Två företagare från Lerum är med i SVT:s Draknästet

Förra veckan kunde man se ett gäng där merparten var uppväxta i Lerum presentera sin idé i SVT:s program Draknästet. På torsdag kommer man åter igen se en lerumsbördig företagare i rutan. Då är det Elsa Medin från Gråbo som tillsammans med sin kollega Milou Krüger visar upp sina produkter för husdjur till drakarna.

ANNONS
|

Elsa Medin växte upp i Gråbo omgiven av djur. När hon var 19 år gammal flyttade hon till Shanghai för att bli bättre på engelska och lära sig kinesiska. Tanken var att hon bara skulle stanna där ett år men kulturen och folket fängslade henne och hon blev kvar. Hon fortsatte studera där och startade även sitt första företag, vilket var en app för hundpromenader. I Shanghai lärde hon känna Milou Krüger från Stockholm.

– Jag ville starta ett nytt företag men jag visste inte vad för företag. Jag visste bara att jag älskade husdjur och hon hade en idé, säger Elsa Medin.

ANNONS

Milou Krügers franska bulldog hade känslig hy, och det var svårt att hitta ett bra och naturligt hundschampo i Shanghai. Tjejerna bestämde sig då för att tillverka ett eget schampo för djur baserat på havre.

– Vi drack till och med schampot själva för vi ville se till att innan vi testar det på våra hundar så skulle det verkligen vara bra och utan kemikalier, säger Elsa Medin.

Bra för djur och miljön

Namnet på företaget blev LOMI pet care. År 2021 fanns deras första schampos ute på marknaden. Elsa Medins älskade hund Blue är likt Milou Krügers hund adopterad från ett hem för hemlösa hundar och de brinner starkt för just den frågan. I början gav de alla pengar som de fick in via försäljningen av schampo till välgörenhet för just herrelösa hundar i Shanghai.

De ville utveckla företaget och bestämde sig för att växla upp och skapa fler produkter. Nu har LOMI pet care ett tiotal produkter ute på marknaden. Till exempel har de skapat en tassalva och våtservetter för hundar och katter.

– Allt är bra för miljön, och för husdjur. Vi brinner för det, säger Elsa Medin.

”Vi var så pirriga”

LOMI pet care är etablerade i Shanghai men däremot har de inte gjort sig ett namn i Sverige än. När de fick tips om att söka till SVT:s program Draknästet av en kompis kändes det som ett steg i rätt riktning.

– Då kände jag: ”Gud vad kul”. För vi ville börja sälja i Sverige och inte bara ha Kina som marknad, säger Elsa Medin.

De ansökte och till sist stod de där framför drakarna i SVT:s studio.

– Jag har ju stått på scen och spelat in saker i Shanghai, så jag är van vid det. Men det här var något helt annat. Vi var så pirriga, de är lite kändisar också de som man står framför, säger Elsa Medin.

Även Elsa Medins hund Blue fick också vara med.

– Han skötte sig så bra på TV, de var imponerade. Så det var superkul, säger Elsa Medin.

Elsa Medin bor för tillfället växelvis i Sverige och Shanghai.
Elsa Medin bor för tillfället växelvis i Sverige och Shanghai. Bild: Privat

Kompis med annan deltagare

Att LOMI pet care har deltagit i Draknästet har hållits hemligt fram till två veckor innan premiären av säsongen. När Elsa Medin äntligen fick dela med sig av den glada nyheten äntligen släpptes upptäcktes ett roligt sammanträffande; även klasskompisen från gymnasiet Martin Örgård skulle delta i programmet med sitt företag Sunsurf solar.

– Han var min bästa vän på gymnasiet, vi hängde varje dag tillsammans. Så det var väldigt kul att de också kom med, säger Elsa Medin.

De båda studerade teknik och design på Lerums gymnasium, Elsa Medin tycker att det lade en bra grund för det hon sysslar med nu.

Om de likt killarna från Lerum fick några bud från drakarna är Elsa Medin fortsatt hemlighetsfull kring. Det får man reda på när programmet sänds på torsdag.

LÄS MER:Ungdomar från Lerums BK spelar för Göteborg i tv-pucken

LÄS MER:Dimitrios, 40, från Gråbo skrapade hem Trissvinst i tv-rutan

ANNONS