Skolklass får 50 000 kronor av Olof Palmes minnesfond

Om några veckor reser niondeklassare från Montessoriskolan i Floda till Berlin på studieresa. Syftet med resan är att öka elevernas kunskap om främlingsfientlighet och klassen kommer bland annat besöka koncentrationslägret Sachsenhausen.

ANNONS

Traditionsenligt har eleverna på Montessoriskolan samlat in pengar inför den kommande studieresan. De har sålt honung, kläder, kakor och stått på marknader. När eleverna efter sommarlovet fick reda på att de tilldelats ett stipendium från Olof Palmes minnesfond var det glad stämning i klassrummet.

– Det var en lättnad, det hade behövt bli en väldigt många försäljningar på kort tid annars, säger Samuel Löwenmo glatt.

Sanna Bornetun, klassföreståndare och SO-lärare, berättar att stipendiet på 50 000 kronor var avgörande:

– Med tanke på inflationen kommer alla pengarna behövas, vi hade nog inte kunnat göra resan på detta sättet om vi inte hade fått stipendiet.

Vill öka kunskapen om främlingsfientlighet

Under resan kommer klassen bland annat besöka koncentrationslägret Sachsenhausen, flera museum och ett före detta högkvarter för SS-soldater. Syftet är öka kunskapen om främlingsfientlighet, både genom historien men även i nutid.

”Den ökade förståelsen ger eleverna verktyg och perspektiv på hur de kan hjälpa människor i framtiden som utsätts för orättvis behandling.” skriver Olof Palmes minnesfond på sin hemsida.

I undervisningen har eleverna fått läsa på om tysk kultur, historia och då främst om förintelsen och andra världskriget. Under september har de fått besök av en förintelseöverlevare och under svenskalektionerna läser de böcker som till exempel Pojken i randig pyjamas.

Eleven Ludvig Warner ser fram emot avresan den sjunde oktober.

– Jag är intresserad av kriget så det bli spännande att få se Berlin och besöka museum och så, säger Ludvig Warner.

Att uppleva Berlin som klass

Eleverna ser också fram mot att spendera tid tillsammans med sin klass som nu gör sitt sista år tillsammans.

– Vissa har man känt i 15 år nu. Det blir att knyta ihop säcken och umgås. Vi har också samlat ihop pengar gemensamt och haft klassråd och försökt få ihop det, säger Samuel Löwenmo.

För klassföreståndare Sanna Bornetun är resan extra speciell. Klassen är nämligen hennes första egna klass. Nu ser hon fram emot att visa dem Berlin:

– Jag började jobba här för två år sedan så det var min första klass. Det ska bli jättekul att få umgås med dem och visa dem Berlin. Som SO-lärare kan jag inte klaga!

LÄS MER:Nu rivs Häggen på Lerums gymnasium – så reagerar tidigare eleverna

LÄS MER:Gråboskolan får bakläxa av skolinspektionen

LÄS MER:Här är skolan där eleverna gick ut med bäst betyg

ANNONS