Hasse Österman tycker mycket om att vara i naturen och titta på fåglar. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.
Hasse Österman tycker mycket om att vara i naturen och titta på fåglar. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Bild: Carina Svensson

Tio veckors väntan på läkartid för Hasse: ”Fruktansvärt orolig”

Hasse Österman fick svåra problem med magen och vände sig till vårdcentralen för att få hjälp. Han fick en tid – tio veckor senare.
– Smärtan blir bara värre och jag är fruktansvärt orolig, säger han uppgivet.

ANNONS

Hasse Österman, 79 år, berättar att han ringde vårdcentralen den 18 september eftersom han hade fått problem med magen. Han hade ont och var också ofta i behov av hastiga toalettbesök.

– Jag är en sådan som inte ringer vårdcentralen i första taget, jag väntar in i det längsta. Men nu behövde jag verkligen hjälp, säger han och fortsätter:

– Jag har haft ont i magen tidigare men inget som det här. Jag är i behov av en läkare som kan ta reda på vad det är som är fel.

Känner desperation

Dagarna och veckorna gick utan att han fick en tid.

– Jag hade konstant ont i magen. Och nu har jag ofta kramp i hela vänstersidan, från ljumsken upp mot bröstet och känner mig nästan desperat. Jag är snart 80 år, tänkt om det är cancer, då är det ju viktigt att man får hjälp i tid, säger Hasse Österman.

Han ringde på nytt, men fick ingen tid, och därefter ännu en gång. Slutligen fick han en tid, den 24 november, nästan tio veckor efter första samtalet.

– Ska det verkligen vara så här? Vart är vi på väg i Sverige. Och är det fler än jag som drabbas? undrar han.

Han konstaterar att det är tur att han har sitt naturintresse, som ger avlastning och glädje.

– Oron har gjort att jag mår väldigt dåligt och inte vill eller kan göra särskilt mycket utanför hemmet. Jag är så glad att jag har fåglarna att titta på och att jag kan ge mig ut i naturen ibland ändå.

Det saknas pengar

Carl-Johan Dahlin är vårdcentralschef på Närhälsan Floda.

Är det vanligt att en patient får vänta så länge?

– Nej, det är inte vanligt, svarar han.

Han förklarar att det är en sköterska som tar emot samtalet som gör en bedömning av hur fort patienten behöver ha hjälp. Och säger att han allra helst hade sett att alla patienter som hörde av sig kunde få hjälp samma dag.

– Det hade varit det bästa, slår Carl-Johan Dahlin fast och fortsätter:

– Men så ser inte uppdraget ut för en vårdcentral och det finns då inte heller pengar fördelade till vårdcentralerna för att klara av det.

– Vi har en utmanande tid framöver för vården i hela Sverige. Det saknas vårdpersonal att anställa och det saknas dessutom pengar för att rekrytera ny personal. Vårdbehovet kommer öka i takt med vår åldrande befolkning samtidigt som vi inte får mer pengar för att möta behovet. Men det är en politisk fråga eftersom det är politikerna som beslutar hur skattepengarna fördelas inom välfärden.

Beror på vårdbehovet

Enligt vårdcentralschefen kan patienter få hjälp olika snabbt beroende på hur deras behov ser ut, det är vårdpersonalens medicinska bedömning som avgör om det blir samma dag eller om man får vänta på ett besök. Om man får vänta på ett besök kan väntetiden variera allt från ett par dagar till flera veckor eller mer.

– Det är aldrig roligt att en patient mår dåligt av att inte ha fått träffa en läkare så snabbt som de önskar, säger Carl-Johan Dahlin och fortsätter:

– Jag skulle ändå gärna tillägga att vi har jätteduktig personal, jag vill verkligen ge beröm till personalen i Floda som gör ett väldigt fint arbete.

Jo, men patientens problem är att han inte får träffa dem?

– Ja. Och om det inte har skett en korrekt bedömning kan jag skriva en avvikelse så att vi kan utreda om något brustit i bedömningen och jobba med att förhindra att det sker igen.

LÄS MER:Hon har öppnat privat sköterskemottagning i centrum

LÄS MER:Förslaget: Patientavgifter höjs – läkarbesök på vårdcentralen blir dyrare

LÄS MER:Hon har öppnat privat sköterskemottagning i centrum

ANNONS