Stor guide – Här kan du bada i Lerums kommun

Sjöar för svalkande och friska bad finns det gott om i Lerum. Här listar vi badplatserna som passar allt från barnfamiljen till den sommarlovsstinna ungdomen. Med på listan finns också, för vissa, kanske helt okända pärlor.

ANNONS
LocationLerum||

Aspens badplats

Centralt och inte alls långt från tågstationerna Aspedalen och Lerum, finns den här barnvänliga badplatsen med en långgrund sandstrand. Omkring finns gräsytor att vila sig på mellan doppen och i sjön finns dessutom bojar för att hålla vattenfordon på avstånd. På sommaren är en kiosk öppen och i närheten finns även en restaurang. Hitta hit: Aspens badplats är mycket centralt belägen i Lerum, strax intill Aspevallen. Närmaste hållplats: Gångavstånd från Aspedalen station eller Lerum Andersvägen om man åker buss.

Stamsjöns badplats

Här, vid Lilla Stamsjön, finns kommunens enda tillgänglighetsanpassade badplats. Den är dessutom mycket populär under högsäsong med flera bryggor och ytor att sola och leka på. Kiosken är öppen under sommaren och det finns 85 parkeringsplatser för den som tar sig hit med bil. Hitta hit: Sett från Lerum station, åk över E20 vid parkeringshuset och följ sedan Ljungbackenvägen som övergår till Östra Stamsjövägen. Snart är badplatsen synlig. Närmaste hållplats: Östra Stamsjövägen eller Lilla Stamsjön med buss.

Hjällsnäsbadet

Strax utanför centrala Gråbo finns Hjällsnäsviken vid sjön Mjörn. Badstranden består av sand och gräs. Sjöbotten då? Jo, den utgörs av sand och sten. ”Bjuder in till härliga bad”, skriver turistsajten Vastsverige.com om kommunens senaste badplats. Hitta hit: Belägen mellan Källås betongruin och segelflygfältet. Kommer du körandes på 190:an, Östadsvägen, sväng höger strax efter grustäkten och fortsätt tills det är dags att ta vänster in på Bengts Land. Närmaste hållplats: Gamla Björboholmsvägen.

Nääsbadet

Intill Nääs Vänhem, som du kanske också känner igen från tv-succén ”Vår tid är nu”, finns den här lilla badplatsen. Generöst med 200 parkeringsplatser i närheten – och med utsikt över Nääs slott kan det bli ett mysigt dopp i kvällssolen. Hitta hit: Kör av E20 vid Nääsmotet, åk under motorvägen och in på Nääs allé och du är snart framme. Närmaste hållplats: Lilla Nääs.

Kullsjön

Listans kanske för många okända badpärla i kommunen. Vid Kullsjön måste man som besökare vara kreativ och finurlig med sin handduk, sitt liggunderlag och var matsäcken äts; kan den här stenen fungera som ryggstöd? Vattnet är friskt och sådär skönt kallt till och från. Lätt att hitta en ”egen plats” med avskildhet. Hitta hit: Via E20 mot Alingsås, sväng av vid Kastenhofsmotet och kör rakt fram och in på Härskogsvägen. Fortsätt någon kilometer – och var vaken på att svänga av till parkeringen som återfinns till höger om vägen. Närmaste hållplats: Busshållplats Bruneberg, men bil eller cykel kan vara enklare.

Brännabbenbadet

Vid Torskabotten i bruksorten Tollered hittar vi Brännabbenbadet. En populär badplats för familjer med både stora och små barn som vill hitta en lekkamrat i vattnet. Här går flytbryggorna långt ut i sjön och det finns även en flotte. Standarden är hög och det finns både sopkärl, bänkar med bord och en torrtoa. Parkering finns intill badplatsen. Hitta hit: Kör av E20 vid Tollered och fortsätt upp i samhället till adressen Nabberundan 14. Närmaste hållplats: Busshållplats Tollered Brännabben som trafikeras av busslinjen 533 från Floda station.

Drängseredbadet och Hyltornas badplats

Här har vi två centralt belägna badplatser vid vackra Sävelången. Badplatserna ligger på vardera sida sjön och avståndet mäts till knappt 300 meter över sjön.
Drängseredsbadet är ett populärt tillhåll för barnfamiljer och sommarlovsstinna ungdomar. Stranden har en betongbrygga med hopptorn och det finns även torrtoalett och grillplats nära stranden. Här finns det också möjlighet att hyra både kajak och SUP-brädor via en Kayakomat. Hitta hit: Parkering finns 100 meter från badplatsen på andra sidan tågrälsen och adressen är Trastvägen 1, Floda.
Vid Hyltornas badplats kan man njuta av en härlig kvällssol. Här finns flytbryggor, bänkar att fika vid och en torrtoalett. Hitta hit: Även här finns parkering nära till hands och adressen är Floda strandväg, Floda.
Närmaste hållplats: Båda badplatserna ligger nära Floda station dit du kan ta dig med både pendeltåg och buss.

Prästens brygga

För den som är ute på vägarna kan vi tipsa om den lite mindre badplatsen Prästens brygga vid den gamla banvallen i Sjövik. Badplatsen vid Mjörn har flytbryggor, torrtoalett och grillplats. Stranden består av gräs, sand och klippor. Hitta hit: Adressen är Krokavägen, Sjövik och ligger en bit från samhället Sjövik. Närmaste hållplats: Sjöviks station.

Annesjönsbadet

Drygt tre kilometer från Gråbo ligger lilla Annesjön. Vid badplatsen finns flytbryggor, sopkärl och torrtoalett och stranden består av både sand och berg. Annesjönsbadet är en populär badplats för barnfamiljer. Hitta hit: Adressen är Annesjövägen, Gråbo och en liten parkering finns i anslutning till badplatsen. Närmaste hållplats: Är Annesjövägen och därifrån är det en dryg kilometer att gå till badplatsen.

Stora Lövsjöns badplats

Inte långt ifrån Annesjönsbadet hittar vi Stora lövsjön och dess badplats som beskrivs som ”en juvel”. Badplatsen ligger ungefär fem kilometer nordväst om Gråbo och här finns flytbryggor med stegar, sopkärl och torrtoalett vid stranden. Hitta hit: Adressen är Dammviksvägen 45, Gråbo och en liten parkering finns intill badplatsen.
Närmaste hållplats: Dammviksvägen.

Vällsjöbadet

Vällsjöbadet ligger vid den lilla sjön Vällsjön i Slätthult, cirka fyra kilometer sydväst om Stenkullen. Här blir vattnet snabbt varmt och vid badplatsen finns flytbrygga, stegar, omklädningshytt, sopkärl, torrtoa och hopptorn. Dessutom finns det en grillplats. Hitta hit: En liten parkering finns i anslutning till badet och adressen är Vällsjövägen 55, Stenkullen. Närmaste hållplats: Slätthults Skola och därifrån är det drygt en kilometer att gå till badet.

Humlebadet

Vi har nog alla spanat över Aspen från pendeltåget och skymtat det idylliska Humlebadet. Trots att badplatsen ligger i Jonsered, Partille kommun är det ett populärt tillhåll för Lerumsbor. Badplatsen är stor med en badbrygga man kan hoppa från, kiosk som har öppet när solen tittar fram och grillplats med mera. Hitta hit: Adressen är William Gibsons väg 21, Jonsered. Närmaste hållplats: Reser du kollektivt är det enklast att resa med pendeltåget till Jonsered station och därefter är det drygt en kilometer till badplatsen.

Naturreservatet vid Säveån

Att det är förtrollande vackert längst Säveån och i naturreservatet som sträcker sig mellan Lerum och Floda vet vi. Att det också går att bada längst med Gotaledens etapp fem kanske är mindre känt. En av de dolda pärlorna längst leden ligger i höjd med Stenskullens station. Här forsar ån fram och en liten sandstrand med grillplats uppenbarar sig. Här får man ett svalkande dopp under promenaden i magisk natur. Hitta hit: Passa på att vandra Gotaledens etapp fem från centrala Lerum eller dyk in i naturreservatet efter Stenkullens industriområde. Närmsta hållplats: Stenkullens station. Det ska vara skyltat ner till reservatet.

FOTNOT: Information om badplatserna är delvis hämtad från sajten Vastsverige.com som drivs av Turistrådet Västsverige, som i sin tur ägs av Västra Götalandsregionen, och Lerums kommun.

ANNONS