Rekordstort intresse för tabberaset i Tollered

Tabberaset i Katthult är välkänt. Ett kanske inte fullt lika välkänt tabberas är det i Tollered, men den speciella matfesten är populär och ikväll, lördag, är det dags för årets upplaga.

ANNONS
|

Alla som kan sin Astrid Lindgren vet vad ett tabberas är, en tillställning där julmaten äts upp till sista smula. Och det var just som en byfest efter julledigheten som Tollereds tabberas startade för 20-talet år sedan. Benämningen tabberas har sedan fått hänga kvar trots att arrangemanget inte längre anordnas i juletid. Det berättar Andreas Bladini, en av de ansvariga personerna för årets arrangemang.

Emil bjuder in Katthults fattigjon och rensar faten, men jag antar att det inte är riktigt så det går till hos er?

– Nej, inte riktigt, det känns som att det finns en del överflöd i Tollered nu. Men vi gillar idén att man inte slänger utan äter upp resterna, säger han.

ANNONS

En typ av cykelfest

Tabberaset i Tollered är en variant av fenomenet cykelfest, som går ut på att ett antal par träffas för att sedan sättas samman i konstellationer med tre par i varje. Varje par får i uppgift att laga en förrätt, varmrätt eller efterrätt som de bjuder varandra på.

Varje kock bestämmer maträtt själv och Andreas Bladini ansvarar för en efterrätt.

– Det blir nog någon form av italiensk cheesecake med avec, grappa tror jag. Bladini är inte italienskt, som man kan tro, men för att förvirra folk tycker jag om att laga italienskt, säger han muntert.

Skapar sammanhållning

Vad som gör evenemanget så speciellt är dock inte maten, utan att det nästan kan beskrivas som något av ett social experiment. Det är inte varje dag det sitter mer eller mindre främmande människor vid middagsbordet. Konstellationerna ska nämligen utgöras av personer som på sin höjd är ytligt bekanta med varandra.

– Fördomar bekräftas eller omvärderas. Det gör mycket för sammanhållningen i byn och gör att man bryr sig om sina grannar, säger Andreas Bladini.

Andreas Bladini tycker att det känns väldigt roligt med deltagarrekord när tabberaset anordnas igen efter ett pandemiuppehåll.
Andreas Bladini tycker att det känns väldigt roligt med deltagarrekord när tabberaset anordnas igen efter ett pandemiuppehåll. Bild: Tobias Kjellberg

Samling och efterfest sker på Smedjan. När tabberaset nu har nypremiär efter ett coviduppehåll deltar rekordmånga personer, 90 stycken. Och det hade kunnat vara ännu fler.

– Vi fick en del förfrågningar från Flodabor som är lite avundsjuka på oss, men det är inte så praktiskt med avståndet. Men Floda kanske kan göra sin egen variant.

Basist i Lillayster

Den som känner igen namnet Andreas Baldini förknippar honom sannolikt inte med mat, utan med musik. Han är basist i hårdrocksbandet Lillasyster, som bland annat varit med i Melodifestivalen 2021 och 2022.

– Det har öppnat nya dörrar för oss där vi fått möjlighet att vara med i bredare tillställningar, bland annat har vi gjort julshow på Trädgår´n. Och vi har fått många barnfans, det har vi inte haft innan, det är skitkul.

Årets upplaga av Melodifestivalen blev dock utan medverkan från Lillasyster.

– Det är ganska ovanligt att hårdrocksband är med överhuvudtaget och det är heller inte så ofta artister är med två år i rad. Jag tror att det är ömsesidigt från både Melodifestivalens och vår sida med en paus, men det är inte omöjligt att vi kommer tillbaka.

Tabberaset före mellofinalen

Av en händelse går mellofinalen av stapeln samma kväll som tabberaset.

– Jag kom på det efter att vi satt datumet, jag hade gärna kollat annars och även åkt upp och varit med på efterfesten. Men tabberaset kommer först, Tollered först.

Trots att han inte kan titta har Andreas Bladini ändå två favoriter, som tillhör samma ”stall” som Lillasyster.

– Mariette eller Smash into pieces, jag tror på nån av dem.

LÄS MER:Ny cykelled planeras mellan Göteborg och Herrljunga

LÄS MER:Satsning på filmturism i Leriwood

LÄS MER:Efterlängtat seglarläger blir av – efter långt coviduppehåll

ANNONS