Restaurangen Terrassen i Gråbo bjuder på genuin husmanskost

Ännu en gång befinner sig Lunchkollens testare på en golfbana, denna gången på andra sidan kommunen i Gråbo. Lunchkollen testade Terrassen på Stora Lundby golfklubb och konstaterade att det är en restaurang med god känsla för husmanskost – men att alla detaljer inte sitter.

ANNONS

När Lunchkollen kliver in i restaurangen sitter det enbart två sällskap och äter, trots att klockan är 12.00. Däremot är det en av sommarens regnigaste dagar och det är därför förståeligt att golfarna, som antas vara restaurangens främsta klientel, lyser med sin frånvaro. En solig dag är det nog inte fel att sitta på uteserveringen och blicka ut över de gröna banorna.

Lokalen är fräsch och luftig och på väggen hänger en TV som visar golf. Restaurangen känns ombonad och mysig men däremot påminner borden och stolarna lite om en föreningslokal.

Den trevliga kvinnan i kassan informerar oss om att det är buffé på de två rätter som serveras. På Terrassens meny är det inte utskrivet att det är buffé som gäller och detta besked tas emot med blandade känslor av testarna.

Till maten finns det två sorters saft och vatten att dricka. Flaskorna står på disken omärkta tillsammans och en av testarna får flädersaft i glaset istället för vatten.

Salladsbuffén består av klassiska grönsaker som sallad, gurka, tomat, paprika och rödlök. Tillsammans med andra inslag som ugnsrostad kål, potatissallad och coleslaw blir det en välfylld salladstallrik man får med sig till bordet. Att man sedan kan toppa sin sallad med olivolja, solrosfrön, balsamvinäger och krutonger är uppskattat. Dessutom finns det bröd och smör.

Lyxigt med skagenröra och kantarellsås

Vidare till varmrätten bestämmer sig testarna för att först testa dagens fiskrätt: Havets Wallenbergare serverad med kokt potatis och skagenröra. En klassiker i lunchsammanhang. Det känns lyxigt och generöst att man som gäst själv får bestämma hur mycket man ska äta av ”dyrgripen” skagenröran. Den är visserligen godare än den butiksköpta versionen men når inte riktigt hela vägen smakmässigt. Lite mindre smak av majonnäs och mer fräschör hade gjort den till en fullpoängare.

Havets Wallenbergare imponerar på alla testarna. Den har en god fisksmak och man känner att den är lagad med kärlek. Det enda som saknas hade varit en citronskiva och lite ärtor.

Den andra rätten som erbjuds på buffén är nötfärslimpa med kantarellsås samt lingon. Till limpan serveras även rostad potatis. Testarna konstaterar att köttfärslimpan har en god smak, om en aningen pepprig. Däremot är den något torr.

Kantarellsåsen imponerar däremot på testarna. Det är generöst med kantareller och den är gräddig med en lagom smak av svamp. Att få kantarellsås på en lunchbuffé hör inte till vanligheterna.

I lunchen ingår kaffe, och denna dag även kärleksmums, vilken smakar gott och hembakt. Däremot saknas det något att ta dem med samt tallrik och sked till bakverken.

Sällskapet konstaterar att det inte finns några vegetariska rätter på menyn, men efter att ha frågat kocken berättar han att det går att fixa en rätt till en vegetarian om gästen säger till.

Hemtrevligt

När besöket ska summeras är det ordet hemtrevligt som bäst beskriver Terrassen på Stora Lundby Golfklubb. Maten är god och utan krusiduller.

– Mycket för pengarna, men besöket saknar det där lilla extra. Den lilla finessen till upplägg, presentation och smakupplevelse, blir utlåtandet från en av testarna.

Det går inte att undgå att maten ter sig vara lagad med kärlek och omsorg. Allt smakar hemmagjort och det snålas inte med något. Restaurangen känns genuin och för den som tycker om husmanskost utan konstigheter är det ett givet val.

Terrassen Stora Lundby

Adress: Valters väg 2, 443 70 Gråbo

Webbadress: http://www.storalundbygk.se/terrassenstoralundby/

Lunchpris: 129 kronor för sallads-och lunchbuffé inkl. kaffe och kaka.

Maten: 3 av 5.

Miljön: 3 av 5.

Totalbetyg: 3 av 5.

Vad är Lunchkollen?

Under vinjetten Lunchkollen äter sig Lerums Tidning genom kommunens lunchutbud, och sätter betyg på upplevelsen. Vi sätter betyg på mat och miljö, och de båda vägs ihop i ett totalbetyg där matbetygen väger tyngre.

ANNONS