I kursen Människan bakom uniformen får ungdomar lära sig mer om blåljusyrkena och deras vardag. Målet med kursen är att inspirera till en större förståelse mellan människor, minska samhällets klyftor och inspirera framtida karriärval. På bilden syns tre ungdomar från en kurs som hölls i Laholm 2019.
I kursen Människan bakom uniformen får ungdomar lära sig mer om blåljusyrkena och deras vardag. Målet med kursen är att inspirera till en större förståelse mellan människor, minska samhällets klyftor och inspirera framtida karriärval. På bilden syns tre ungdomar från en kurs som hölls i Laholm 2019. Bild: Roger Larsson

Ungdomar får möta människan bakom uniformen

I kursen Människan bakom uniformen möts ungdomar och uniformsbärare för att lära sig om både samhällsviktiga yrken och varandra. I höst hålls kursen i Lerum för andra året i rad, med målet att både skapa förståelse mellan olika samhällsgrupper och inspirera till nya karriärval.
– Det är ett roligt projekt samtidigt som det också är nyttigt för alla inblandade, säger Josefine Johansen som ansvarar för projektet.

ANNONS

Utbildningskonceptet Människan bakom uniformen grundades av ungdomar och fritidsledare i Bergsjön 2010. Konceptet föddes som en motreaktion på de ökade sociala oroligheterna som rådde i Göteborg, som hade eskalerat i kravaller och stenkastning mot uniformsbärande tjänstemän. Sedan starten har utbildningen spridit sig till städer över hela Sverige med målet att skapa en större förståelse mellan olika människor och samhällsgrupper samtidigt som man sprider kunskap.

Under onsdagen är det dags för uppstartsmötet inför en ny omgång av kursen i Lerum. Josefine Johansen, fältsekreterare på Plattform Lerum, är ansvarig för projektet som genomförs i samverkan med fritid i Lerum. Hon ser fram emot att en ny grupp ungdomar ska påbörja utbildningen.

– Det känns jättekul. Det är ett stort intresse för kursen som växer för varje gång. Det är ett roligt projekt samtidigt som det också är nyttigt för alla inblandade, jag är jättetaggad.

Både roligt och lärorikt

I höst kommer deltagare i kursen att under en kväll i veckan i tio veckor kunna möta personer från uniformsbärande organisationer. Kursen består av både samtal och praktiska moment, och innefattar studiebesök på både blåljusstationer och i minneslokalen i Backa efter diskoteksbranden 1998.

I Lerum kommer kursdeltagare även att få lära sig grunderna i rökdykning, hjärt-lungräddning samt arbeta med en iscensatt trafikolycka.

– Det är en kurs med många roliga moment, men som även är väldigt viktiga. Det är en bra chans för ungdomar att lära sig allmännyttig kunskap, säger Josefine Johansen.

Kursen tar emot upp till 12 deltagare och i Lerum hölls kursen för första gången under hösten 2022. Förra året kom ingen alls på infomötet säger Josefine Johnsen, men trots det fyllde de antal platser två gånger om. Redan nu vet hon om flertalet ungdomar som vill delta under den kommande kursen, och råder nyfikna ungdomar att ta sig till årets uppstartsmöte.

– Responsen från tidigare kurser har varit jättebra. Ungdomarna tycker det är både roligt och lärorik, de berättar gärna om olika saker de var med om när vi träffar dem igen, säger hon.

Informationsträff Människan bakom uniformen

Datum: Onsdag 13 september

Tid: 18.00

Plats: Torpskolans Fritidsgård

Utbildningen riktar sig till ungdomar mellan 15-20 år och efter genomförd kurs tilldelas varje person ett intyg på sitt deltagande.

LÄS MER:Ukrainska ungdomar får hjälp att hantera krigstrauma av kommunen

LÄS MER:Knarkhund gjorde fynd på Lerums gymnasium – vitt pulver var medicin

LÄS MER:Efter bombhotet mot Ljungviksskolan i Gråbo – extra polisstöd

ANNONS