Unga företagare fick möta lokala drakar på gymnasiet

Under veckan har 34 UF-företag deltagit i en lokal variant av Draknästet på Lerums gymnasium. Eleverna fick möta en panel av drakar som gav dem tips och råd när de framöver ska utveckla sina produkter.
– Jag tycker vi alla skötte det jättebra, säger ekonomieleven Alicia Zahnér.

ANNONS
|

På scen i Dergårdsteatern står Untangled UF i matchande blå jeans och vita tröjor. De har nyss avslutat sin pitch om hållbar smyckesförvaring och får nu svara på frågor av drakarna i bänkraden framför.

Det är inte första året Lerums gymnasium håller en variant av tv-programmet Draknästet för de elever som läser Ung företagsamhet. Under sin pitch får företagen redovisa sina affärsidéer, marknadsplaner, produkter och tjänster.

Ett roligt inslag i undervisningen tycker tjejerna från Untangled UF.

– Det är kul att få träffa och pitcha för personer från näringslivet och inte bara sina lärare. De kan verkligen komma med bra feedback, säger Alicia Zahnér.

ANNONS

I panelen sitter lokala profiler från näringslivet. Just denna eftermiddag är det Gustav Jönsson från Sparbanken Alingsås, Ludvig Larsson från SEB Partille och Lerum samt Mats Johansson från LTI Utveckling och Fastigheter. Även Lerums kommun representeras av Magnus Danielsson, näringslivsutvecklare.

– Vi försöker ge dem positiv feedback som kan hjälpa dem under deras UF-år och råd för att de ska komma vidare i sin utveckling, säger Gustav Jönsson.

Trots att det finns en del nerver hos de unga företagarna på scen är det en välvillig panel som de möter.

– Vi ger dem ingen hård stund på scen. De är i början av sitt yrkesliv och när de ska göra sitt UF-år är det viktigt att känna att de kan, och att de vill. Det är viktigt att vi är med och stöttar deras idé, berättar Mats Johansson.

Hållbarhet i fokus

Ett återkommande tema i UF-företagens produkter är hållbarhet, vilket också är ett krav från skolan, säger Malin Ternestedt, UF-lärare på ekonomiprogrammet:

– Vissa har den gröna hållbarheten i fokus, medan andra fokuserar på social hållbarhet.

På bild från vänster: Magnus Danielsson, näringslivsutvecklare och Malin Ternestedt, UF-lärare på Lerums gymnasium.
På bild från vänster: Magnus Danielsson, näringslivsutvecklare och Malin Ternestedt, UF-lärare på Lerums gymnasium. Bild: Matilda Falk

Företaget Untangled UF, vars idé är att skapa hållbar smyckesförvaring, har till exempel använt återvunna jeans i sin prototyp.

– Jeans är lätta att få tag på och ofta har man dem redan hemma. Dessutom krävs det mycket vatten och kemikalier vid tillverkningen och då är det bra att återanvända dem, säger Alicia Zahnér.

Ute i korridoren väntar en grupp på att få komma in till drakarna och få genomföra sin pitch. Enligt Malin Ternestedt, går det att ta på energin bland eleverna:

– Det här är en höjdpunkt varje år och något eleverna inte vill missa. De tar det på stort allvar.

Magnus Danielsson, näringsutvecklare på Lerums kommun fortsätter:

– Detta är också en brygga mellan kommunen och det lokala näringslivet, där många är intresserade att sitta med som drakar. Även om flera idéer återkommer finns det nya vinklingar, precis som det gör i verkliga näringslivet. Det är otroligt inspirerande!

LÄS MER:De omvandlar kaffesump till ved och gödningsmedel

LÄS MER:Ekonomiprogrammet störst på Lerums gymnasium: ”Trenden håller i sig”

ANNONS