Röda prislappar och mindre grönt när matpriserna stiger

Matpriserna har ökat rekordmycket. Flera Lerumsbor vittnar nu om att de börjat jaga extrapriser – och dragit ner på grönsaker.

ANNONS

Prisökningen på mat i februari, 2,5 procent, är den högsta som den oberoende sajten Matpriskollen uppmätt sedan de började mäta 2015. Det rapporterar TT. Totalt har matpriserna stigit med nästan 18 procent de senaste tolv månaderna.

En ökning som inte undgått någon av de Lerumsbor som LT pratat med. Tvåbarnsmamman Catja Nylund, 31, som för dagen handlar på Ica i Hulan, upplever att priserna stiger varje vecka.

– Förut tyckte jag att det var roligt att handla, men nu är det inte lika kul längre. Man får tänka sig för mer.

Att hitta billigare alternativ till varorna på inköpslistan tycker Catja har blivit svårare.

ANNONS

– Förut fanns det ju olika prisintervaller, men det känns som att det som var billigast förr nu är i nästan samma prisklass.

Hon har börjat kolla på alla reklamblad och jämföra priserna i olika butiker.

– Jag har alltid gått efter extrapriser, men nu gör jag det ännu mer. Men en hel färsk kyckling kunde ligga på 30 kronor kilo på extrapris förut. Nu är extrapris 57 kronor kilot. Så det blir lite mer halvfabrikat, man unnar sig inte lika mycket, säger hon och lägger ett paket färdiga köttbullar från ett lågprismärke i kundvagnen.

Planerar utifrån extrapriser

26-åriga Johanna Linusson, som precis handlat på Hemköp, letar också efter röda prislappar.

– Jag planerar matlagningen efter extrapriserna, eller veckans varor.

Johanna är vegetarian sedan flera år, medan hennes sambo äter kött.

– Men nu när vi båda märker hur mycket dyrare köttet är, blir han också mer inställd på att äta vegetariskt.

Samtidigt köper de färre grönsaker än tidigare.

– Till exempel paprika har ju blivit så himla dyrt, det kostar nästan 100 kronor kilot. Då väljer man bort det.

Även 40-åriga Marie Jumpponen Tagarani, som handlar med sin mamma på Lidl, har slutat köpa vissa grönsaker.

– Först och främst har jag valt bort gurka och tomat. Tomatpriserna tycker jag har gått upp väldigt mycket.

I samma butik handlar Göran Hult, 64. Han köper ungefär samma matvaror som tidigare, men gör oftare storkok och handlar mer säsongsbetonat.

– Jag köper ju inte sparris nu, utan väntar en månad.

Prisutvecklingen i landets livsmedelsbutiker kallar han ”förbryllande”.

– Den är för hög. Det är smygflation, jag tror att de passar på att höja priset.

”Var vansinnigt dyrt”

Liksom Göran handlar Reidun Liljeqvist, 68, samma varor som tidigare.

– Men man får nästan en chock av priset på vissa grejer. Ost är det jag reagerat mest på. Men även kött och smör. Men det är inte bara animaliskt som blivit dyrare. Jag köpte konserverad ananas, och det var också vansinnigt dyrt.

För egen del klarar hon sig, menar Reidun, men hon är desto mer bekymrad för de som redan har det knapert.

– Hur de ska klara det här? Det måste vara fruktansvärt.

LÄS MER:Här är huset som toppar listan – är dyrast i Lerums kommun

LÄS MER:Kraftigt ökade priser hos Lerum Energi

LÄS MER:Öppnar ny krog på Nääs fabriker i vår

ANNONS