Starkt resultat för Stampen: ”Önskad effekt”

Stampen Media, som bland annat äger Lerums Tidning, gör en vinst på 40 miljoner kronor under det fjärde kvartalet 2023.
Framför allt beror det på kostnadsbesparingar som genomfördes under slutet av fjolåret.
– Vi går in i 2024 med försiktig optimism och tillförsikt, säger vd Johan Hansson.

ANNONS

Under hösten 2023 genomförde Stampen Media stora kostnadsbesparingar – där det främst handlade om att omkring hundra tjänster försvann. Det innebar att många förlorade jobbet, både på redaktioner och annonsavdelningar.

Nu syns besparingarna i bolagets redovisning för första gången. När Stampen på torsdagen presenterade resultatet för det fjärde kvartalet, slutade det med en vinst på 40 miljoner (Ebitda).

Stampen skriver att ”besparingsprogrammen ger önskad effekt”.

— Det är stora engångsposter som inte speglas i EBITDA för avgångsvederlag men den underliggande verksamheten visar alltjämt en kraftig förbättring. Man ska också ha med sig att vi fick redaktionsstöd på 12,2 miljoner under fjärde kvartalet 2022 som vi inte fick 2023, säger Johan Hansson, vd Stampen Media, i en kommentar.

ANNONS

Fortsatt resa mot digital framtid

Vinsten på 40 miljoner är något större än under fjärde kvartalet ifjol (35 miljoner). Talande för verksamheten är att de digitala intäkterna ökar – samtidigt som intäkterna från printupplagor och annonser minskar relativt kraftigt.

Detta i kombination med att kostnaderna minskar gör att bolaget går med vinst.

Stampens vd Johan Hansson ser att hans bolag fortsatt är inne i en strukturomvandling, där verksamheten rör sig mot en helt digital framtid. Samtidigt har bolaget nu kommit relativt långt i den omvandlingen – vilket är en källa till framtidstro.

— De strukturella förändringar vi har gjort och fortsätter att göra inom upplageaffären påverkar intäkterna. Men för koncernen är det en positiv nettoeffekt då vi därigenom kan effektivisera distributionen och kraftigt få ner de totala kostnaderna samtidigt som vi ökar antalet digitala prenumeranter. Kostnaderna sjönk i kvartalet med 6 %. Vi går in i 2024 med försiktig optimism och tillförsikt, säger han.

LÄS MER:Det har kommit in bud på Aluddens restaurang – men de är alldeles för låga

LÄS MER:Unossons charkuteri lämnar Floda – öppnar i Lerum i stället

ANNONS