Tio män ställs inför rätta efter skjutningen på Brobacken i Lerum

Nu är åtalet efter skottlossningen på Brobacken i Lerum inlämnat till Alingsås tingsrätt. Totalt ställs tio män inför rätta för bland annat försök till mord.

ANNONS

Åklagaren Carolyn Westeröd och polisen är klara med den mycket omfattande utredningen av vad som inträffade vid halv sjutiden på lördagskvällen den 13 augusti förra året.

Det står klart att ett skarpladdat vapen avlossades på en central plats i Lerum med flertalet av människor i rörelse runt omkring brottsplatsen, och att en man blev skjuten i låret. Det var dessutom så att en förbipasserande kvinna riskerade att träffas av en kula. Det är dock fortfarande oklart varför skjutningen inträffade, även om det under utredningens gång har spekulerats i att det handlar om någon form av knarkuppgörelse i undre världen.

ANNONS

Solidariserat med skytten

Sju män i 20-årsåldern åtalas nu för försök till mord för att ha någon form av direkt inblandning i skjutningen.

En av dem ska, enligt åklagaren, ha avlossat fyra skott med det skarpladdade vapnet och försökt döda eller allvarligt skada mannen i 40-årsåldern och den förbipasserande kvinnan. De andra ska bland annat ha varit med och lockat 40-åringen till platsen, sett till att skytten hade en sparkcykel samt tagit hand om skyttens kläder och gett honom nya kläder efter skjutningen.

Åklagaren skriver om de sex som inte åtalas för att ha avlossat skott ”Samtliga har dels genom sina handlingar och dels genom att närvara på brottsplatsen solidariserat sig med skytten och stärkt denne i sitt uppsåt. Deras medverkan har varit en nödvändig förutsättning för brottets genomförande.”

Samtliga misstänkta förnekar brott.

Snabbt på plats

Polis larmades snabbt till Brobacken efter skottlossningen, eftersom det var många människor i rörelse fick polisen många larmsamtal.

Direkt stod det klart att en man hade blivit skjuten.

Det stod också snabbt klart att en förbipasserande kvinna precis hade undkommit att träffas av en kula. Hon hamnade mitt i korselden utan att ha något som helst med uppgörelsen att göra, och sprang vettskrämd till en vän, som gav henne skydd i sin bostad. Kvinnan, som inte har kunnat ge något signalement på gärningsmannen då han var maskerad, har förklarat att det kändes helt surrealistiskt med en skottlossning på Lerums trygga gator.

Åklagaren har samlat in en lång rad vittnesuppgifter från personer som har sett något som har med skottlossningen att göra. Det finns också flertalet övervakningskameror på gatorna där de maskerade gärningsmännen först har tagit sig fram och sedan begått brottet.

Det visar sig i utredningen att polismän pratade med tre av de nu misstänkta unga gärningsmännen direkt efter skottlossningen. Poliserna släppte dock trion efter att ha pratat lite med dem, orsaken var att signalementet inte stämde överens med hur de inledningsvis trodde att gärningspersonerna såg ut.

Dömda sedan tidigare

De flesta av de sju unga männen har någon dom på sig sedan tidigare, främst för mindre knarkrelaterad brottslighet.

En av dem har dock dömts för betydligt allvarligare brottslighet. Han har stått inför rätta för att ha knivskurit en tonåring så att denne fick livshotande skador. Knivskärningen inträffade vid Hulanskolan i Lerum en knapp vecka efter skottlossningen på Brobacken. Alingsås tingsrätt dömde honom för försök till mord och bestämde påföljden till tio års fängelse. Målet överklagades och den högre instansen sänkte både brottsrubriceringen och straffet, till grov misshandel och fängelse i tre år och sex månader.

Även 40-åringen har varit i klammeri med rättvisan tidigare. Han har vid flera tillfällen dömts för bland annat vålds- och knarkbrott. När polisen skulle försöka reda ut motivet till den här skjutningen fick han frågan om han har haft någon konflikt med någon. Han svarade att han är en våldsam människa. Och att ”Han har varit våldsam hela livet så vem fan vet.” På fråga om han har lätt att hamna i situationer då det händer skit svarade han ”att det kan man säga” och att det inte var första gången någon riktade ett vapen emot honom. Han säger sig dock inte veta vem det var som sköt honom och inte heller varför.

Enligt åklagaren hade även 40-åringen ett vapen, så han åtalas för grovt vapenbrott. Två män med koppling till honom åtals för grovt skyddande av brottsling. De kom till platsen efter skottlossningen. Och enligt åklagaren har de fört bort och sedan gömt ett skarpladdat vapen som 40-åringen hade i handen när han blev skjuten. Även dessa åtalade förnekar brott.

Förutom de många vittnesmålen, förhören med de misstänkta och filmerna från övervakningskamerorna har polisen också sökt igenom området med polishund. Det hittades kulor och på trottoaren och även en kula som hade borrat sig in åtta centimeter in i en husvägg. Och vid sök i Säveån uppströms Wamme bro hittades en halvautomatisk kolsyrepistol, vapnet låg i vattnet cirka 20 meter från bron och tre meter ut från strandkanten på en till en och en halv meters djup.

ANNONS