Rock’n’roll-utställning med internationell konstnär

Glaskonstnären Fredrik Nielsen har ställt ut i metropoler runt om i världen. Nu kommer han till Lerum – och gör något han inte riktigt vågat tidigare.
– Wow. Det här blir en riktig rock'n'roll-utställning, utropar Mats Jansson på Nääs konsthantverk.

ANNONS
|

Fredrik Nielsen har ställt ut sin konst i Seoul i Sydkorea, New York i USA, Istanbul i Turkiet, London i Storbritannien och Tokyo i Japan. Nu kommer han till Nääs konsthantverk i Lerum.

– Jätteroligt. Han är en av Sveriges mest hypade konstnärer, slår Mats Jansson, gallerist på Nääs konsthantverk fast.

Men hur fick ni honom till Nääs då?

– För länge sedan arrangerade vi en utställning i Istanbul med nordiska konstnärer, och då tog vi med hans verk där. Det var väl därför han inte kunde säga nej när vi frågade nu, säger Mats Jansson med ett leende och tillägger:

ANNONS

– Det här blir coolt. Wow. En riktig rock'n'roll-utställning. Jag har länge tänkt att det vore häftigt om någon konstnär skulle våga lita så mycket på ett verk att han eller hon lät det ta hela rummet. Och det är precis det Fredrik gör här nu.

Frihet att välja

Konstnären ställer ut en guldfärgad resväska av glas och en neonskylt som säger Suitcase in my hand.

– Det är väl också rock’n’roll? Vart är vi på väg?, på ett personligt plan och i ett större sammanhang. En frihet att välja väg. Ska vi fortsätta ha det bekvämt i första klass eller ändra riktning? Och så tänker jag på Lou Reeds låt Sweet Jane, säger Mats Jansson och brister ut i sång.

Stockholmaren Fredrik Nielsen anlände till Nääs konsthantverk på torsdag eftermiddag.

Vad fick dig att våga ha en utställning med ett enda verk?

– På utställningar blir det ofta så att det blir många olika konstverk som ställs ut, för att man vill visa många saker och för att man vill att åtminstone något av alla verk ska tilltala besökaren. Men nu tänkte jag att jag provar att ställa ut ett enda verk, så får vi se hur det går, svarar han och säger att han fick inspiration av den amerikanska konstnären Jim Butler, som är en vän.

– Han kom till en av mina utställningar där jag visade flera verk, tittade sig runt och sa ”one piece is a show”. Jag har tänkt en hel del på det efteråt och kommit fram till att han har rätt. Men jag har inte riktigt vågat ha en utställning med bara ett verk förrän nu.

Behöver inte förstå

Konstnären kommer finnas på plats på lördag, men vill lämna förklaringen av konstverket till besökaren:

– Jag älskar att konst får vara något man inte behöver förstå. Det är inte fel att något är vackert, men det behöver inte vara det, och behöver inte vara det för alla. Man kan gå på en utställning, uppleva något, och ta med sig något därifrån, men man behöver inte nödvändigtvis förstå exakt vad. Lite som en rockkonsert kanske, säger han.

Fredrik Nielsen kallar sig konstnär som arbetar med glas.

– Att kunna göra något med sin händer är något som är väldigt stort just nu. Uppslag och idéer har alla, men alla kan inte göra dem till verklighet med sina händer, slår han fast.

Utställningen Suitcase in my hand visas på Nääs konsthantverk mellan den 15 och 21 april.

LÄS MER:Personlig tränare öppnar spegelfritt gym i Stenkullen

LÄS MER:Nääs slott hoppas på nationella och internationella hotellgäster – är nya medlemmar i STF

LÄS MER:Drop-in vigsel i Västsverige

ANNONS