Socialdemokraterna och Moderaterna eniga. Frågan om sommarlovskort till kommunens unga ska utredas.
Socialdemokraterna och Moderaterna eniga. Frågan om sommarlovskort till kommunens unga ska utredas. Bild: Måns Langhjelm

Sommarlovskort till unga kan bli verklighet: ”Ska utredas”

Frågan huruvida Lerums kommun ska erbjuda ungdomar gratis sommarlovskort har varit på politikernas agenda sedan valet i fjol. Genom ett e-förslag har frågan återigen aktualiserats och skapat lokalt engagemang. Nu menar den politiska majoriteten att ett beslut kan vara aktuellt redan nästa år.
– Det är något vi kommer att titta på inför budget 2024, säger Jon Haraldsson (S).

ANNONS
|

Det tog knappt en vecka för e-förslaget om att Lerums kommun ska erbjuda ungdomar lovkort, att nå 500 röster – vilket är ett krav för att politikerna ska hantera frågan. Författaren till förslaget skriver bland annat:

”Jag har en son som går på gymnasiet i Göteborg och får då tågkort via kommunen. Nu har hans klasskamrater fått ett så kallat lovkort vilket gör att de även kan resa med Västtrafik under sommaren.”

Lerumsbon fortsätter att hen önskar att även Lerums kommun ska erbjuda detta så att kommunens ungdomar får samma möjlighet att resa. Precis som författaren skriver finns lovkort i andra kranskommuner, däribland Alingsås och Göteborg.

ANNONS
Annika Lemming är en av de kommuninvånare som röstat på e-förslaget.
Annika Lemming är en av de kommuninvånare som röstat på e-förslaget. Bild: Privat

Annika Lemming är en av de kommuninvånare som röstat på e-förslaget och nu driver frågan vidare i sociala medier. Hon har själv barn i tonårsåldern.

– Jag tycker att det ska vara lika för alla ungdomar och jag vet att detta finns i både Alingsås och Göteborg, där det även gäller för elever på högstadiet. Sedan är det en möjlighet att kunna röra sig obehindrat i och utanför kommunen, säger Annika Lemming.

Hon poängterar också att det kan handla om att man som ungdom ska ha fler möjligheter att hitta på saker på sitt sommarlov, och att alla inte har samma möjlighet att köpa ett periodkort.

– I dag har ungdomar inte bara kompisar där man bor utan runt om i kommunen, eller i Göteborg. Det är sommarlov och då vill man umgås.

Finns politisk majoritet

När LT kontaktar kommunens styrande partier står det klart att det finns en politisk vilja att utreda möjligheten till sommarlovskort i kommande års budget. Vincent Nordgren (M) skriver i ett mejl till LT att kultur- och fritidsförvaltningen ska utreda frågan under 2023.

”För att möjliggöra ställningstagande inför kommande budgetbeslut.” fortsätter han.

Kultur- och fritidsnämndens ordförande Vincent Nordgren (M).
Kultur- och fritidsnämndens ordförande Vincent Nordgren (M). Bild: Matilda Falk

Jon Haraldsson och Linda Silander (S) är av samma åsikt.

– Majoriteten ligger helt med i förslagssättarens riktning. Nu får vi dessutom återkoppling att det vi tänkte i våra vallöften har bäring i samhället. Det är en signal att det är värt att driva på det ytterligare, säger Jon Haraldsson.

Vad finns det för förhoppningar att det här blir aktuellt 2024?

– Vi har ännu inte fått de ekonomiska förutsättningarna så först och främst behöver vi ta reda på vad det skulle kosta. Sedan måste vi veta att vår kommun klarar kärnuppdragen inom vård, omsorg och skola först. Men vi har alla ambitioner att genomföra det här när utrymmet finns, fortsätter Haraldsson.

I dagsläget finns det ingen uppgift om hur mycket satsningen kommer kosta, vilka ungdomar som kan erbjudas lovkort eller hur långt korten ska sträcka sig. Det är upp till förvaltningen att ta reda på.

– I Göteborg till exempel ska man vara under 20 år, vilket är en möjlighet. Det kan vara en annan möjlighet att man är under 18 år. Det behöver förvaltningen också ta ställning till, säger Jon.

Varför ska kommunen erbjuda ungdomar gratis sommarlovskort?

– För att det ger ungdomarna en möjlighet att sysselsätta sig med meningsfulla saker på sommaren. Det ger också fler ungdomar möjlighet att kanske åka till en första arbetsplats utan att behöva lägga sin lön på bekosta transport. Men också för att alla inte har möjligheter ekonomiskt.

Jon Haraldsson (S) är också ordförande i stöd- och omsorgsnämnden.
Jon Haraldsson (S) är också ordförande i stöd- och omsorgsnämnden. Bild: Jarl Silander

På frågan varför inte kommunen har prioriterat frågan tidigare svarar Jon att det funnits frågor som har varit mer akuta att ta hand om och att det var den samlade bedömningen utifrån det ekonomiska läget.

Vincent Nordgren skriver i sitt mejl till LT att när utredningen är klar kommer kultur- och fritidsnämnden behöva ta ställning till behovet kontra kostnaden och om det ryms inom det budgetutrymme som finns.

”Sommarlovskort är något som andra kommuner har implementerat och vi ser det därför som möjligt att vi i nämnden ska kunna få ett bra underlag att fatta beslut efter.”

Han fortsätter i något mer skeptiska ordalag:

”Även om Lerums kommun har en välskött ekonomi som går bra, befinner vi oss i svårare ekonomiska tider där prioritering av våra gemensamma skattepengar blir än allt viktigare.”

E-förslaget uppskattas av politikerna

Vad gäller E-förslaget kommer det med största sannolikhet tas upp av kultur- och fritidsnämnden. Där finns det tre olika utgångar, enligt Jon Haraldsson:

– Man kan bifalla, man kan avslå och man kan också besvara, vilket innebär att vi utreder det för att vi behöver svara på ytterligare frågor. Och då kommer ålder, vilken region och tidsspann utredas.

LÄS MER:Därför får unga inte gratis sommarlovskort

LÄS MER:Inför sommarlovskort för Lerums ungdomar

LÄS MER:Aspedalens tågstation i Lerum kan läggas ner – politiker tar strid

ANNONS