Trenden med allt färre arbetslösa håller i sig i Lerum.
Trenden med allt färre arbetslösa håller i sig i Lerum. Bild: Anders Ylander

Trots ekonomisk kris – arbetslösheten i Lerum fortsätter sjunka

Arbetslösheten i Lerum fortsätter att sjunka trots svåra ekonomiska tider. Siffrorna för arbetssökande är så låga att kommunen placerar sig bland de bästa kommunerna i Västra Götaland, enligt nyhetstjänsten Newsworthy.

ANNONS

Stegrande inflation, höga räntor och mat som ökar i pris – det ekonomiska läget prövar Lerumsborna. Ett litet ljus i mörkret är dock trenden att fler har ett jobb att gå till.

Senaste månaden hade Lerums kommun en total arbetslöshet på 3,3 procent. Det är en minskning jämfört med samma tidpunkt i fjol med 0,3 procentenheter och långt ifrån när det var som värst med arbetslösheten under utbrottet av corona 2020. Då hade Lerum en arbetslöshet på över fem procent.

Lerum topp tre för invånare med jobb

Den låga arbetslösheten i Lerum placerar kommunen på delad tredjeplats bland regionens 49 kommuner, endast slagen av ö-kommunerna Öckerö och Tjörn (2,6 procent).

De grupper som har svårast att få jobb i Lerum är utlandsfödda och unga. Men även här finns ljusglimtar. För båda grupperna sjunker andelen arbetssökande. 261 av 3000 utlandsfödda var arbetssökande under februari vilket motsvarar 8,7 procent. Det har skett en remarkabel minskning sedan slutet av 2020 när arbetslösheten för denna grupp var uppe i 15 procent.

Lerums Tidning skrev nyligen om ett lyckat arbetsmarknadsprojekt för flyktingar där 60 av 62 ensamkommande fick jobb.

Arbetslöshet under februari i Lerum

Ungdomsarbetslöshet:

I februari var 5,4 procent av 18-24-åringarna inskrivna som arbetssökande (motsvarande 99 personer). Regionsnitt: 6,6 procent.

Arbetslöshet bland utlandsfödda:

Arbetslösheten bland utlandsfödda var 8,7 procent i Lerum under februari månad, motsvarande 261 av 3 000 personer. Det är 1,6 procentenheter färre än vid samma tidpunkt i fjol.

Total arbetslöshet:

Under februari månad rapporterade Lerums kommun en total arbetslöshet på 3,3 procent. Sett till antalet personer betyder det att 712 av 21 576 invånare i åldern 16 till 65 år i Lerums kommun var inskrivna som arbetssökande i februari. Regionsnittet ligger på 5,8 procent.

Källa: Newsworthy

LÄS MER:Här finns jobben i Lerum 2023 – så ska du tänka kring ansökan

LÄS MER:Manpower etablerar sig i Lerum

LÄS MER:Restaurangen på Garveriet i Floda läggs ner – 15 anställda varslas

LÄS MER:Tillsammans gick det – nästan alla flyktingar har jobb

ANNONS