadsmarknad hårt mot de som är i färd med att köpa sin första bostad. Det menar Sven-Erik Kristensen, vd på Bjurfors i Göteborgsområdet, där Lerum ingår.

– De som ska flytta hemifrån och ska köpa bostad för första gången drabbas ofta hårt av ränteläget, säger han och syftar de på ökade kraven från bankerna.

Kontentan blir färre som har möjlighet att köpa, och därmed svårare för säljare att få igenom en affär.

Prisnedgången på villor senaste året har inte alls varit lika kraftig som på bostadsrätter. I stora drag beror det på att prisutvecklingen på bostadsrätter släpar efter mer än vad villor gör.

– Priserna på bostadsrätter hoppar upp och ner mer. Det har att göra med tillgång och efterfrågan, utbudet av villor är oftast konstant. Det byggs inte jättemånga nya villor, menar Sven-Erik Kristensen.

Han fortsätter:

– Varje villa är nästan unik. Bostadsrätter är mer lika varandra. Generellt är man inte lika benägen att gå upp i pris för en bostadsrätt jämfört med en villa, menar Bjurfors vd.

”Då var det hysteriskt”

Frågan är när läget kommer vända.

– Det har varit trögt ett tag. Så länge räntorna stabiliserar sig så kan det nog ske en stabilisering under våren, menar Carina Jönsson på Fastighetsbyrån.

Ungefär samma bedömning gör Sven-Erik Kristensen.

– Sommaren 2024 spår vi att priserna kanske kan röra sig uppåt igen. Allt tyder på att man kommer justera räntorna neråt, säger han.

Det finns också vissa fördelar med rådande läge, anser Carina Jönsson.

– Vi gör affärer men inte som för två år sedan. Då var det hysteriskt. Köparna hann inte med, det gick för fort, säger hon och fortsätter:

– Jag tycker det är bra att köparna får tid att känna efter så att det känns bra, att man hinner gå på visning och tänka igenom ett eventuellt köp ordentligt.

Jämförelse: Fem närliggande kommuner

Prisutvecklingen för bostadsrätter det senaste året:

Lerum: –10,5 procent

Partille: – 5.0 procent

Härryda: + 0.4 procent

Alingsås: – 8.3 procent

Ale: – 5.2 procent

Källa: Svensk mäklarstatistik.

LÄS MER:En stor sekelskiftesvilla vid Stamsjön i Lerum är till salu

LÄS MER:Så mycket vill Förbo höja hyrorna med för 6000 bostäder

LÄS MER:Så vill Lerumspolitikerna rädda Aspedalen station

ANNONS