Tyst minut för Ukraina – politiker i Lerum hissade flaggor under årsdagen

Många invånare samlades i Lerum på årsdagen av Ukrainakriget. På Bagges torg hissades ukrainska flaggor och politiker höll tal.
– Det är viktigt att visa solidaritet, säger Renée Bengtsson (S).

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Det var klockan 09 under fredagsförmiddagen förra veckan som kommunens högsta politiker samlades på toppen av trappan till kommunhuset på Bagges torg, i Lerum.

En mindre grupp åhörare hade kommit tidigt till platsen, men snart syntes ett större vandringståg närma sig – med ett 50-tal elever från Torpskolan.

Det var folktätt på torget när politikerna väl började tala.

– I dag har det gått ett år sedan Ryssland invaderade och startade krig mot Ukraina. Ett folkrättsvidrigt krig mot ett land i Europa. Ett brutalt krig, byggt på lögner. Ett krig vi inte får vänja oss vid, sa Viktor Lundblad (M), kommunstyrelsens ordförande, i mikrofonen.

Tyst minut

Renée Bengtsson (S), fyllde i och möttes av applåder:

– Vi får inte låta makthungriga despoter vinna fördelar av krig. Gör vi det kan vi aldrig nå en hållbar framtid. Då kan vi inte heller säga att världen blir bättre. Jag vill att världen ska bli bättre. Leve Ukraina, Slava Ukraini.

Också Anette Holgersson (V), oppositionsråd, tog till orda.

– Lerums kommun står redo att ta emot fler flyktingar från Ukraina, sa hon, bland annat.

Folkskaran samlades därefter kring flaggstängerna på torget och de tre politikerna hissade varsin Ukrainaflagga. När samtliga flaggor vajade i topp hölls en tyst minut.

Känslosamt

Sedan skingrades människorna och ceremonin var över.

– Det var kul att även Torpskolans elever hade möjlighet att komma hit. Jag frågade en elev om de var tvingade att komma hit, men de sa att de var här frivilligt. Och det visar på att de bryr sig om konflikten i sitt närområde, säger Renée Bengtsson.

Viktor Lundblad var rörd efteråt:

– Jag tycker att vi ska markera på det sättet vi kan mot det fruktansvärda som händer i vårt närområde. Jag blir väldigt rörd och stolt av att få medverka i detta, säger han.

LÄS MER:Tio män ställs inför rätta efter skjutningen på Brobacken i Lerum

LÄS MER:Kulturarvet på väg att raseras – nu ska Nääs slott räddas

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på Lerums Tidning i Appstore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på "hämta" eller "installera".
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på "öppna" för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

ANNONS