Bild från övervakningsfilm där Lerumsbon syns under inbrottet, bilden kommer från förundersökningsprotokollet.
Bild från övervakningsfilm där Lerumsbon syns under inbrottet, bilden kommer från förundersökningsprotokollet. Bild: Foto: Polisen

Vård i stället för fängelse för Lerumsbo som stal lastbil

Mannen dömdes till fängelse för att ha stulit en lastbil värd 1,8 miljoner kronor. Domen överklagades. Och nu har en högre instans ändrat påföljden till skyddstillsyn med missbruksvård.

ANNONS
|

Mannen som är i 45-årsåldern döms i både tingsrätt och hovrätt för grovt tillgrepp av fortskaffningsmedel och två fall av olaga körning. Straffvärdet bedöms av båda instanserna som detsamma – men påföljden blir olika.

När målet var uppe i Göteborgs tingsrätt bestämdes påföljden till nio månaders fängelse. När tingsrätten skulle bestämma påföljd tittade domstolen på att Lerumsbon återföll i likartad brottslighet under en tidigare pågående skyddstillsyn och att han dömdes till skyddstillsyn förra våren men misskötte den. Vid en samlad bedömning ansåg tingsrätten att det var uteslutet att välja någon annan påföljd än fängelse.

En chans att bli fri missbruket

Domen överklagades och nyligen var målet uppe i hovrätten för västra Sverige. Domstolen konstaterar att Lerumsbon har ett omfattande missbruksproblem, som kräver vård och behandling. Man lyfter också fram att han verkligen vill ändra sitt liv. I ett yttrande från frivården föreslås skyddstillsyn med särskild behandlingsplan, så kallad kontraktsvård. Hovrätten menar att det finns anledning att tro att skyddstillsyn kan bidra till att 45-åringen avhåller sig från brottslighet. Och det är denna påföljd hovrätten beslutar om. I övrigt fastställs domen från tingsrätten.

ANNONS

45-åringen ska också betala 123 200 kronor i skadestånd till företaget han stal lastbilen från och 2 932 kronor till ett försäkringsbolag.

Den nu för de här brotten dubbelt dömda mannen har bott i kommunen länge och är skriven här, när han begick brottet var han dock hemlös och då bodde han bland annat hos olika kompisar. Han har ett långvarigt missbruk bakom sig och har även varit i klammeri med rättvisan många gånger tidigare, totalt förekommer han under 71 avsnitt i belastningsregistret. Senaste domen meddelades i våras av hovrätten för västra Sverige och den gällde bland annat misshandel och olovlig körning.

Han ville sova i lastbilen

Det var i våras som Lerumsbon bröt sig in till ett företag i ett industriområde i Göteborg och stal en lastbil med tillhörande kran. Polisen hittade lastbilen i Uddevalla, och där kunde även Lerumsbon gripas.

I förundersökningen sa han att han var i Uddevalla med en kompis, i syfte att köpa en bil, men att kompisen hade lämnat honom.

När polisen under förundersökningen frågade vem vännen var svarade han:

– Det kommer jag inte lämna av principskäl. Inte för att försvåra utredningen men av principskäl.

Polisen frågar:

– Vad var det för bil ni skulle köpa?

Och Lerumsbon svarade:

– Vill inte gå in på det. Jag hade köpt en bil tidigare som gick sönder samma dag. Jag är hemlös och bor på soffan här och där så jag ville köpa bilen för att ha någonstans att sova. Bilen skulle jag köpa på avbetalning.

Domstolarna finner det dock bevisat att det var Lerumsbon som stal lastbilen. Bevisningen består bland annat av film från övervakningskamera hos Göteborgsföretaget.

Mannen stod även inför rätta för att vid ett annat tillfälle ha kört en skåpbil trots att han inte har körkort. Även detta brott begicks i våras. Den gången stannade polisen honom under färd eftersom framfarten var vinglig.

LÄS MER:Flera såg dödliga mc-kraschen i Lerum – polisen startar utredning

LÄS MER:Lista: Här är de som dömts för rattfylleri i Lerum

LÄS MER:Stöldligan stal gods värt flera miljoner kronor – Lerumsbo döms till fängelse

ANNONS