Restaurangen på Garveriet i Floda läggs ner – 15 anställda varslas

Restaurangen och konferensanläggningen på Garveriet i Floda läggs ner.
– Vi ser ingen annan utväg än att stänga verksamheten, säger Ken Petersson, som är styrelseordförande.

ANNONS

Ken Petersson bekräftar att det inte finns tillräcklig lönsamhet i verksamheten, vilket har lett till att man under förra veckan varslade de 15-talet anställda. Nu ska förhandlingar med respektive fackförening genomföras.

– Det känns aldrig bra att behöva stänga något, man vill försöka lyckas. Och vi har verkligen kämpat med näbbar och klor för att inte behöva lägga ner, säger han och fortsätter:

– Ingen skugga ska falla på de anställda, de har gjort ett fantastiskt arbete. Men det har varit svårt att vara pionjärer och ligga i framkant när det gäller hållbarhet.

Ett koncept för framtiden

Ken Petersson konstaterar att deras hållbarhetskoncept inte har lockat kunder i den utsträckning de hade hoppats.

Tror du att det hade gått bättre om det hade varit 15-20 år framåt i tiden?

– Jag tänkte det, men du sa det. Ja, det tror jag. Jag tror att det är ett framtidskoncept.

Orsaken till att det inte längre går att bedriva verksamheten vidare är alltså dålig lönsamhet. Och det är inte bara konceptet som inte har varit så framgångsrikt som man hoppades.

– Vi kan inte skylla allt på covid, men pandemin har också varit en stor faktor. Vi kom inte riktigt igång med konferensverksamheten efteråt. Och utan konferensgäster har antalet gäster i restaurangen varit för få, det har varit en ond cirkel.

När stänger ni?

– Det vet vi inte. Nu sker de förhandlingar som behöver ske.

Något annat du vill säga?

– Att jag är väldigt ledsen över att det blev så här. Och att jag hoppas och tror att de anställa kommer hitta nya jobb snabbt, de är oerhört duktiga så det tror jag, säger Ken Petersson.

Kan bli ny verksamhet

Restaurangen och konferensanläggningen drivs av ett dotterbolag till Flodagarveriets fastighetsbolag. Och fastighetsbolaget berörs inte av nedläggningen. Uthyrningen av lokaler kommer att ske som tidigare.

Jonas Brandström, som står bakom bolaget, bekräftar att det just nu sker samtal med fem till sex intressenter och att en affär inom kort kan vara i lås. Det blir dock sannolikt fråga om ett nytt koncept.

Enligt Jonas Brandström är det viktigt att hitta en ny ägare som inte skadar den positiva samhällsutvecklingen som har varit i Floda.

– Engagemanget i Floda Centrum har inte varit förmögenhetsberikande, vi har velat var med och utveckla samhället, förklarar han.

Jonas Brandström tog över fastigheten 2015. Det gamla Garveriet har renoverats varsamt med hållbarhet och återbruk som ledstjärna och i oktober 2018 slogs portarna upp till nuvarande verksamhet.

Restaurangen i Floda har varit hyllad. Som exempel kan lyftas att man 2019 fick pris som Årets banbrytare på White guide-galan. Vinnarmotiveringen löd: Garveriet, Floda: För att med stora ambitioner ha skapat en inspirerande mötesplats i en spännande kulturmiljö där hela verksamheten kring gastronomi och dryck bygger på närproducerat och småskaligt med hållbarhet i fokus.

Och när New York Times året efter tipsade om ställen att besöka fanns Flodadestinationen med. Tidningen konstaterade att Garveriet är en spännande, nytänkande mötesplats där maten står i centrum. Här genomsyras allt av ett hållbarhetstänk.

Det har också skett flera filminspelningar i den annorlunda miljön.

– Jag vill ändå poängtera att platsen som sådan fortfarande har väldigt mycket att erbjuda, det finns en mängd verksamheter som har mycket att bidra till Floda som destination. Det är tyvärr en verksamhet som försvinner och då ska vi ersätta den med nytt innehåll för att fortsätta utveckla Floda och Lerum, säger Mikael Jedenberg, som är vd för bolaget som har hand om lokalerna.

ANNONS