Samtliga medlemmar inom Vårdförbundet I VGR varslas om övertidsstopp från 25 april.
Samtliga medlemmar inom Vårdförbundet i VGR varslas om övertidsstopp från 25 april. Bild: Stefan Bennhage

Varsel om övertidsstopp för alla i Vårdförbundet i VGR

Vårdförbundet varslade på torsdagen om övertids- och nyanställningsblockad. Konflikten berör alla Vårdförbundets medlemmar i Västra Götalandsregionen.

ANNONS

Totalt berör konflikten cirka 63 000 medlemmar över hela landet och riktas mot samtliga regioner.

Förhandlingarna med motparten Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) strandade i förra veckan.

– Förbundsstyrelsen har lagt övertids-mertids och nyanställningsblockad på samtliga VGR:s verksamheter där vi har medlemmar. Det ska jag åka och informera förhandlingschefen inom VGR nu, säger Martin Håland, presstalesperson för Vårdförbundet i region Väst.

Vårdförbundets konflikt bryter ut den 25 april klockan 16.00 om ingen lösning har nåtts innan dess.

Lön och arbetstider finns bland tvistefrågorna.

– Vi har inte haft några orimliga förväntningar. Vi vill ha förutsättningar att orka jobba heltid, vi vill ha hållbara scheman och 4 veckors sammanhängande semester på sommaren. Vi vill att lönerna ska höjas så att det blir jämställt, säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro i ett pressmeddelande.

ANNONS

Vårdförbundet organiserar 114 000 legitimerade barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor samt studenter inom respektive utbildning.

Vårdförbundet har gjort en beräkning på hur mycket övertid deras medlemmar arbetar.

Arbetsgivarsidan: ekonomiska utrymmet ytterst begränsat

Arbetsgivarsidan SKR, Sveriges kommuner och regioner, och kommunala företagens arbetsgivarorganisation Sobona har tagit emot Vårdförbundets varsel om konfliktåtgärder. SKR och Sobona analyserar varslet och vilka konsekvenser det får för välfärdens verksamheter.

− Vårdförbundet valde att tacka nej till medlarnas hemställan och i stället varsla om stridsåtgärder. Det är beklaglig. Vi är alltid redo att hitta konstruktiva lösningar och ambitionen är att nå fram till ett nytt avtal snarast möjligt, säger Jeanette Hedberg, SKR:s förhandlingschef i ett pressmeddelande.

Från SKR framhåller man det tuffa ekonomiska läget i landets kommuner och regioner, som har ett underskott på 30 miljarder kronor under 2024.

− Det ekonomiska utrymmet i kommuner och regioner är ytterst begränsat. Bara att följa industrimärket innebär kostnadsökningar på totalt 21 miljarder kronor. Ytterligare förändringar av villkoren, så som till exempel att förkorta arbetstiden, skulle innebära ytterligare många miljarder kronor. Vi vill göra långsiktiga, gemensamma satsningar kring viktiga frågor som arbetsmiljö, kompetensförsörjning, arbetstidsregler och löneprocessen, säger Jeanette Hedberg.

Även Kommunal har varslat om konflikt gentemot SKR och Sobona. Där handlar det om en hotande strejk för omkring 5 000 medlemmar som bryter ut torsdagen den 18 april klockan 07.00 om parterna inte kommit överens.

LÄS MER:Stenkullens servicebutik uppgraderas – blir en Tempo

ANNONS