Strandade förhandlingar om årets hyror i Förbo

Förbo har avbrutit förhandlingarna om nya hyror för 2023. Det är fjärde gången på sju år som det kommunala bostadsbolaget inte lyckas komma överens med motparten Hyresgästföreningen. Ärendet avgörs återigen genom en tvist, och det är oklart om hyresgästerna krävs på efterskottsbetalning från 1 januari.

ANNONS
På grund av en tvist får hyresgästerna i Förbo vänta på beskedet om årets hyreshöjning.
På grund av en tvist får hyresgästerna i Förbo vänta på beskedet om årets hyreshöjning.

Förhandlingarna startade i höstas och Förbo meddelade då att man ville höja hyran med 7,11 procent från den 1 januari 2023. Tommy Dunerstrand, hyresförhandlare på Hyresgästföreningen, berättar i ett pressmeddelande att man väntade sig en tuff förhandling med tanke på den höga inflationen och de höga energipriserna.

– Men ett så högt hyreskrav kunde vi inte acceptera. Det är inte rimligt att hela kostnadsökningen för Förbo ska bäras av hyresgästerna. Bolaget har en mycket god ekonomi samtidigt som vi vet att många hushåll redan idag har svårt att få sin budget att gå ihop, säger han.

Orimliga krav

Då parterna inte kunnat komma överens har Förbo nu vänt sig till Hyresmarknadskommittén, HMK, som prövar den här typen av tvister. Tommy Dunerstrand framhåller att man lyckats sluta avtal med andra hyresvärdar, som enligt Hyresgästföreningen har mer rimliga krav.

ANNONS

– Men Förbo har inte visat någon vilja att förhandla och när bolaget inte fick igenom sitt höga hyreskrav valde det istället att stranda förhandlingarna. Det är fjärde året sedan 2017 som Förbo låter Hyresmarknadskommittén bestämma hyresnivåerna, säger han.

Kostnadsökning på 15 procent

Hanna Holmström Tomic, kommunikationschef på Förbo, konstaterar att parterna står långt ifrån varandra i förhandlingarna och att man har rätt att vända sig till HMK. Hon förklarar vidare att Förbo räknat ut hyresökningen efter en struktur som Hyresgästföreningen, Sveriges Allmännytta och Fastighetsägarna kommit överens om. Beräkningarna utgår från både nationella och lokala faktorer, allt från räntor till avgifter för el och värme, och då landar siffran på 7,11 procent.

– Hade vi lagt ett bud som fullt ut svarade mot våra kostnadsökningar så är det 15 procent vi pratar om, säger Hanna Holmström Tomic.

Väntar en retroaktiv betalning när hyreshöjningen slagits fast?

– Det är inte klart än, det är en del av förhandlingen.

Hur kommer det sig att hyran återkommande avgörs genom tvister, går det inte att hitta smidigare vägar för att komma överens?

– Vårt mål är att få till en smidig hyresförhandling, det ligger i vårt intresse att det inte ska dra ut på tiden. Vi har haft ett flertal förhandlingstillfällen både innan årsskiftet och efter men i år kommer vi inte framåt, säger Hanna Holmström Tomic.

Enligt en artikel i Hem & Hyra har antalet ärenden som gått till HMK aldrig varit större än i år. Hittills handlar det om 58 ärenden, vilket är en ökning med över 50 procent jämfört med fjolåret. I Västsverige har förhandlingarna kört fast för 9 av 27 hyresvärdar. I de fall parterna kommit överens sker den lägsta höjningen hos Wallenstam i Göteborg, med ett snitt på 2,7 procent, och högst i Åmål, 4,3 procent.

Hyresmarknadskommittén

Hyresmarknadskommittén, HMK, är en nationell partssammansatt kommitté som prövar tvister i samband med de årliga hyresförhandlingarna mellan Hyresgästföreningen och de företrädesvis allmännyttiga bostadsföretag som är medlemmar i Sveriges Allmännytta.

HMK kommer först med ett medlingsförslag. Om parterna inte accepterar förslaget prövas ärendet av HMK och det beslut som kommittén kommer fram till gäller.

Källor: Hyresmarknadskommittén och Hyresgästföreningen

ANNONS