Torpskolan ska utsmyckas av konstnär

En konstnär sökes av Lerums kommun. Uppdraget – att dekorera åtta stycken pelare i den gamla delen av Torpskolan i Lerum.
– Vi vill ju ha någonting som gärna sticker ut på något sätt, säger Helena Ekenger, konstprojektledare.

ANNONS

Den som har varit omkring centrala Lerum i år har nog inte gått miste om att området runt Torpskolan är en byggarbetsplats. Här ska en ny skola stå i framtiden, med uppåt 750 elever.

Om tre år ska den nya skoldelen stå färdig. Då ska den gamla skolbyggnaden – som varit i drift sedan 1960-talet – integreras med den nya. Men kommunen vill också att den gamla delen ska få ett estetiskt lyft.

– Vi tänker att det är fint om man känner att man har fått någonting där också, säger Helena Ekenger, konstprojektledare vid Lerums kommun.

Nu söker kommunen en konstnär som kan snygga till åtta stycken pelare i den gamla delen av skolan. Hittills har drygt 50 konstnärer ansökt om det eftertraktade kontraktet, värt 450 000 kronor.

ANNONS

Mosaik på Torpskolan i Lerum

På fredag går ansökningstiden ut. Därefter ska kommunens konstnärliga expertpanel utse tre konstnärer av de ansökande, som ska bidra med varsin skiss och få ett arvode på 30 000 kronor var. Den bästa av dem får sedan det slutliga kontraktet. Vinnaren utses av konstjuryn, där också skolpersonal ingår.

Konstnärlig kvalitet, hur mäter ni det?

– Det står i kriterierna att det vi söker är konstnärlig originalitet i relation till projektet, och det är ju subjektiva bedömningar. Det finns inga måttstockar, men man måste ändå tänka att vi som jobbar med konst professionellt ändå har en professionell kunskap, svarar Helena Ekenger.

Direktiven för konsten är breda, men en sak är kommunen tydligt med: Pelarna ska utsmyckas med mosaik. Redan i dag syns mosaikkonst ovanför fönster på skolgården.

– Det är ju rätt roligt med Torpskolan att de här äldre skoldelarna har mosaikutsmyckningar ut mot skolgården. Det är ganska fint, säger Helena Ekenger.

Följer riktlinjer för byggen i Lerums kommun

Processen är sekretessbelagd fram till dess att kommunen har utsett en vinnare. Helena Ekenger tror att det kan ske efter sommaren.

Nu hoppas hon att alla typer av konstnärer ska ansöka och understryker att det inte krävs jättemycket erfarenhet.

– Det vi vill se är att det är någon som vi tror kan göra ett spännande förslag på det här. Vi tittar på att det ska vara konstnärligt intressant i förhållande till miljön. Det är inte så tekniskt komplicerat, så vi ser ju gärna att inte så erfarna konstnärer söker också.

Utsmyckningen av pelarna finansieras som en del av den så kallade enprocentsregeln.

– När det gäller större tillbyggnader så tillämpar vi enprocentsregeln i Lerums kommun och det betyder att ungefär en procent av nettoinvesteringsbudgeten ska gå till konstnärlig gestaltning, förklarar Helena Ekenger.

LÄS MER:Därför håller Vattenpalatset i Lerum stängt fram till midsommar

LÄS MER:Falskt inbrott i Lerum fick polis att rycka ut

LÄS MER:Vårdpersonal ordnar Melloturné för äldre: ”Glitter och glamour”

ANNONS