Stenkullen kan få ny skola och nytt bostadsområde

Ett helt nytt bostadskvarter i Stenkullen kan bli verklighet, om detaljplanen godtas. Här planeras för ny skola, ny förskola och över 300 bostäder. Nu kan såväl allmänheten som myndigheter tycka till om planerna.

ANNONS
|

Väster om Gråbovägen finns idag främst jordbruksmark, ängar, en damm och en fotbollsplan. Nu har Lerums kommun tagit fram ett förslag på en ny detaljplan som ska göra det möjligt att bygga såväl 300 bostäder som en ny förskola och en ny grundskola i området.

Bostäderna kommer att utgöras av en mix av villor, radhus och flerbostadshus, och ska byggas i den östra och den norra delen av planområdet.

– Däremellan så ska det ligga en park, och så ligger förskolan och skolan öster om parken, förklarar Anna Samuelsson, planchef på Lerums kommun

Initiativet till att ta fram den nya detaljplanen kommer från tre olika exploatörer samt Lerums kommun, som äger större delen av den aktuella marken.

ANNONS

– Merparten av marken som kommunen äger är markanvisad till Skanska och Johansson & Rehn. Där är avsikten att de ska köpa marken av kommunen när planen är klar, under förutsättning att det blir en lagakraftvunnen plan, säger Anna Samuelsson.

"Finns spår av kvicklera”

Stenkullen är en väldigt lämplig ort att låta utveckla, med tanke på läget, menar Arne Molander (M), ordförande för samhällsbyggnadsnämnden.

– Vi vill gärna bygga där vi redan har byggt, och växa där vi är. Det av flera olika skäl, inte minst tillgången till kommunikationsstråk, som trafikleder och kollektivtrafik. Den här förtätningen gör också att det blir en mer substantiell enhet runt Stenkullen, när man gör en utbyggnad av både bostäder och skola.

Det finns dock flera utmaningar i området. Delar av marken är klassad som jordbruksmark, vilket föranledde Sverigedemokraterna att yrka på att detaljplaneförslaget skulle avslås. Det fick de dock inte gehör för.

– Det är alltid en avvägning, men jordbruksmark som ligger i direkt anslutning till ort och befintlig bebyggelse får man nog acceptera att vi får ta i anspråk i viss mån, säger Arne Molander.

Den största knäckfrågan är dock de geotekniska utmaningarna i området, främst längs Hede Gärde, förklarar planchef Anna Samuelsson.

– Det är ju ingen fara att vara på platsen idag. Men det har gått skred där för längesedan, och det finns spår av kvicklera i området. Så långt vi har prövat planerna nu, så har vi ett förslag som vi tror på, utifrån den kunskap vi har idag. Men vi vet att vi kommer att behöva titta mer i detalj på det.

Tyck till om planen

Nu är detaljplanen ute på samråd. Allmänheten kan ta del av den på såväl kommunens hemsida som i kommunhuset och på biblioteket – och tycka till. Fram till den 4 december kan vem som helst som har en synpunkt lämna in den skriftligt.

Alla synpunkter sammanställs sedan av samhällsbyggnadsförvaltningen.

– Vi skriver svar och kommentarer på synpunkterna. Sedan tittar vi på om det är några av synpunkterna som föranleder att vi behöver förändra något i förslaget, och om vi behöver utreda vidare, säger Anna Samuelsson.

Den reviderade detaljplanen kan troligtvis skickas ut på granskning nästa år, enligt planchefen. Om den sedan antas, brukar förvaltningen räkna med att det tar ungefär två till tre år innan man kan börja flytta i de nya bostäderna.

– Sedan handlar det om ganska många bostäder, så det är inte säkert att man bygger allt på en gång.

LÄS MER:Nya ägaren till mataffären i Stenkullen tror på orten

LÄS MER:Planen: Boendeparkering i Hulan ska bli 250 lägenheter

LÄS MER:De vill riva klassiska Lindex-affären – för att bygga bostäder

ANNONS